Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021

Έκθεση των Νίκου Παπαδημητρίου και Κώστα Τσώλη στο Materia Prima

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019 10:51

Ο χώρος τέχνης Materia Prima συμμετέχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ “ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ” του Δήμου Ηρακλείου με την έκθεση

“ΣΒΑΡΤΣΒΑΛΝΤ” (Μέλανας Δρυμός) των Νίκου Παπαδημητρίου και Κώστα Τσώλη.

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 19.00
Διάρκεια Έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου 2019. Ώρες επισκέψεων: 18.00-22.00

Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικές εικόνες, σχέδια, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις, που διαμορφώνουν έναν εικαστικό διάλογο επάνω στον άξονα θύτης - θύμα - θήραμα - εξουσία - επικράτηση - κυριαρχία.
Έχουν κοινό τόπο τις εικόνες τροπαίων, οι οποίες έχουν διαφορετική αφετηρία, αλλά τέμνονται σε κοινά σημεία.

Ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική και οπτική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Έχει στο ενεργητικό του 14 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στις Μπιεννάλε του Σαράγεβο (2001), της Πράγας (2003), του Τελ Αβίβ (2004), της Κωνσταντινούπολης (2007) και της Αθήνας (2016). Από το 2002 έως σήμερα διδάσκει στα ΤΕΙ Αθήνας και σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το διάστημα 2012-2013 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Konkuk University στη Νότια Κορέα. Το 2008 ίδρυσε μαζί με άλλους εικαστικούς την πλατφόρμα Lo and Behold. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ο Νίκος Παπαδημητρίου έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα την ανθρώπινη ανταγωνιστική φύση. Τα έργα του σχολιάζουν την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για επικράτηση και κυριαρχία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στο ηχητικό έργο με τίτλο “politics” ακούγονται αποσπάσματα ομιλιών των Μοχάντας Γκάντι, Ουίστον Τσώρτσιλ, Ελευθέριου Βενιζέλου, Τζον Φ. Κέννεντυ, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Γιόζεφ Στάλιν, Αδόλφου Χίτλερ, Λέων Τρότσκι, Τσε Γκεβάρα, Μπενίτο Μουσολίνι, Φρανκλίνου Ρούσβελτ, Βλάδημιρ Ίλιτς Λένιν. Το έργο σχολιάζει την επιρροή που άσκησαν ιστορικές πολιτικές φυσιογνωμίες ανεξαρτήτως πολιτικής θέσεως, οι οποίες οδήγησαν στην “εγκαθίδρυση” πολιτικών συστημάτων περισσότερο ή λιγότερο Δημοκρατικών, περισσότερο ή λιγότερο άδικων, ή που με το λόγο τους άλλαξαν κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα. Πρόκειται στην ουσία για μια “διαδρομή” στο χρόνο αλλά και στη διαφορετικότητα προσέγγισης του οράματος ανθρώπων-συμβόλων της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας. Ο τόνος, η ένταση και η χροιά της φωνής των ομιλητών παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο έργο, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται πολιτικό, αλλά κοινωνικό και ανθρωπολογικό.

Ο Κώστας Τσώλης σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει 14 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Another Day in Paradise» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2018), «No Country for A Young Man» (Βρυξέλλες 2014), 4η Μπιεννάλε της Αθήνας (2013), «NEWTOPIA» Menchelen (Βέλγιο 2012), «Αναφορά – Αναπαράσταση», Εβραϊκό Μουσείο, Μπιεννάλε 3 (Θεσσαλονίκη 2011). Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα ως Ε.Ε.Π. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Αρχειακό φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και ταινίες, πολιτικές-ιστορικές εικόνες και εικόνες κυνηγιού βρίσκονται στον πυρήνα της δουλειάς του Κώστα Τσώλη. Εικόνες οι οποίες επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της ατομικής και συλλογικής μνήμης, τη διαχρονικότητα της βίας σε διάφορες εκφάνσεις και εκδηλώσεις της. Η διαμεσολαβητική συνθήκη-σχέση μεταξύ φωτογραφίας και ζωγραφικής, η αποδόμηση της παραστατικής εικόνας, η θεματοποίηση τόσο της ιστορίας όσο και της καθημερινότητας, ορίζουν καίρια ζητούμενα του προβληματισμού του καλλιτέχνη, μέσα από ένα ευρύ ανοικτό πεδίο θεματικής και μέσων (ζωγραφική, κολλάζ, βίντεο, γλυπτικά αντικείμενα) έκφρασης.
Ο χώρος τέχνης Materia Prima λειτουργεί στο Ηράκλειο Κρήτης στο εργαστήριο γλυπτικής του Χρήστου Τσουμπλέκα. Παράλληλα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, με στόχο την παρουσίαση έργων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ανοικτός σε προτάσεις καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, με στόχο να φέρει σε επαφή δημιουργούς και κοινό στην πόλη του Ηρακλείου και να προσφέρει βήμα παρουσίασης ποικίλων μορφών σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ