Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

Μέτρα τέλος: Χωρίς πιστοποιητικά και rapid μέχρι το φθινόπωρο - Τι ισχύει για μάσκες, ταξίδια

Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 12:10 Γράφτηκε από

Ανάσα ελευθερίας από σήμερα (01/05) καθώς μπαίνει τέλος σε πολλά μέτρα για τον κορονοϊό έως το φθινόπωρο και σταματά σχεδόν παντού ο διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα (01/05) καθώς αίρονται πολλά από τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί για τον κορονοϊό, όπως τα πιστοποιητικά υγείας και τα rapid test τουλάχιστον έως και το φθινόπωρο.

Τι ισχύει πλέον για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης


Παρελθόν αποτελεί πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τον κορονοϊό σε όλους τους χώρους (ανοιχτούς και κλειστούς) και, πλέον, η χωρητικότητα επανέρχεται στο 100%.

Με άλλα λόγια, οι ανεμβολίαστοι επιστρέφουν ύστερα από πολλούς μήνες στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στο λιανεμπόριο.

Οπότε, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και κλαμπ υποδέχονται ξανά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους χωρίς διαχωρισμούς και ελέγχους.

Ακόμα, στα καταστήματα λιανεμπορίου μπαίνει τέλος στην αναμονή για την επίδειξη πιστοποιητικού.

Ένα rapid test πια για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους


Όσον αφορά στους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, παραμένει υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για τον κορονοϊό σε εβδομαδιαία βάση αλλά -αντί για δύο- ορίζεται σε ένα.

Εντούτοις, η διενέργεια των δύο rapid tests την εβδομάδα παραμένει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Δεν αποκλείεται, όμως, ακόμα και το ένα rapid test να πάψει να ισχύει μέσα στο καλοκαίρι.

Άλλωστε, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως «εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο».

Τι αλλάζει στα ταξίδια
Αίρεται, μεταξύ των μέτρων, η επίδειξη πιστοποιητικού του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για τη νόσο COVID-19 στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Παραμένει η χρήση της μάσκας


Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει αναφέρει για τις μάσκες: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους».

Επομένως, η χρήση της μάσκας παραμένει στους εσωτερικούς χώρους ύστερα και από ισχυρή σύσταση της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας.

Παρ' όλα αυτά, οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους, αν και υπάρχει σύσταση για χρήση τους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

πηγή ieidisis.gr

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr  

 

Search