Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Φωτιά και εκρήξεις σε ιρανικό τάνκερ στη Σαουδική Αραβία

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 11:09

Εκρήξεις προκάλεσαν πυρκαγιά σε ιρανικό πετρελαιοφόρο, το οποίο έπλεε κοντά στο λιμάνι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια». Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράν, οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δύο πυραυλικών πληγμάτων στο πετρελαιοφόρο.

Το τάνκερ Sinopa, το οποίο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν (NIOC), έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε δύο από τις δεξαμενές του και πετρέλαιο χύνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα και πάλι με την NIOC, την οποία επικαλέστηκε η δημόσια ιρανική τηλεόραση, το τάνκερ έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις σαουδαραβικές ακτές.

Το πρακτορείο ειδήσεων Nour, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσε ότι το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου είναι σώο και ασφαλές. «Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί από την έκρηξη (…) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», επεσήμανε το Nour.

Το περιστατικό έρχεται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Τον προηγούμενο μήνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, με το Ριάντ να κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη.

Ακόμη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο πετρελαιοφόρων στον Κόλπο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς και εναντίον άλλων τεσσάρων τον Μάιο. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις.

Πηγη kathimerini.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)