Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

Τραυματισμοί σε διαιτητές ποδοσφαίρου

Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 09:30 Γράφτηκε από τον

Του Δημήτρη Τριβιζαδάκη

Οι αγώνες ποδοσφαίρου γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικοί, ενώ συγχρόνως διεξάγονται σε υψηλές ταχύτητες. Όπως και οι παίκτες, οι διαιτητές ποδοσφαίρου είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα πρέπει να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ποδοσφαιρικές τεχνικές. Είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν στενά τον αγώνα προκειμένου να εντοπίζουν παραβίαση κανόνων και να μειώνουν την επιθετική συμπεριφορά, δεδομένου ότι ο κίνδυνος τραυματισμού στους παίκτες ποδοσφαίρου είναι χίλιες φορές μεγαλύτερος από ότι σε άλλα επαγγέλματα. Οι διαιτητές ποδοσφαίρου πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 1268 διαφορετικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια ενός 90λεπτου αγώνα, ενώ αλλάζουν θέση κάθε 4-6 δευτερόλεπτα. Αναφορικά με τις γνωστικές και αντιληπτικές προϋποθέσεις ένας κορυφαίος διαιτητής ποδοσφαίρου χρειάζεται να παίρνει σε κάθε παιχνίδι περίπου 137 αποφάσεις μέσω παρατήρησης, όπου πρακτικά μεταφράζεται σε 3-4 αποφάσεις κάθε λεπτό. Καταλήγοντας, ο διαιτητής ποδοσφαίρου θα πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και συγχρόνως, να είναι σε άριστη γνωστική-αντιληπτική κατάσταση.

Μελέτη που έγινε σε 200 διαιτητές α΄καιβ΄κατηγορίας,  ηλικίας 20 έως 45 ετών καταδεικνύει τρεις βασικούς τύπου τραυματισμών: συγκεκριμένα, 78% των τραυματισμών ήταν μυϊκοί σπασμοί/ θλάσεις, 14% διαστρέμματα και 6% κατάγματα, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) αφορούσε τα κάτω άκρα. Οι τραυματισμοί συνέβαιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα ή κατά την προπόνηση και αυξάνονταν σε συχνότητα στην ηλικιακή κατηγορία των 40-45 ετών (45%), ηλικίες που οι διαιτητές φτάνουν συνήθως στην κορύφωση της καριέρας τους. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα οι τραυματισμοί αυξάνονται σε συχνότητα ή ένταση στους αγώνες υψηλού επιπέδου όπου κατ΄επέκταση απαιτούνται περισσότερες ώρες προπόνησης για τους διαιτητές.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα οι διαιτητές χρειάζεται να καλύψουν από 9-12 χλμ. (περίπου όση καλύπτουν και οι ποδοσφαιριστές), είναι απαραίτητη η υψηλή αναερόβια ικανότητα (ταχύτητα και εκρηκτική μυϊκή δύναμη) για κινήσεις όπως τα σπριντ και τα άλματα, ενώ απαιτείται αερόβια διάρκεια κατά τις μικρές περιόδους ανάκαμψης. Στις παραπάνω απαιτήσεις προστίθεται ο παράγοντας της ηλικίας, καθώς οι διαιτητές είναι συνήθως – χρόνια μεγαλύτεροι από τους ποδοσφαιριστές, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στη συνολική φυσική τους κατάσταση.

Τα παραπάνω δεδομένα υπαγορεύουν την ανάγκη για την ανάπτυξη σύνθετων προγραμμάτων φυσικής κατάστασης και αντίστοιχα πρόληψης τραυματισμών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Search

Prisma Sport