Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022

Ομιλία του Αρχαιολόγου Αντ. Βασιλάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 18:18

Στις 20.00 είναι προγραμματισμένη η ομιλία του αρχαιολόγου Δρ. Αντώνη Βασιλάκη στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο.

Θέμα της ομιλίας είναι: «Κατάρρευση του πολιτισμού και κλιματική κρίση: μια προβολή στο σήμερα των σύγχρονων κοινωνιών»

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά

ομιλία αρχαιολόγος βασιλάκης αφισα

Η κλιματική κρίση είναι η μέγιστη απειλή για την επιβίωση του πλανήτη, των ανθρώπων και των όντων που τον κατοικούν, αυτού δηλαδή που λέμε ανθρώπινος πολιτισμός.

Η ανθρωπότητα (πρέπει να) ανησυχεί σοβαρά, γιατί αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στην εκατονταετία 1250-1150 π. Χ., όταν κατέρρευσε ο πολιτισμός στην περιοχή μας. Για την κατάρρευση αυτή υπεύθυνος ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός της κλιματικής κρίσης – που προκάλεσε ξηρασία και τους λιμούς, με τους σεισμούς, τους πολέμους, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και τις εξεγέρσεις στο εσωτερικό των κρατικών μορφωμάτων της εποχής.

Τότε, μέσα σε ένα αιώνα, μαζί με τους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής κατέρρευσε και ο δικός μας μινωικός-μυκηναϊκός πολιτισμός, όπως θα δούμε και θα ακούσομε στην ομιλία. Γιατί όποιοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες.

Ευχαριστούμε την Τοπική Κοινότητα Τυλίσου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φόδελε για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr