Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Στα χαρακώματα με το δάχτυλο στην σκανδάλη απέναντι στους Ρώσους

Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 21:49

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ειρήνη στην Ουκρανία, με τα σύννεφα του πολέμου να καλύπτουν τη μεθόριο με τη Ρωσία.
Τους στρατιώτες τους στα χαρακώματα του Ντονέτσκ, απέναντι από τις θέσεις των Ρωσόφωνων αυτονομιστών, επισκέφτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι επίκειται μεγάλη ρωσική επίθεση. Με στολή παραλλαγής ο Ζελένσκι μοίρασε παράσημα και διακήρυξε.

Είμαι βέβαιος ότι με τέτοιους ήρωες θα τους νικήσουμε όλους.

Το Κίεβο και το ΝΑΤΟ λένε ότι αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Μόσχα διαψεύδει, όμως τονίζει ότι θα αντιδράσει σε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και στη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Ενόψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν επικοινώνησε με τους ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

«Είμαι σε συνεχή επαφή με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και με τους Ουκρανούς. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είπε ότι αν εισβάλουν οι Ρώσοι θα γίνει μακελειό και ότι πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες θα κατακλύσουν την Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον λέει ότι δεν προκρίνει το στρατιωτικό σενάριο και ότι σκοπεύει να περιοριστεί σε οικονομικές κυρώσεις με ταυτόχρονη αποστολή ενισχύσεων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πριν από τη βιντεοδιάσκεψη, ότι ο Μπάιντεν θα πει στον Πούτιν ότι η Ρωσία και οι τράπεζές της θα μπορούσαν να πληγούν από τις πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Στον «αέρα» παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας
Ολοκληρώθηκε, μετά από δύο και πλέον ώρες, η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τα επιχειρήματά τους σε όλα τα καυτά μέτωπα, από την Ουκρανία μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι διαφωνούν στα πάντα.

«Σας χαιρετώ κύριε πρόεδρε», είπε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο Πούτιν. «Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», απάντησε ο Μπάιντεν, εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει σύντομα και δια ζώσης συνάντησης. Μετά τα τυπικά προκαταρκτικά, όμως, ήρθε η ώρα να μπουν στο «ψητό» – και μόνο οι δύο πρόεδροι και οι πολύ στενοί τους συνεργάτες γνωρίζουν τι ακριβώς ειπώθηκε και σε τι τόνους διεξήχθησαν οι συνομιλίες.

Ενιαίο μέτωπο ΗΠΑ-ΕΕ-Βρετανίας
Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είχαν φροντίσει να στείλουν εκ των προτέρων το μήνυμα ότι η Δύση είναι ενωμένη και έτοιμη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Είναι κάτι δε που έκαναν με την τηλεδιάσκεψη η οποία είχε προηγηθεί, ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ – Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας – και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρακτικά, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι, σε περίπτωση που υπάρξει ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τότε το πακέτο των κυρώσεων είναι έτοιμο και θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως. Παράλληλα, αν και δεν έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, είναι φανερό ότι θα έρθει πιο κοντά το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πέντε γύροι συνομιλιών
Σημειώνεται πως ο χθεσινός ήταν ο πέμπτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους δύο προέδρους μετά την εγκατάσταση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν προηγηθεί τρεις τηλεφωνικές επαφές και η δια ζώσης συνάντησή τους, τον Ιούνιο στη Γενεύη – η οποία, με τη σειρά της, ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το 2018.

Πηγή megatv.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr