Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

«ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιούν την Αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετήσουν κομματικές ανάγκες και όχι τις τοπικές και κοινωνικές»

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 11:42

Την 1-06-2021, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

 

Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 

  • Τα τελευταία χρόνια , ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποβαθμίσει τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Μεταπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση κι άνοιξε το δρόμο για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Ακόμη και μέσα στην κρίση, το 2010, κάναμε τη μεγάλη τομή με τον Καλλικράτη ανοίγοντας νέους δρόμους για τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης.
  • ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν μεγάλες ευθύνες για το πισωγύρισμα στην αυτοδιοίκηση. Χάθηκαν ευκαιρίες ωρίμανσης εμβάθυνσης και ανάπτυξης. Πήγαν πίσω μεγάλα βήματα που έγιναν. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι θέσφατο και δεν χωρεί βελτιώσεις. Μετά από τη δεκαετή εφαρμογή του, έπρεπε να υπάρξει μια αποτίμηση και αξιολόγηση, προκειμένου να προχωρήσει μια νέα μεταρρύθμιση που θα βασιστεί σε αυτά που έχουμε πετύχει. Βελτίωση και προώθηση της μεταρρύθμισης χρειαζόταν και όχι ένα πισωγύρισμα.
  • Το Νομοσχέδιο είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του «νόμου Παυλόπουλου». Αυτή τη μεταρρύθμιση την έφερε ο κ. Παυλόπουλος το 2006. Δεκαπέντε χρόνια πίσω που είναι πολύ περισσότερα πίσω διότι έχουν έρθει και οι εξελίξεις μπροστά. Είναι δεκαπέντε πίσω και δεκαπέντε που έπρεπε να πάμε μπροστά για να προλάβουμε τις εξελίξεις που έχουμε χάσει. Σύνολο χαμένων χρόνων, τριάντα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, ακριβώς με την ίδια λογική, ασχολούνται με το εκλογικό και όχι με το θεσμικό. Ασχολούνται με τις ανάγκες τις κομματικές και τις πολιτικές και όχι με τις ανάγκες τις τοπικές και τις κοινωνικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε δημάρχους που έχουν πλειοψηφία ακόμη και με 60%, ομήρους σε μειοψηφία με 20% στο δημοτικό συμβούλιο. Έρχεται η Νέα Δημοκρατία υποτίθεται να το διορθώσει και αναδεικνύει δημάρχους μειοψηφίας με 43%, κυρίαρχους με πλειοψηφία 60% στο δημοτικό συμβούλιο.
  • Μειώνεται   αδικαιολόγητα ο αριθμός των αιρετών και την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων. Η πλήρης αντινομία. Προφανώς ο μεγάλος αριθμός εξυπηρετεί τη συλλογή ψήφων. Υποβαθμίζεται το Ηράκλειο, η Λάρισα και ο Πειραιάς σε δεύτερη κατηγορία με τριάντα συμβούλους άσχετα αν το διόρθωσαν τελευταία στιγμή. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
  • Απαξιώνονται οι κοινότητες αφού δεν τους αποδίδονται οι ελάχιστοι πόροι και αρμοδιότητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές ανάγκες τους.
  • Το μεγάλο έλλειμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ότι δεν ξέφυγε από τον τοπικό εγκλωβισμό και την εξάρτηση από το κράτος. Δεν άνοιξε τα «φτερά» της να συμμετέχει σε δίκτυα πόλεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή διάσταση. Η χώρα μας, μέλος της Ευρωζώνης, δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να παίξει έναν σημαντικό ρόλο εταίρου.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης με την Αυτοδιοίκηση, μέχρι τώρα, δεν έχει καμία σχέση. Το πρόγραμμα που έχουν διαμορφώσει οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Υπουργούς και τους συνεργάτες τους, εάν δεν έρθει να κουμπώσει και με τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης, δεν θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr