Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαμουλάκης: Τηρούνται οι μέθοδοι προστασίας της δημόσιας υγείας από εστίες υπερμετάδοσης;

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 22:00

Ερώτηση με θέμα: «Διαχείριση Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) από δομές που ενδέχεται να διαχειριστούν ή διαχειρίζονται πιθανά ή επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19» προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής ν. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 35 ακόμη βουλευτών.

 

Στα πλαίσια της διαχείρισης κρουσμάτων από την πανδημία Covid-19 έχουν υιοθετηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία διάφορες μέθοδοι προστασίας της δημόσιας υγείας από εστίες υπερμετάδοσης. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει μια σύγχυση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία ενδέχεται να συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα, στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και σε άλλες δομές (ΚΟΜΥ,ΤΟΜΥ, Γηροκομεία, Σχολεία κλπ).

Σύμφωνα με καταγγελίες, οι κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ οι οποίες ορίζονται ως πρωτοβάθμιες κινητές μονάδες υγείας (ΑΡΘΡΟ 2 22817/2020 ΦΕΚ Β 1177/6.4.2020) δεν εφαρμόζουν σύστημα διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων σύμφωνο με τη κείμενη νομοθεσία.

Καθώς σκοπός του κράτους πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι οποίοι έρχονται κάθε μέρα σε επαφή με επικίνδυνα απορρίμματα, όπως τα απόβλητα από ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουν τα εξής ερωτήματα στους Υπουργούς:

 

1. Υποχρεούνται οι ξενοδοχειακές μονάδες καραντίνας ή οι ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα να διαχειρίζονται τα παραγόμενα απόβλητα από τη φιλοξενία των κρουσμάτων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. οικ. 146163/03.05.2012 με θέμα «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων», (Β’ 1537), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει;

 

2. Υποχρεούνται οι ΚΟΜΥ και οι λοιπές ιδιωτικές κινητές μονάδες και λοιποί φορείς που πραγματοποιούν λήψεις δειγμάτων για έλεγχο SARS-CoV-2, είτε από σπίτια είτε από δομές (πχ γηροκομεία, σχολεία, κατασκηνώσεις, καταυλισμοί, πύλες εισόδου της χώρας κλπ), να διαχειρίζονται τα παραγόμενα απόβλητα (κυρίως τα χρησιμοποιημένα Μέσα Ατομικής Προστασίας) από τις παραπάνω διαδικασίες σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. οικ. 146163/03.05.2012 με θέμα «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση αποβλήτων υγειονομικών μονάδων», (Β’ 1537), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα