Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022

ΠΕΔ Κρήτης: Αναγκαία η αναστολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 12:10

Στην παρέμβαση που έκανε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη 14-16 Οκτωβρίου 2021, μεταξύ των άλλων, ζήτησε και την  Αναστολή του Τέλους Ταφής.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την Γενική Συνέλευση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και συμπεριλήφθηκε στο Κείμενο Συμπερασμάτων. 

Ακολούθησε η επιστολής  προς το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, σχετικά με το θέμα.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο κ. Κουράκης αναφέρει ότι το Τέλος Ταφής Απορριμμάτων  

"δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες” 

και τονίζει ότι κρίνεται σκόπιμο "υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία, και την Ενεργειακή Κρίση να μετατοπιστεί η επιβολή του τέλους ταφής για μετά το 2023”, δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί πάντα σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος συμβάλλοντας σημαντικά στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας.

Η ΠΕΔ Κρήτης καλεί τον κ. Σκρέκα, να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την υλοποίηση της πρότασης που αποτελεί απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την στήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

 

Το κείμενο της επιστολής προς τον Υπουργό

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που απέστειλε η ΠΕΔ Κρήτης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, έχει ως εξής:

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021) από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για διάφορες κατηγορίες στερεών αποβλήτων. Υπόχρεοι καταβολής του τέλους ταφής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ή τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ του άρθρου 227 του ν. 4555/2018 (Α’ 133).

Στην Κρήτη προωθείται με αποφασιστικότητα από τους Φορείς Διαχείρισης η εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση των στερών αποβλήτων και σταδιακά ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες υποδομές επεξεργασίας.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2022 ολοκληρώνεται η κατασκευή της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ρεθύμνου στο Αμάρι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τις ΜΕΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Σητείας ενώ στα Χανιά έχει ήδη ολοκληρωθεί η ΜΕΑ, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η επέκταση του ΧΥΤΥ Χανίων – Γ Φάση.

Ταυτόχρονα βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης οι Μονάδας Επεξεργασίας Βιο Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ιεράπετρας και Αρχανών – Αστερουσίων. Επισημαίνουμε την σημαντική οικονομική συμμετοχή των Δήμων από ιδίους Πόρους στα ως άνω έργα.

Οι εμπλεκόμενοι Φορείς Διαχείρισης στην Κρήτη έχουν έγκαιρα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την ωρίμανση των έργων και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης τους.

Δυστυχώς, οι γνωστές καθυστερήσεις στις διαδικασίες δημοπράτησης σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την πανδημία, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των έργων στο χρόνο που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Στις συνθήκες αυτές η επιβολή του τέλους δεν εξυπηρετεί καμιά περιβαλλοντική ή κοινωνική ανάγκη αλλά αντίθετα λειτουργεί τιμωρητικά για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Επισημαίνουμε πως με την ολοκλήρωση και λειτουργία των νέων επενδύσεων και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, θα αναβαθμιστεί η διαδικασία ανακύκλωσης και θα περιοριστούν δραστικά οι ποσότητες αποβλήτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΥ, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος των ΜΕΑ.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοπορεί σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντός συμβάλλοντας σημαντικά στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας.

Θεωρούμε αναγκαίο, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής αβεβαιότητας που έχουν προκληθεί από την πανδημία, και την Ενεργειακή Κρίση να μετατοπιστεί η επιβολή του τέλους ταφής για μετά το 2023 έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φορείς να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα έργα επεξεργασίας.

Κύριε Υπουργέ

Αναμένουμε από Εσάς να αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υλοποιηθεί η παραπάνω πρότασή μας που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ για την διευκόλυνση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φυσικά των πολιτών.

Για την ΠΕΔ Κρήτης

        Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης                           Ο Γραμματέας

     Γιάννης Κουράκης                                    Γιάννης Μαλανδράκης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ SPORT

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr