Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Μ. Βορίδης: «Πρώτη η Περιφέρεια Κρήτης συνέστησε αυτοτελή μονάδα συμβούλου ακεραιότητας και πρώτη οργανώνει μονάδα εσωτερικού ελέγχου»

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 21:17

Η Περιφέρεια Κρήτης έγινε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα εφαρμόσει ολοκληρωμέ-νο σύστημα ποιότητας σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και θα εφαρμόσει θεσμούς ακεραιότητας, με το Μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα, η οποία συνέστησε αυτοτελή μονάδα συμβούλου ακεραιότητας κι επίσης είναι εκείνη που οργανώνει πρώτη μονάδα εσω-τερικού ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά την υπογραφή του μνημονίου, ση-μειώνοντας πως πρόκειται για «δύο πολύ σημαντικούς μηχανισμούς για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα», υ-πογράμμισε ο κ. Βορίδης, δίνοντας συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρ-ναουτάκη και την Περιφέρεια για την επιλογή αυτή.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Διοικητής της Ε-θνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ζα-χαρία Δοξαστάκη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή. Στην υπογραφή πα-ραβρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ανδρέας Κουκλινός.

βορίδης αρναουτάκης2

Από την πλευρά του ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε « την ικανοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης για τη συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη και τον Διοικητή της ΕΑΔ τον κ. Μπίνη για να προχωρήσουμε σε δύο νέους θεσμούς. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι πρώτη που ξεκινά θεσμούς που έχουν σχέση με την διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ζαχαρία Δοξαστάκη για την ωρίμανση του έργου και τόνισε πως «πιστεύουμε πως είναι ευθύνη μας και μπορούμε να βελτιωνόμαστε καθημερινά. Έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό στην περιφέρεια για το οποίο είμαστε περήφανοι. Όμως πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να βελτιωνόμαστε και για αυτό προχωρήσαμε στην εφαρμογή των δύο νέων θεσμών».

Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επεσήμανε πως «προσδοκούμε πως και οι υπό-λοιποι ΟΤΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης. Η ΕΑΔ είναι δίπλα να συνδράμει για να υλοποιήσουν κι άλλοι τους δύο αυτούς θεσμούς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπίνης.

Το αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας συνίσταται στην παροχή τεχνογνωσίας και συμ-βουλευτικών υπηρεσιών από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) σε θέματα εσωτερικού ελέγχου και ενίσχυσης των μηχανισμών ακεραιότητας και εφαρμογής θεσμών ακεραιότητας.

 

Ειδικότερα θα λάβουν χώρα οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Παροχή τεχνογνωσίας για την κατάρτιση μεθοδολογικών εργαλείων για το έργο της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και για την εναρμόνιση με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.4795/2021.
  • Παρακολούθηση, συμβουλευτική υποστήριξη και αξιολόγηση από την Ε.Α.Δ. του έργου, της δράσης και της λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Παροχή τεχνογνωσίας και εργαλείων για την ενίσχυση των μηχανισμών ακεραιότητας.
  • Διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θεματικές εσωτερικού ε-λέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr