Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022

Διεθνές Βραβείο για τα Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 12:00

Μεγάλη διεθνή διάκριση είχε το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» για δεύτερη φορά στον 20ό παγκόσμιο διαγωνισμό AVICOM όπου συμμετέχουν κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές μουσείων απ’ όλο τον κόσμο. Η ταινία «Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες» σε σκηνοθετική επιμέλεια του διευθυντή του Μουσείου Γιάννη Μαρκάκη, κατέκτησε το 2ο βραβείο στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους. Ο Γιάννης Μαρκάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε ενθουσιασμένος για τη διάκριση ανάμεσα σε υποψήφια μουσεία από 21 χώρες και αφιέρωσε το βραβείο στον πρόσφατα αποβιώσαντα ιδρυτή του Μουσείου, τον οφθαλμίατρο Γιώργο Μαρκάκη.

Στην ταινία «Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες» διάρκειας 16’ λεπτών, μιλούν για τη μαντινάδα ως ποιητική φόρμα καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας και μετάδοσής της και για τη θέση της στη ζώσα πολιτιστική πραγματικότητα της Κρήτης, οι γνωστοί ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, τραγουδιστές και μαντιναδολόγοι: Eρατ. Καψωμένος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργ. Μαρκάκης, Κωστ. Λαγουδιανάκης και Αριστ. Χαιρέτης (Γιαλαύτης). Η ταινία -που έχει γίνει με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης– ενσωματώνει και αποσπάσματα από προγενέστερες ταινίες των Μ. Ταξειδαράκη, Κ. Χαριτάκη και Στ. Ψυλλάκη, ενώ παράλληλα αποτελεί συνοδευτικό υλικό του φακέλου για τη μαντινάδα που έχει συνταχθεί από το Μουσείο και πρόκειται να υποβληθεί για εγγραφή στον εθνικό κατάλογο άυλης κληρονομιάς.

βραβείο μουσείο λυχνοστάτης1 γιάννης μυρτώ μαρκάκη

Η υβριδική τελετή απονομής των βραβείων έγινε την περασμένη Τρίτη 23 Νοεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη και είναι η δεύτερη διάκριση για το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στον εν λόγω διαγωνισμό έπειτα από τη βράβευσή του το 2016 με 3ο βραβείο για το ντοκιμαντέρ-παραγωγή του Μουσείου «Το Mέσα Φως» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ετήσιο παγκόσμιο φεστιβάλ οπτικοακουστικών μέσων που οργανώνεται από το AVICOM (διεθνής επιτροπή για τα οπτικοακουστικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες εικόνας και ήχου) τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και έχει στόχο να ενθαρρύνει τη δημιουργία από τα Μουσεία οπτικοακουστικών παραγωγών σε φιλμ, βίντεο και ηχητικά αρχεία, καθώς και καινοτόμων τεχνολογιών (όπως εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, διαδραστικές ιστοσελίδες κ.ά.) που μπορούν να εμπλουτίσουν τη μουσειακή εμπειρία του επισκέπτη.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr