Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Προϋπολογισμός 2022: Oύτε ένα ευρώ για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και το κατασκευαστικό έργο στον ΒΟΑΚ

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 13:09

Σε υψηλούς τόνους και ασκώντας δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16/12 η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2022.

Ο Χάρης Μαμουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την Κρήτη, όπως είναι η αποκατάσταση των σεισμόπληκτων της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου και ο ΒΟΑΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξηγήσετε στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, γιατί ενώ η χώρα κατακλύζεται από κοινοτικούς πόρους για τις κατεστραμμένες από τους σεισμούς περιοχές, στο Αρκαλοχώρι δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό. Όπως επίσης και να εξηγήσουν οι συνάδελφοι της ΝΔ, το γιατί για τον κατά φαντασίαν ενιαίο ΒΟΑΚ, δεν έχει δοθεί και δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ σε πραγματικό κατασκευαστικό έργο το 2022.».

«Το διοικείν εστί προβλέπειν» τόνισε κατά την ομιλία του ο Χάρης Μαμουλάκης, χρησιμοποιώντας την ρήση του Αλκιβιάδη για να αναδείξει και μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα την μειωμένη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναφέροντας: «Ως προς την αναμενόμενη απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάθε εξάμηνο, απομειώνεται και ο στόχος. Ξεκινήσατε με 2,6 δις στο μεσοπρόθεσμο, 6 μήνες μετά κατήλθε στο 1,6 δις και σήμερα, εσείς, οι ίδιοι άνθρωποι, παρουσιάζετε στην ίδια αίθουσα, μια απορροφητικότητα μόλις 600 εκατ. ευρώ. Οι δε επιδόσεις της Κυβέρνησης στο ΕΣΠΑ και στην απορρόφηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ακόμα χειρότερες, ενώ την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει παγώσει κάθε εκταμίευση του ΕΣΠΑ από τον Οκτώβριο! Υπάρχει μια άτυπη στάση πληρωμών. Με όλες αυτές τις αποτυχίες, η Κυβέρνηση διατηρεί μόνο μια μεταφυσική πίστη ότι από μόνη της η οικονομία θα ανακάμψει 2022.»

Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία μέτρων για την πανδημία και την ακρίβεια, λέγοντας: «Έχουμε σήμερα έξι οίκους αξιολόγησης που διαπιστώνουν ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος της πανδημίας, ειδικά μετά την μετάλλαξη Όμικρον και, για την χώρα μας, ο υψηλός πληθωρισμός που φαίνεται να καλπάζει ακόμη περισσότερο το 2022. Ο προϋπολογισμός όμως που συζητούμε, δεν έχει λάβει υπόψιν τις δυο σημαντικές αυτές παραμέτρους!»

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στην μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα που δείχνει αυξημένη θνητότητα κατά 87% σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ και ότι το 38,5% των θανάτων θα είχαν αποφευχθεί με την κατάλληλη θωράκιση του Ε.Σ.Υ. και αναρωτήθηκε πώς γίνεται ο Πρωθυπουργός να δηλώνει άγνοια, πώς είναι δυνατόν κανείς να μην τον ενημέρωσε. Ούτε καν μετά την ομιλία του στη Βουλή, όπου έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία ανάλογη μελέτη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, ανέφερε: «Ο συνδυασμός της εξαίρεσης της χώρας μας από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 9,7 δις. ευρώ, ύψους δηλαδή 5,4% του ΑΕΠ, δεν δίνουν ευνοϊκό σήμα για την ελληνική οικονομία. Όπως όλα δείχνουν, αυτή η κυβέρνηση, δεν είναι μια κυβέρνηση μετα-μνημονιακή. Δυστυχώς για την χώρα και τους πολίτες, αποδεικνύεται ότι είναι μια Κυβέρνηση προ-μνημονιακή!».

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr