Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τζάμπα μάγκες...

Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2021 10:40

Σε άτακτη υποχώρηση τράπηκε η κυβέρνηση μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της εκκλησίας η οποία έχει αποφασίσει να τηρήσει την αρχική συμφωνία για τη παρουσία των πιστών στις εκκλησίες με αναλογία 25- 50 ( για μικρούς και μεγάλους ναούς) παρά την νέα απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου που μείωνε την παρουσία των πιστών στην εκκλησία.

Κάνοντας μάλιστα την καλή τους πράξη οι ιερείς αποφάσισαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να μην τελέσει σε εξωτερικό χώρο τον δεύτερο αγιασμό των υδάτων παρά μόνο να κάνει τον πρώτο μέσα στην εκκλησία. Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας έστειλε μάλιστα και μια επιστολή σε όλους τους Μητροπολίτες ζητώντας τους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση να διαχειριστεί το θέμα επικοινωνιακά.

Ακόμα και τώρα πάντως που έχει εκτονωθεί το θέμα η καχυποψία ανάμεσα στις δυο πλευρές υπάρχει και είναι έντονη. Πηγές της εκκλησίας έλεγαν ότι το θέμα για τον τρόπο που θα εορταστούν τα Θεοφάνεια ξεκίνησε προπαραμονές της πρωτοχρονιάς . Όπως υποστηρίζουν ενώ η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αλλαγή της παρουσίας των πιστών στις εκκλησίες όταν ανήμερα την πρωτοχρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Μητρόπολη δεν του είπε τίποτα. Μόνο του ευχήθηκε καλή χρονιά.

Οι άνθρωποι της εκκλησίας ισχυρίζονται ακόμα ότι δεν υπήρξαν προβλήματα ολη την περίοδο των εορτών από την παρουσία των πιστών στους ναούς γιατί τηρούσαν το …ρεζερβέ. Έπαιρναν δηλαδή τηλέφωνο και κρατούσα θέση για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία Όταν οι θέσεις έκλειναν οι πιστοί άλλη τελετή σε άλλη ώρα .
Την επομένη την πρωτοχρονιάς και λίγο πριν ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώσει τα νέα μέτρα τηλεφώνησε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος ενημέρωσε ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Ακολούθησε η έκτακτη ιερά σύνοδος η οποία αποφάσισε το αντάρτικο απέναντι στην κυβέρνηση ενώ με την ανακοίνωση της άφηνε και αιχμές για τον εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών και όχι των πολιτών.

Από εκείνο το σημείο και μετά τα πράγματα πήραν ανεξέλεγκτη τροπή.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε την ενόχληση του πρωθυπουργού για την στάση της εκκλησίας και δήλωνε ότι τα μέτρα ισχύουν για όλους.

Μέχρι και χθες το πρωί. Οι πληροφορίες λένε ότι στην συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπήρξε ένα ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα και εκατέρωθεν τζαρτζαρίσματα.

« Πρέπει να πάρετε πίσω την απόφαση σας να ανοίξετε με τον δικό σας τρόπο τις εκκλησίες » φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εμφανώς εκνευρισμένος .

«Αυτό που μου ζητάτε δεν γίνεται γιατί η ιερά σύνοδος συνεδρίασε και έχει πάρει αποφασίσει . Αυτή δεν αλλάζει« απάντησε ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο ίδιο ύφος και με την ίδια ένταση.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι όσο περνούσε η ώρα το κλίμα άρχισε να μαλακώνει αφού τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρχιεπίσκοπος αντελήφθησαν ότι μέσα από ένα κλίμα έντασης δεν θα μπορούσε να υπάρξει λύση.

Λίγο μετά το μεσημέρι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τηλεφώνησε στον αρχιεπίσκοπο προκειμένου να συζητήσει μαζί του , το πώς θα εκτονωθεί το κλίμα ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεσμευτήκαν στην ιεραρχία της εκκλησίας ότι η αστυνομία θα έχει διακριτική παρουσία έξω από τους ναούς.

Τελικά η λύση που βρέθηκε ευνοεί προφανώς την εκκλησία η οποία μέρα που είναι προσπάθησε να μην εξευτελίσει την πολιτική ηγεσία του τόπου που άλλα λέει και άλλα κάνει.

Στην κυβέρνηση πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι αυτή την υποχώρηση η κυβέρνηση θα την πληρώσει αφού είναι αδιανόητο τα μέτρα να ισχύουν για την επέτειο του Πολυτεχνείου και όχι για τις θρησκευτικές τελετές.

πηγή Pontiki.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)