Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Ξεκινούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Ιστορικής Μονής του Αγ. Γεωργίου στον Επανωσήφη

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 22:43

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του ηγουμενείου της ιστορικής ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη, προϋπολογισμού 1.407.000,00€

Η υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο της αναδό-χου εταιρείας «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.» Ανδρέα Κατσαρό έγινε στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργί-ου στον Επανωσήφη παρουσία του ηγουμένου κ. Βαρθολομαίου, αδελφών της Μο-νής, του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του Εντεταλμένου Περιφερειακού συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, του Δημάρχου Αραχνών Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, του Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γ. Μαυρογιάννη και των υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης τεχνικών έργων της ΠΕ Ηρακλείου Χαράς Τριαματάκη και Άννας Ροβίθη.

μονή αγίου γεωργίου επανωσήφη αρναουτάκης εργασίες1

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και ανα-μένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023.

μονή αγίου γεωργίου επανωσήφη αρναουτάκης εργασίες2

Στην αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου αλλά και στην σημαντικό-τητα του στη διάσωση και ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας αναφέρθη-καν σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Ηγού-μενος κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας το Ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, αρχι-τεκτονικό ενδιαφέρον της Μονής. Παράλληλα, ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την αποτελεσματική του συμβολή στην δρομολόγηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως και τους συνεργάτες του, τον κ. Φασουλάκη κ.α.

μονή αγίου γεωργίου επανωσήφη αρναουτάκης εργασίες3

Η ιστορική Μονή και το Ηγουμενείο

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Κρήτης, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και λόγω της σημαντικής ιστορικής του πορείας. Η ίδρυσή της τοποθε-τείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας (τέλη 16ου - αρχές 17ου αιώνα), ενώ κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη.

μονή αγίου γεωργίου επανωσήφη αρναουτάκης εργασίες5

Το Ηγουμενείο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κεντρικής αυλής του μοναστηριού, απέναντι από την είσοδο του Καθολικού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτή-ριο των αρχών του 20ου αιώνα με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής.

Το Ηγουμενείο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της μονής. Το επιβλητικό λό-γω της κεντρικής του θέσης, του μεγέθους του και του μνημειακού του χαρακτήρα, κτήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη, αφενός της αρχιτεκτονικής του μοναστηριού αφετέρου της κρητικής αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα. Η αξία του κτηρίου είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι δεν έχει υποστεί νεότερες επεμβάσεις που να έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του, ενώ το αντικείμενο του έργου είναι η στερέωση και αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενεί-ου της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr