Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022

«Προστασία της Ελληνικής βρώσιμης ελιάς από αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες»

Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 13:30

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών βρώσιμης ελιάς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω των χαμηλών τιμών των εισαγομένων από τρίτες χώρες, προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας καθώς δεν τηρούν τους ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις παραγωγής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Φεβρουαρίου 2021, προκύπτει ότι με το πέρασμα των ετών οι εισαγωγές βρώσιμης ελιάς στην ΕΕ από τρίτες χώρες κυρίως από Μαρόκο, Τουρκία και Αίγυπτο, αυξάνουν.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε πτώση των τιμών των Ευρωπαίων παραγωγών, που αναγκάζονται να πωλούν τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Επιπλέον όπως αξιολόγησε πρόσφατα η EFSA, τα υγειονομικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών είναι αμφίβολης ποιότητας, επιβεβαιώνοντας τις πάντοτε επίκαιρες διαμαρτυρίες και των Ελλήνων παραγωγών, κυρίως ελιάς Καλαμών.

Δεδομένου ότι:

Οι χώρες αυτές επιτρέπουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και ουσιών επεξεργασίας μη εγκεκριμένων στην ΕΕ, που έχουν ταξινομηθεί ως μεταλλαξιογόνα, καρκινογόνα, ή θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες την ώρα που η ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Ποιά μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών βρώσιμης ελιάς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω των χαμηλών τιμών των εισαγόμενων;
  2. Πώς θα διασφαλίσει ότι οι βρώσιμες ελιές που εισάγονται από τρίτες χώρες θα μπορούν να εισάγονται, μόνον αν τηρούν τους ίδιους κανόνες και τις υποχρεώσεις παραγωγής με την ΕΕ;
  3. Ποιά η τοποθέτησή της στην σχετική τροπολογία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το άρθρο 188α του κανονισμού της ΚΟΑ;»
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr