Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Τίμησαν την μνήμη των 62 Μαρτύρων

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 22:21

Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 14 Ιουνίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι.

Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, των βουλευτών κ.κ. Μάξιμου Σενετάκη και Χάρη Μαμουλάκη, της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Συριγωνάκη, και Λάμπρου Βαμβακά, , των εκπροσώπων του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη ,Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργου Λογιάδη, της κομματικής οργάνωσης ΚΚΕ Ηρακλείου, εκπροσώπων τοπικών φορέων, σωμάτων ασφαλείας, οικογενειών των εκτελεσθέντων κ.ά.

 μνημόσυνο 62 μαρτύρων ηράκλειο2

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942

 

 

H εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 3 και 14 Ιουνίου του 1942, 62 συμπατριωτών μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, αποτελεί μία από τις πιο ζοφερές στιγμές της ιστορικής μας πορείας.

 

     Ανυπότακτοι, περήφανοι, προσέφεραν την ζωή τους στο υπέρτατο ιδανικό της Ελευθερίας, πιστοί στην μακραίωνη αγωνιστική παράδοση της Κρήτης, οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους, ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα των κατακτητών. Εντούτοις, οι βάρβαρες πράξεις των Ναζιστικών δυνάμεων, που είχαν διαρκή σκοπό τον εκφοβισμό του πληθυσμού, δεν κατόρθωσαν να υποτάξουν το φρόνημα των Κρητικών, οι οποίοι συνέχισαν με ακατάβλητο αντιστασιακό πνεύμα την δράση τους ως την απελευθέρωση του τόπου μας.

 

   Συμπληρώνονται εβδομήντα εννέα χρόνια από την θυσία των 62 Μαρτύρων. Ανήκουν πλέον στην συλλογική μας Μνήμη και στην Ιστορία της Κρήτης. Προσφέροντας στην πατρίδα το ύψιστο τίμημα, την ίδια την ζωή τους, συνεχίζουν να είναι παρόντες στις νεότερες γενιές, εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Ελευθερίας, και της Τιμής.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr