Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022

Σε 19 χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον»

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 22:51

Παγκόσμιος είναι ο συναγερμός για τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς πολλαπλασιάζονται οι χώρες στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα . Την ανησυχία ενίσχυσε μια δήλωση του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna που εκτίμησε ότι θα υπάρξει απώλεια στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης . Ερωτήματα υπάρχουν και για τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Σε 19 χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής η μετάλλαξη «Όμικρον». Η Ισπανία, η Σουηδία και η Ιαπωνία είναι οι τελευταίες που ανακοίνωσαν επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας επικίνδυνης παραλλαγής του ιού.

Με τον πλανήτη να είναι αντιμέτωπος για ακόμη μία φορά μία αόρατη ασύμμετρη απειλή το βασικό ερώτημα είναι εάν τα διαθέσιμα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν τη νέα μετάλλαξη.

Σύμφωνα με το Megatv, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Εκτιμούμε πως θα υπάρξει απώλεια στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποτροπή της νόσησης», τόνισε.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο ισχυρός άντρας της Moderna, έθεσε ως πιθανό χρονοδιάγραμμα για ένα νέο εμβόλιο, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, τις αρχές του καλοκαιριού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.«Δε νομίζω πως το αποτέλεσμα των ερευνών θα είναι πως τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Νομίζω πως πιθανώς τα αποτελέσματα θα είναι, κάτι το οποίο δεν ξέρουμε ακόμη, πως τα εμβόλια προστατεύουν λιγότερο», δήλωσε.

Εκτός των εμβολίων ερωτηματικά υπάρχουν και για την θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, την μόνη θεραπεία που έχει σήμερα την έγκριση να λάβει ένας ασθενής πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα, Το σκεύασμα της εταιρείας Regeneron βασίζεται στην καταπολέμηση της ακίδας του ιού, όπως και τα εμβόλια, το σημείο στο οποίο η νέα μορφή του κορωνοιού εμφανίζει τις πιο ανησυχητικές μεταλλάξεις. Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά τα δεδομένα και σύντομα θα έχει απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά εμφανίστηκε βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer. «Τα καλά νέα σε ότι αφορά την δική μας θεραπεία είναι πως σχεδιάστηκε με την γνώση πως οι περισσότερες μεταλλάξεις αφορούν την ακίδα και ο μηχανισμός με τον οποίο την δημιουργήσαμε δεν σχετίζεται με την ακίδα. Αυτό με κάνει εξαιρετικά σίγουρο πως η θεραπεία δεν θα επηρεαστεί», π΄ροσθεσε ο κ΄. Μπουρλά.

Με τη νέα μετάλλαξη να επεκτείνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα πως το νέο στέλεχος έχει έρθει στην Ευρώπη από τις 19 Νοεμβρίου πολύ νωρίτερα από τις από την πρώτη επίσημη καταγραφή κρούσματος.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr