Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Η πενταετής παρουσία του Τηγανίτη στα τοπικά δρώμενα και ο σκοπός που πρεσβεύει

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 18:31 Γράφτηκε από τον
Τηγανίτης. Τηγανίτης.

Πριν πέντε χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα του Ηρακλείου έκανε την εμφάνιση της μια νέα ομάδα, διαφορετική με πάθος όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι για το υγιές ποδόσφαιρο.

Οι ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον Τηγανίτη είναι το ιστορικό όνομα που έχει επιλέξει, ο σκοπός που πρεσβεύει και η αυοτοργάνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανασύραμε από την επίσημη σελίδα τους στο facebook, το σωματείο λειτουργεί με απόλυτες δημοκρατικές διαδικασίες, με τη γενική συνέλευση να αποτελεί το μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων.

Η ομάδα δεν αναζητεί χορηγούς. Η χρηματοδότηση της γίνεται με την προσωπική συνεισφορά του καθενός, με ετήσιες κάρτες μέλους, με συλλογικές δράσεις, προβολές, πάρτι ,καθώς επίσης και πιθανή πώληση αναμνηστικών της ομάδας (μπλούζες, φούτερ, κασκόλ).

Επίσης η νίκη και η συγκομιδή βαθμών δεν αποτελούν αυτοσκοπό και επεισόδια, χουλιγκανισμοί και τα λοιπά δεν έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο που υπηρετεί.

Ο Τηγανίτης αγωνίζεται φέτος στη Β΄ΕΠΣΗ στον πρώτο όμιλο.

Διαβάστε το ιστορικό του συλλόγου όπως καταγράφεται από τα μέλη του στην επίσημη σελίδα:

«Βλέποντας το εγχείρημα με τις αυτοοργανωμένες ποδοσφαιρικές ομάδες να ανθίζει (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα, Ιωάννινα, Αθηνά, Πάτρα) και το ποδόσφαιρο που αγαπάμε να παίρνει σάρκα και οστά, το καλοκαίρι του 2015 ακόμα ένα αστέρι έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα, με το όνομα «Τηγανίτης» Α.Σ.Η. Το πάθος για το υγιές ποδόσφαιρο, η όρεξη για αυτοοργάνωση και τα κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά, έγιναν η αφετηρία για τη δημιουργία του. Έτσι λοιπόν, μετά από πολλές συζητήσεις και δυσκολίες δημιουργείται μια ακόμα αυτοοργανωμένη ομάδα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Λίγα λόγια για το όνομα

Στα χρόνια της ναζιστικής Κατοχής, στον Ψηλορείτη, ένας ντόπιος βοσκός με όνομα Μιχάλης Βρέντζος έδωσε ψωμί και νερό σε αντάρτες. Αυτό έπεσε στην αντίληψη των Ναζί έπειτα από τη ρουφιανιά ενός δωσίλογου γκεσταμπίτη ονόματι Μαγιάσης. Ο Βρεντζομιχάλης πλήρωσε την πράξη του αυτή με την εκτέλεσή του στο οροπέδιο της Νίδας, στον Ψηλορείτη, από τον ίδιο τον Μαγιάση. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπό τις υποδείξεις του τελευταίου εκτελέστηκαν 392 άτομα.

Μετά την Κατοχή, τον Απρίλη του 1947, δικαζόταν στο Δικαστήριο Δωσίλογων Ηρακλείου ο γνωστός προδότης Μαγιάσης, για την δράση του στα χρόνια της κατοχής. Κατά την ώρα της συνεδρίασης και ενώ εξεταζόταν ως μάρτυρας κατηγορίας ο αδελφός του εκτελεσθέντος, Γιώργης Βρέντζος, κατά κόσμων «Τηγανίτης», μαχαίρωσε δυο φορές τον κατηγορούμενο στην κοιλιά. Αμέσως κατέθεσε στην έδρα του δικαστηρίου το μαχαίρι και παραδόθηκε στη φρουρά της αίθουσας. Ο Μαγιάσης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και πέθανε. Ο «Τηγανίτης» μεταφέρθηκε στα Χανιά όπου και θα καταδικαζόταν σε θάνατο για την πράξη του αυτή. Χρησιμοποιώντας όμως την απόφαση του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής που καλούσε τους Κρητικούς να σκοτώσουν τους γκεσταμπίτες, αθωώθηκε και γύρισε στο χωριό του.

Δομή και τρόπος λειτουργίας

Η ομάδα βασίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης , της συνδιαμόρφωσης και της ισότητας μεταξύ των μελών της. Οποιοσδήποτε λοιπόν ,δεν είναι φασίστας ,μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα ανεξαρτήτως φύλου, εθνικής προέλευσης, θρησκείας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις παραπάνω αξίες. Η Γενική συνέλευση αποτελεί το μοναδικό όργανο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων ως προς τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος τόσο τη συνέπεια των μελών της στη συνέλευση και στις διαδικασίες της ομάδας, όσο και τη δίκαιη συμπεριφορά (fair play) σε συντρόφους, συμπαίκτες και αντιπάλους.

Οικονομική διαχείριση

Το οικονομικό κομμάτι από του μόνο αποτελεί πληγή και για εμάς αλλά και για το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Η οικονομική ενίσχυση της ομάδας βασίζεται αποκλείστηκα στους παίχτες , φίλους και οπαδούς της .Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η έλλειψη χορηγών και χορηγιών για την χρηματοδότηση της ομάδας.
Αντιθέτως επιλέγουμε η χρηματοδότηση της να γίνεται με την προσωπική συνεισφορά του καθενός, με ετήσιες κάρτες μέλους, με συλλογικές δράσεις, προβολές, πάρτι ,καθώς επίσης και πιθανή πώληση αναμνηστικών της ομάδας (μπλούζες, φούτερ, κασκόλ)

Κερκίδα
Άσσος – Χ – Διπλό 

Όλα τα αυτά τα αποτελέσματα είναι ευπρόσδεκτα.
Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Θεωρούμε τους «αντίπαλους», συμπαίχτες μας.
Γουστάρουμε την ομάδα μας, αλλά πάνω απ’ όλα γουστάρουμε το ποδόσφαιρο και τον ασταμάτητο χαβαλέ στην κερκίδα.

Έχθρες ,μίσος ,ξύλο ,χουλιγκανισμοί, νταηλίκια, φασιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές, διαπληκτισμοί μεταξύ των οπαδών μας και «αντίπαλων» οπαδών ΔΕΝ έχουν καμία θέση στο ποδόσφαιρο και κυρίως στην κερκίδα μας».


 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Search

Prisma Sport