Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021

Ηράκλειο: Τοποθετούνται αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές - Πιλοτική λειτουργία με κάρτα σε τρία σημεία

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 13:58

Παρουσιάστηκε στη Λότζια το μεσημέρι της Πέμπτης, η Πράξη «ACUA - Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον» στην οποία συμμετέχει και ο Δήμος Ηρακλείου μαζί με τους Δήμους της Ρόδου και της Λεμεσού.

Στην Πράξη ACUA, επίσης συμμετέχουν το ΕΛΜΕΠΑ καθώς και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στόχος της ACUA είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιο-απόβλητων, επεξεργασίας τους και στη συνέχεια παραγωγής κομπόστ.

Στη συνέντευξη τύπου, συμμετείχαν, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Κώστας Βαρδαβάς, υπεύθυνος της Πράξης ACUA για τον Δήμο Ηρακλείου και ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, Επιστημονικός υπεύθυνος της Πράξης ACUA και υπεύθυνος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

κομποστοποιητές αστικοί ελμεπα ηράκλειο βαρδαβάς acua3 mt

Ο Δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με το ΕΛΜΕΠΑ, ενώ όσον αφορά στους Κομποστοποιητές ανέφερε:

«Ως Δήμος Ηρακλείου έχουμε θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου. Τα παραπάνω, για να έχουν αξία, πρέπει να συνδυαστούν με μια ολοκληρωμένη πολιτική στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

Το πρόγραμμα ACUA κινείται στην κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή. Αφορά στην τοποθέτηση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών σε τρία σημεία του Δήμου αλλά και στην πιλοτική εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης σε συγκεκριμένο αριθμό νοικοκυριών. Με ικανοποίηση μαθαίνω ότι οι δημότες δείχνουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και την κομποστοποίηση συνολικά.

Προφανώς απαιτείται χρόνος, εκπαίδευση και συνέπεια προκειμένου να αλλάξει ουσιαστικά η αντίληψή μας σχετικά με τα απορρίμματα.

Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα.

Με το ΕΛΜΕΠΑ και τα άλλα μεγάλα ιδρύματα στο πλευρό μας και με την καλή διάθεση και την συνεργασία των δημοτών, το Ηράκλειο μπορεί να γίνει και θα γίνει πόλη – πρότυπο στην διαχείριση των αποβλήτων».

 

Όπως ανέφερε στο Prismanews ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Βαρδαβάς, πρόκειται για μια πιλοτική συνεργασία με τρία μόνο σημεία συγκέντρωσης βιοαποβλήτων. Στόχος είναι η επέκταση και σε άλλα σημεία της πόλης και τελικά η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος από το οποίο θα επωφελούνται και οι πολίτες.

κομποστοποιητές αστικοί ελμεπα ηράκλειο βαρδαβάς acua5 mt

κομποστοποιητές αστικοί ελμεπα ηράκλειο βαρδαβάς acua4 mt

Τα τρία σημεία που έχουν επιλεχθεί αρχικά, για την τοποθέτηση των μηχανικών κομποστοποιητών είναι το ΠΑΓΝΗ, το πάρκο Μ. Ασίας στη Λ. Κνωσού και στο πάρκο Αναγεννήσως στην Νέα Αλικαρνασσό. Ο μηχανικός κομποστοποιητής στο ΠΑΓΝΗ, λειτουργεί ήδη και μάλιστα θεωρείται από τους μεγαλύτερους που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα.

βαρδαβάς κώστας

Ο Κ. Βαρδαβάς δήλωσε στο Prismanews:

«Η πιλοτική εφαρμογή της τοποθέτησης των αυτόματων μηχανικών κομποστοποιητών σε δυο δημόσιους χώρους όπως είναι το πάρκο Μ. Ασίας στη Λ. Κνωσού, το πάρκο Αναγεννήσεως στη Ν. Αλικαρνασσό αλλά και στο ΠΑΓΝΗ είναι ένα στοίχημα για την τοπική κοινωνία, ένα στοίχημα για τους Ηρακλειώτες, ούτως ώστε, να έρθει η μετάβαση στα θέματα Κυκλικής Οικονομίας. Είναι πλήρως αντιληπτό ότι πρέπει να οδηγηθούμε στην ανακύκλωση, στην επαναχρησιμοποίηση και αυτά που πηγαίνουν για ταφή να είναι όσο το δυνατό λιγότερα. Μέσα από τη λειτουργία των αυτόματων μηχανικών κομποστοποιητών θα επιτύχουμε την παραγωγή κομποστ. Οι χρήστες αυτών των κομποστοποιητών θα είναι συγκεκριμένοι και θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή με τη χρήση μιας κάρτας. Οι χρήστες αυτοί θα έχουν και το όφελος του κόμποστ. Συνεπώς, όλοι οι δημότες πρέπει να προστατεύσουμε την τοποθέτηση των κομποστοποιητών και όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή να είναι συνεπείς. Πρέπει να περάσει στους πολίτες, ότι όλα αυτά θα έχουν να κάνουν στο άμεσο μέλλον με την καθημερινότητά μας. Στόχος μας είναι όσο το δυνατό λιγότερες ποσότητες αποβλήτων προς ταφή. Το ACUA είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο για εμάς, πιλοτικό στο οποίο συμμετέχει από την Ελλάδα, το Ηράκλειο, η Ρόδος αλλά και η Λεμεσός από Κύπρο, το ΕΛΜΕΠΑ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου»

 

Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές

Εφαρμογή του Συστήματος Διαλογής στην Πηγή στο Δήμο Ηρακλείου

Η Πράξη ACUA είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014 -2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της Πράξης ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών καθώς και του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (καφέ οικιακοί κάδοι, πλαστικοί κάδοι για εσωτερικό χώρο και κομποστοποιήσιμες σακούλες), με σκοπό την εφαρμογή ενός συστήματος διαλογής στην πηγή, συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων και επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης.

Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές (AMK) ή Autonomous Composting Units (ACU) αποτελούν αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση (διαθέτουν λογισμικό ελέγχου λειτουργίας), μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και το μέγεθος τους ποικίλει ανάλογα τις χρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει προμηθευτεί τρεις (3) Αυτόνομους Μηχανικούς Κομποστοποιητές (ΑΜΚ) και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δικαιούχους της Πράξης και κυρίως με τον Κύριο Δικαιούχο το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., προχώρησε στην επιλογή των σημείων εγκατάστασης των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών καθώς και στον σχεδιασμό του Συστήματος Διαλογής στην Πηγή για κάθε ένα σημείο από αυτά. Για το Δήμο Ηρακλείου οι τρεις (3) περιοχές τοποθέτησης των ΑΜΚ είναι οι ακόλουθες:

  • Π.Α.Γ.Ν.Η (Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου), όπου έχει εγκατασταθεί ένας AMK δυναμικότητας 12.8 m3 για να υποστηρίξει τη μονάδα υγείας στην οποία παρατηρείται σημαντική παραγωγή βιοαποβλήτων λόγω της σίτισης των νοσηλευόμενων και των επισκεπτών καθώς και ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.
  • Πάρκο Μ. Ασίας (Λεωφ. Κνωσσού), όπου έχει εγκατασταθεί ένας AMK δυναμικότητας 1,49 m3
  • Πάρκο Αναγεννήσεως (οδός Αναγεννήσεως & Σταδίου στην Αλικαρνασσό), όπου έχει εγκατασταθεί ένας AMK δυναμικότητας 2,27 m3

 

Στόχος της Πράξης για τον Δήμο Ηρακλείου είναι η εκτροπή 150tn/έτος βιοαπόβλητα και 350 tn ανακυκλώσιμα. Συνεπώς συνολικά θα εκτρέπονται 500tn/έτος απόβλητα.

Τα συγκεκριμένα μηχανήματα παράγουν ένα υψηλής ποιότητας προϊόν το οποίο θα αξιολογηθεί και από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Κατά την πιλοτική λειτουργία των Κομποστοποιητών στις γειτονιές του Ηρακλείου οι χρήστες, ουσιαστικά, θα συγκεντρώνουν τα βιοαπόβλητα τους σε μικρές κομποστοποιήσιμες σακούλες και ειδικούς κάδους, στο εσωτερικό των κατοικιών / εγκαταστάσεων τους και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στον ΑΜΚ, όπου θα έχουν πρόσβαση, με τη χρήση προσωποποιημένης κάρτας πρόσβασης.

Για το σκοπό αυτό ο Δήμος, τον Φεβρουάριο του 2021, απηύθυνε Ανοιχτή Πρόσκληση προς τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Ιωάννη και της Αλικαρνασσού για την συμμετοχή τους στο πιλοτικό σύστημα Διαλογής στην Πηγή. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 40 νοικοκυριά στα οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα παρέχει:

1.         Εκπαίδευση χειριστών για τη διαδικασία διαλογής των βιοαποβλήτων και για τη χρήση του ΑΜΚ.

2.         Παροχή ειδικού εξοπλισμού (καφέ κάδοι 10lt, κομποστοποιήσιμες σακούλες και προσωποποιημένη κάρτα πρόσβασης στον ΑΜΚ).

3.         Παροχή ή απομάκρυνση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού (οργανικό λίπασμα ή κόμποστ).

4.         Σχετικό πιστοποιητικό διαχείρισης οργανικών αποβλήτων.

Η Πράξη ACUA ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του 2021 αλλά η λειτουργία των ΑΜΚ θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 5 ακόμα χρόνια.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ