Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή το θέμα της λειτουργίας του υδατοδρομίου Ρεθύμνου

Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 12:34

Το ζήτημα έναρξης λειτουργίας του υδατοδρομίου Ρεθύμνου αναδεικνύουν με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, παρά το ότι στις 21/05 παραχωρήθηκε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου εντός του λιμένα Ρεθύμνου, μαζί με το δικαίωμα να προβεί στο σύνολο των τεχνικών εργασιών των σχετικών υποδομών, δεν υπήρξε σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη το πτητικού έργου, ενώ δημιουργήθηκαν σημαντικά ερωτηματικά και για την εγκατάσταση των εν λόγω υποδομών.

Σύμφωνα με τον νόμο 4663/2020, η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου και η άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου, παρά το ότι συνιστούν διακριτά βήματα, μπορούν υπό συνθήκες να εκδοθούν ταυτόχρονα, κάτι το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, ο ιδιώτης επενδυτής που έχει αναλάβει το έργο, δηλώνει ως ημερομηνία έναρξης του πτητικού έργου τον Σεπτέμβριο του 2022, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Ταυτόχρονα, αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα του ίδιου του πτητικού έργου που θα πραγματοποιήσουν τα υδροπλάνα που θα επιχειρούν από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, με δεδομένη την απουσία άλλης άδειας στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι η χωροθέτηση υδατοδρομίου στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ως απάντηση στην χρόνια συγκοινωνιακή απομόνωση της περιοχής. Ωστόσο, επί της παρούσης, κανένα σημαντικό αστικό κέντρο στη χώρα δεν διαθέτει εγκεκριμένη άδεια υδατοδρομίου, ούτε και καμία τέτοια άδεια αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σχετικά με:

1) Πότε αναμένεται να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας για το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου;

2) Πότε σχεδιάζεται η έναρξη του πτητικού έργου από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου;

3) Που σχεδιάζεται να χωροθετηθεί το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά με άλλες υφιστάμενες χρήσεις της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα Ρεθύμνου;

4) Ποια αναμένεται να είναι τα δρομολόγια και οι διαδρομές που θα πραγματοποιούν τα υδροπλάνα που θα επιχειρούν από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα