Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Υποστελεχωμένο το γραφείο Πυρασφάλειας Ηρακλείου

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 12:00
Φωτογραφία από TAugustine από το Pixabay Φωτογραφία από TAugustine από το Pixabay

Με κοινή κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης και οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, κατέθεσαν την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ-ΤΑΚ), με την οποία αναδεικνύεται η υποστελέχωση του γραφείου Πυρασφάλειας Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προσθήκη επιπλέον ελεγκτών πυρασφάλειας, ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι έλεγχοι των μελετών πυρασφάλειας, οι αυτοψίες στους επικίνδυνους χώρους, καθώς και οι έλεγχοι Seveso στις μεγάλες εγκαταστάσεις και να εκδίδονται σε σύντομο χρόνο τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας. Οι Βουλευτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για τον τεχνικό κόσμο της ανατολικής Κρήτης και ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, αναφορικά με τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί για να καλυφθεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Θέμα : Υπόστελέχωση Γραφείου Πυρασφάλειας Ηρακλείου

 

 

       Αξιότιμοι Κύριοι,

 

 

       Δια της παρούσας επιστολής επιθυμούμε να φέρουμε σε γνώση σας ένα κρίσιμο ζήτημα για τον τεχνικό κόσμο της Ανατολικής Κρήτης, σχετικά με την υποστελέχωση του γραφείου Πυρασφάλειας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο νομός Ηρακλείου αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς οικονομικά νομούς της χώρας. Η πόλη και ο νομός έχουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, βιοτεχνίες, καθώς και αγροτικές καλλιέργειες. Ο νομός Ηρακλείου είναι ο τρίτος σε μόνιμο πληθυσμό νομός της χώρας και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της Κρήτης. Ειδικά το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται με την άφιξη των τουριστών . Συνεπώς, είναι ζωτική η ανάγκη για επάρκεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής, για την κάλυψή της από θέματα πυρασφάλειας, έρευνας & διάσωσης, αλλά και συνδρομής σε ατυχήματα & καταστροφές.

       Από την επαγγελματική μας ενασχόληση με τα θέματα πυρασφάλειας, έχουμε διαπιστώσει κατά τις επισκέψεις στο γραφείο πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, ότι έχει παραμείνει ένας ελεγκτής πυρασφάλειας, ο οποίος δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερούν οι έλεγχοι των μελετών πυρασφάλειας, αλλά και να μην πραγματοποιούνται έγκαιρα οι έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία προσώπων και εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του νομού.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της μελέτης πυρασφάλειας και η έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού δεν μπορεί να λειτουργήσει μία ξενοδοχειακή μονάδα ή/και μια επιχείρηση. Εάν το θέσουμε ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο το πιστοποιητικό πυροπροστασίας είναι απαραίτητο για το ξενοδοχείο, ώστε να προσκομιστεί στους ταξιδιωτικούς πράκτορες (tour operators) πριν δεχτεί άτομα από τους τελευταίους. Επίσης το πιστοποιητικό πυροπροστασίας είναι απαραίτητο για την ανάρτηση της γνωστοποίησης λειτουργίας κάθε επιχείρησης στην ιστοσελίδα «notifybusiness.gov.gr”, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα.

Η υποστελέχωση όλης της υπηρεσίας έχει γίνει γνωστή και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ υπήρχαν ήδη από την αρχή του καλοκαιριού δημοσιεύματα για την απομάκρυνση αναγκαίου προσωπικού από την υπηρεσία.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προσθήκη επιπλέον ελεγκτών πυρασφάλειας στο γραφείο πυρασφάλειας, ώστε να είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται έγκαιρα :

α. οι έλεγχοι των μελετών πυρασφάλειας,

β. οι αυτοψίες στους επικίνδυνους χώρους,

γ. οι έλεγχοι Seveso στις μεγάλες εγκαταστάσεις και να μπορούν σε σύντομο χρόνο να εκδίδονται τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας.

Ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας θεωρούμε αναγκαία την πλήρη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νομού Ηρακλείου, καθώς λόγω της ιδιότητας μας αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεπάρκεια του προσωπικού σε αυτή.

 

Παρακαλούμε για τις άμεσες σχετικές σας ενέργειες.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

                                                                                                         Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

                                                                                                                     Ο Πρόεδρος

                                                                                                           Μιχαήλ Χωραφάς Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr