Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022

Συνειδητή κυβερνητική επιλογή η μη ανανέωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 12:10

Συνεχίστηκε η κριτική από την πλευρά του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, κατά την 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην τακτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που οδήγησε - σύμφωνα με αποκαλύψεις του EurActiv - και στη διατύπωση σοβαρών ενστάσεων από την πλευρά της Κομισιόν. Ενστάσεις που έρχονται επί της ουσίας να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την πρόταση που σχεδιάστηκε εν κρυπτώ από τα κόμματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. «Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ δεν υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Στη συνέχεια απάντησε ένα προς ένα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό, αναφορικά με το πρόγραμμα Ηρακλής και τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας, ξεκινώντας με το εάν πέτυχε το πρόγραμμα Ηρακλής, ερώτημα που έχει αρνητική απάντηση. Το πρόγραμμα απέτυχε εξαιτίας της πανδημίας, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία να αποδεικνύουν ότι από τις αρχές του 2020 το ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μειώθηκε από 43% στο 27% στα τέλη Μαρτίου του 2021 ή κατά 31 δις ευρώ. Οι ίδιες οι εγκεκριμένες εγγυήσεις για τιτλοποιήσεις όμως, δεν υπερβαίνουν τα 4,8 δις ευρώ, ποσό που απέχει από τα 11,8 δις ευρώ που δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. «Με την εκτίναξη της ανεργίας και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω πανδημίας, το ενδεχόμενο οι διαχειριστές να μπορέσουν να πετύχουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς με τους δανειολήπτες καταστρέφεται από την ύφεση. Άρα, ο μόνος τρόπος να ανακτηθούν οι απαιτήσεις είναι οι πλειστηριασμοί. Για αυτό και ο θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των servicers επικρότησε την «μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα», για να χρησιμοποιήσω μια φράση του κυρίου Ζαββού, που επέδειξε η κυβέρνηση όταν επέλεξε να μην ανανεώσει, εν μέσω ύφεσης επαναλαμβάνω, την προστασία της πρώτης κατοικίας.» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης.

 

 

Σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και τις κατηγορίες που απεύθυνε ο Γ. Ζαββός στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Χάρης Μαμουλάκης αντέστρεψε το ερώτημα, ζητώντας να πληροφορηθεί το Κοινοβούλιο και οι πολίτες, ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου Ηρακλής. «Φαντάζομαι και φαντάζεστε, έμπειρος τραπεζίτης είναι ο Υφυπουργός, ότι όταν ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδεια για ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους όσο ο Ηρακλής, τότε η επιτροπή μας ρωτάει πιο είναι το δημοσιονομικό κόστος από τις εύλογες αναμενόμενες καταπτώσεις εγγυήσεων. Οπότε, το Υπουργείο πρέπει να έχει μια μελέτη την οποία κατέθεσε πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ευρώπη και απλά δεν την μοιράζεται μαζί μας. Επίσης, όταν ο Υπουργός αιτήθηκε από την Επιτροπή την επέκταση του Ηρακλή, αυτή η μελέτη επικαιροποιήθηκε και τροποποιήθηκε επί τα χείρω εξαιτίας της επιδείνωσης των βασικών οικονομικών μεγεθών στη χώρα. Άλλο που ο κύριος Ζαββός δεν συμπεριέλαβε τα πορίσματα της μελέτης αυτής στην έκθεση οικονομικών επιπτώσεων του νόμου, όπως ορίζουν οι κανόνες της ορθής νομοθέτησης. Αντί λοιπόν ο κύριος Ζαββός να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δεν έχει προτάσεις, καλά θα κάνει να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο και το κοινοβούλιο, στο οποίο ποτέ του δεν εκλέχθηκε, και να μας πει πιο είναι το αναμενόμενο κόστος της πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα.» ανάφερε ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Απαντώντας ο Χάρης Μαμουλάκης στο που οφείλεται η αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τόνισε ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία γύρω από το ζήτημα είναι αστεία, αφού η πιστοληπτική ικανότητα είναι καλή για δύο λόγους. Πρώτον, εξαιτίας του προγράμματος έκδοσης ομολόγων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεύτερον, εξαιτίας του δημοσιονομικού μαξιλαριού των 37 δισ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που η ΝΔ λοιδορούσε διαρκώς μέχρι να βρεθεί στην εξουσία. «Το πρόβλημα με το συλλογισμό σας είναι το τι θα γίνει, αν και όποτε, οι ιδιαίτερες συνθήκες δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης από μέρους της Ευρώπης σταματήσουν και η Ευρώπη επανέλθει σε νέο γύρο πανευρωπαϊκής λιτότητας. Τότε και τα επιτόκια δανεισμού θα χειροτερέψουν και, κυρίως οι προοπτικές για τις ευάλωτες οικονομίες, όπως η δική μας, θα επιδεινωθούν. Τότε ο Ηρακλής θα τρέχει και η χώρα θα είναι φυλακισμένη μεταξύ της Σκύλας των κόκκινων δανείων και τη Χάρυβδης των μαζικών εξώσεων και των πλειστηριασμών, με δική σας ευθύνη.» είπε από το βήμα της Βουλής.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί ότι η τιτλοποίηση απαιτήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο. «Όπως ένα σφυρί κάνει για κάποιες δουλειές και δεν κάνει για άλλες» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Ως γνωστόν το σφυρί είναι χρήσιμο αν θέλετε να καρφώσετε ένα καρφί στον τοίχο αλλά θα σας συμβούλευα να μην προσπαθήσετε να χτενίσετε τα μαλλιά σας με αυτό, γιατί μάλλον θα σπάσετε το κεφάλι σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι με τον Ηρακλή υπό όρους αυστηρής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και των διαχειριστών, όταν αυτός αφορά εταιρικά δάνεια, δάνεια από εύρωστους δανειολήπτες ή δάνεια με χαμηλές εξασφαλίσεις. Δεν είναι όμως όταν αυτός αφορά ευάλωτους δανειολήπτες και εφαρμόζεται χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η τιτλοποίηση απαιτήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης. Οι προσδοκίες ανάπτυξης της οικονομίας, τα αυξημένα εισοδήματα και η μείωση της ανεργίας δημιουργούν θετικές προσδοκίες που, μέσα από την χρήση ιδιωτικής χρηματοδότησης, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση της, υπό άλλες συνθήκες αργής διαδικασίας επανα-ρύθμισης των δανείων ή ανάκτησης των απαιτήσεων από τους δανειολήπτες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα, ο «Ηρακλής» έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για «καλά» δάνεια, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης μέσα από την πώληση και την επαναγορά απαιτήσεων από ολιγοπωλιακούς οφειλέτες στην Ελλάδα. Να έχει γίνει δηλαδή ο «Ηρακλής», το σχέδιο της ΝΔ για να κάνει «Σεισάχθεια μόνο για πλούσιους». Και κατέληξε: «Υπό συνθήκες ύφεσης, στοχεύοντας σε δάνεια ευάλωτων δανειοληπτών, φτωχών νοικοκυριών και με οφειλές που έχουν ως υποθήκες πρώτες κατοικίες, ο Ηρακλής θα αποδειχθεί ένας εφιάλτης. Ένας εφιάλτης για την κοινωνική συνοχή. Ένας εφιάλτης για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Και ένας εφιάλτης για το δικαίωμα στη στέγαση των Ελλήνων πολιτών. Για το λόγο αυτό, επειδή δηλαδή είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την επέκταση του προγράμματος από την συνολική αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνηση στο πεδίο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, εμείς θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο.».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr