Σάββατο, 04 Ιουλίου 2020

Η «κανονικότητα» της ανακολουθίας και της παλινδρόμησης

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 11:20

Άρθρο του Χάρη Μαμουλάκη*

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ θριαμβολογούν εσχάτως ότι έχουμε εισέλθει σε «εποχή κανονικότητας». Είναι απορίας άξιον πού εδράζεται ένα τέτοιο συνθηματολογικό επιχείρημα, γιατί, με βάση γεγονότα, η «κανονικότητα» η οποία διατρανώνεται, είναι συνώνυμη της ανακολουθίας και της παλινδρόμησης.

 

Η «κανονικότητα» του κομματικού κράτους. Προεκλογικά η ΝΔ ευαγγελιζόταν την αξιοκρατία, την αριστεία, το επιτελικό κράτος και άλλα συναφή μυθεύματα, όπως αποδεικνύεται, προς άγρα ψήφων, τα οποία ήδη δέχτηκαν αλλεπάληλα πλήγματα. Τα παραδείγματα είναι πλέον πασίγνωστα και για λόγους οικονομίας χώρου δεν αναφέρονται. Τα ψευδή στοιχεία στα βιογραφικά, η έλλειψη συνάφειας τίτλου σπουδών με τις προκηρυσσόμενες θέσεις, η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός είναι η πλήρης στρέβλωση της αριστείας.

 

Η «κανονικότητα» της αστυνομοκρατίας. Η φράση του κ. Μητσοτάκη «θα καθαρίσω τα Εξάρχεια» χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά για να προσελκύσει ακροδεξιό ακροατήριο στοχοποιώντας μια ολόκληρη περιοχή της Αθήνας. Τι έπραξε η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη; Έδωσε εντολή για εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων από μωρομάνες προσφύγισσες, ανθρώπους εκτοπισμένους από εμπόλεμες ζώνες. Επέτρεψε ακραία φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας κατά την επέτειο της 17ης Νοέμβρη και την επέτειο από τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, τα οποία έφτασαν σε τακτικές εξευτελισμού σε περαστικούς και διαδηλωτές. Τι δεν έπραξε; Δεν μερίμνησε για τη μείωση της εγκληματικότητας, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ παρουσιάζει έξαρση με τους εμπόρους ναρκωτικών να αλωνίζουν ανενόχλητοι στην περιοχή.

 

Η «κανονικότητα» της εξασθένισης των οικονομικά ασθενών. Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum τον Οκτώβριο, δήλωσε: «Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών». Αντ’ αυτού όμως έπληξε περαιτέρω τους οικονομικά ασθενέστερους καταργώντας ουσιαστικά το Κοινωνικό Μέρισμα με μία μείωση της τάξης του 93%. Αυτό σημαίνει ότι από 3,5 εκατομμύρια ωφελούμενους θα διανεμηθεί τελικά σε μόλις 250 χιλιάδες άτομα.

 

Η «κανονικότητα» της ξενοφοβίας. Προεκλογικά η ΝΔ δεσμεύτηκε να διαχειριστεί το προσφυγικό σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο. Αμέσως μετά τις εκλογές κατήργησε το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής υποδηλώνοντας έτσι την περιφρόνησή της. Κατόπιν έσπευσε να αφαιρέσει τη δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να μην έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, δείχνοντας επιπλέον δείγματα γραφής. Στη συνέχεια κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλειστές δομές, περιορίζει την πρόσβαση στην εργασία κ.α.

 

Η «κανονικότητα» της ομοφοβίας. Κατά την πρόσφατη ψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, το κυβερνόν κόμμα καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Άρθρο 5 η οποία προέβλεπε την προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, επιδεικνύοντας έτσι ωμή ομοφοβία.

 

Η «κανονικότητα» της διγλωσσίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε αντικείμενο σκληρής αντιπολιτευτικής κριτικής από τη ΝΔ και υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα αναιρεθεί. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν προέκυψε. Αντίστοιχες κινήσεις παρατηρούνται σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.

 

Αντίθετα, η ομαλότητα επιτεύχθηκε πράγματι από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί: α) ολοκλήρωσε τετραετία διακυβέρνησης (2015-2019) επαναφέροντας την πολιτική σταθερότητα, β) εξήλθε από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, γ) στήριξε το κοινωνικό κράτος επιφέροντας ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, δ) αντιστρατεύθηκε τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Όμως αυτό το τελευταίο, είχε φαίνεται πολύ ακριβό τίμημα.

 

 

 

 

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

 

 

Πρώτη δημοσίευση, εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 20/12/19

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ