Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022

ΗΠΑ: Πρόεδρος για 85 λεπτά έγινε η Κάμαλα Χάρις

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 23:31

Πρόεδρος για 85 λεπτά έγινε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν της μεταβίβασε προσωρινά τις εξουσίες του, αφού έπρεπε να υποβληθεί σήμερα, Παρασκευή σε κολονοσκόπηση ρουτίνας, μια εξέταση με γενική αναισθησία.

Για όσο διάστημα βρισκόταν υπό αναισθησία, η Χάρις εργαζόταν από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μπάιντεν ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά του καθήκοντα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση ρουτίνας συνομίλησε με την Κάμαλα Χάρις και τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου γύρω στις 11.35' σήμερα το πρωί. Ο πρόεδρος ήταν σε καλή διάθεση και ανάλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του από εκείνη τη στιγμή, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η Ψάκι.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν παραμένει προς το παρόν στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, για τη συνέχιση του γενικού τσεκ-απ ρουτίνας στο οποίο υποβάλλεται.

Αποτελεί ρουτίνα για έναν αντιπρόεδρο να αναλαμβάνει τις προεδρικές εξουσίες ενώ ο πρόεδρος υποβάλλεται σε ιατρική διαδικασία που απαιτεί αναισθησία.

Ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι το είχε κάνει πολλές φορές όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποβαλλόταν σε κολονοσκοπήσεις ρουτίνας.

Για να μεταβιβάσει επίσημα τις προεδρικές εξουσίες στην Χάρις, ο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στον Δημοκρατικό γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι από το Βερμόντ, τον προσωρινό πρόεδρο της Γερουσίας, προτού υποβληθεί σε αναισθησία.

«Όπως είχε γίνει και όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία», ανέφερε νωρίτερα η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Προκειμένου να μεταφερθούν ξανά οι εξουσίες στον Μπάιντεν, εστάλη ξεχωριστή επιστολή μετά τη διαδικασία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος κλείνει τα 79 το Σάββατο, δεν καπνίζει ούτε πίνει, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, και έλαβε την τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωστοποίησε δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2024, αλλά η ηλικία του τροφοδοτεί υποθέσεις ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα σχέδια αυτά.

Πηγή cnn.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr