Σάββατο, 04 Απριλίου 2020
Αλέξης Χριστινάκης

Αλέξης Χριστινάκης

Η Τουρκία προετοιμάζει θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος. Σύμφωνα με τον βουλευτή η Άγκυρα μπορεί να στείλει επίτηδες φορείς του κορονοϊού στα νησιά μας προκειμένου να πληγεί ο τοπικός πληθυσμός.

 

«Αυτό που συνέβη στον Έβρο αφενός μεν εμπόδισε την Τουρκία να μας αποσταθεροποιήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, και κατά κύριο λόγο αφαίρεσε την απειλή του προσφυγικού από την Τουρκία προς την Ευρώπη, ωστόσο είναι πιθανό να ξανασυμβεί. Ο Ερντογάν κάθε δίμηνο, τρίμηνο απειλούσε την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τις πύλες και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες. Και άνοιξε τις πύλες και ξεφούσκωσε όλο στον Έβρο», τόνισε χαρακτηριστικά στον Alpha.

«Η Τουρκία έχει ενοχληθεί επειδή πριν από περίπου δέκα ημέρες, ένα τουρκικό πλοίο, το οποίο μετέφερε πυραύλους προς τη Λιβύη εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του Αιγαίου, στην Ανατολική Μεσόγειο και μία γαλλική φρεγάτα, μαζί με μία ελληνική το εμπόδισαν να συνεχίσει, απειλώντας ότι αν συνεχίσει το πλου, θα ανέβουν να κάνουν νηοψία στο πλοίο, διότι θεωρούν ότι μεταφέρει παρανόμως όπλα προς τους Λίβυους, κάτι που αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν αν στρέψουν το πλοίο προς ένα τουρκικό λιμάνι, όπου και παραμένουν» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ακόμα την εντύπωση ότι περιμένουμε ένα θερμό επεισόδιο παλαιού τύπου, δηλαδή να βγει κάποιος με το καράβι του και να πάει να αντιπαρατεθεί με τα δικά μας καράβια. Αυτό που είχαμε στον Έβρο ξεπέρασε το θερμό επεισόδιο. Ήταν επίθεση άλλου τύπου» πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει στο τι αναμένει από 'δω και πέρα, είπε πως «αναμένουμε τα εξής: Ενώ ως τώρα όσοι έφθαναν στα νησιά, έφθαναν σε συγκεκριμένα 4-5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με βάρκες των 20-30 ατόμων, αναμένουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν παλιά παροπλισμένα σκάφη και να στείλουν 100, 200, 300 άτομα πίσω από τα μεγάλα νησιά, στο κεντρικό και δυτικό Αιγαίο, δηλαδή όπως έφθασαν στην Τζια.

Το δεύτερο που περιμένουμε και προετοιμαζόμαστε είναι όταν θα φτιάξει ο καιρός και θα τελειώσει η ιστορία με τον κορονοϊό, θα υπάρξει πίεση στο νότιο τμήμα του Έβρου.

Το τρίτο που μας ανησυχεί σφόδρα είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού για να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιος από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου. Γι’ αυτό γίνεται απόλυτο διαχωρισμός όσων φθάνουν πλέον στα νησιά».

ethnos.gr

Θέμα χρόνου είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου ελεχόμενης μετακίνησης, το οποίο θα περιλαμβάνει περιορισμό τόσο στον αριθμό όσο και στον χρόνο κάθε εξόδου και πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά σκοπεύει στους ασυνεπείς.

 

Ερωτηθείς για το αν εξετάζεται το κλείσιμο των διοδίων ενόψει Πάσχα επανέλαβε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των περιορισμών των μετακινήσεων.

Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε επίσης ότι εξετάζεται 8μηνη παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους. 

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Τετάρτη στους θεσμούς και αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση από θεσμούς εν μεσώ κρίσης... Η άρση της προστασίας πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αποτελούσε ένα βήμα προς την οικονομική  κανονικότητα, αλλά τίποτε κανονικό δεν έχει η οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο για να συνέλθει η οικονομίας μας μετά την καραντίνα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

kathimerini.gr

.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, γνωστοποίησε σε πρωινή του συνέντευξη πως «εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων των νησιών από το ένα νησί στο άλλο», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες των κατοίκων των μικρών νησιών, αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

 

«Εξετάζεται η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων των νησιών από το ένα νησί στο άλλο, κυρίως διότι θέλουμε να προστατεύσουμε τους κατοίκους κυρίως των μικρών νησιών, η ανησυχία των οποίων είναι απολύτως κατανοητή, δεδομένου ότι και οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές», είπε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση εξέφρασε την ευχαρίστησή του για «τα έχουμε πάει καλά», όπως είπε, προσθέτοντας: «Η πλειοψηφία των πολιτών έχει τηρήσει τα μέτρα και δεν πρέπει αυτό να το χαλάσουμε. Η εικόνα στην γειτονιά μας δεν είναι καθόλου καλή».

«Παίρνουμε περιοριστικά μέτρα για να μείνουμε κοντά στους αγαπημένους μας κα τις οικογένειες μας. Τα περιοριστικά μέτρα είναι για συγκεκριμένο χρόνο», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Πολλοί κάνουν παράπονα επειδή δεν μπορούν να ψαρέψουν ή να κολυμπήσουν. Τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα, αλλά μπάνια μπορούμε να κάνουμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε ολοκληρώνοντας.

Να υπενθυμιστεί πως με απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας έχει απαγορευτεί το κολύμπι και το ψάρεμα, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

 

«Στο πλαίσιο αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, γνωρίζεται ότι δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού (κολύμπι), χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία, δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου-πρώτου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) με αριθμό  Δ1α/Γ.Π οικ 20036/22-3-2020 (Β΄986) και  ως εκ τούτου απαγορεύονται», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

cnn.gr

Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 09:29

Πένθος στον Πήγασο

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας του Πήγασου, για τον θάνατο του Γιώργου Μαργαριτάκη ο οποίος αποτέλεσε ένα πιστό φίλαθλο της ομάδας, την οποία στήριζε με κάθε ευκαιρία.


Aναλυτικά η  ανακοίνωση:

"Η οικογένεια του Πήγασου αποχαιρετάει έναν πιστό φίλο της ομάδας της περιοχής μας.

Ο Γιώργος Μαργαριτάκης, στήριζε και ήταν κοντά σε κάθε ευκαιρία, στις προσπάθειες του σωματείου μας. Λυπούμαστε που λόγω της υπάρχουσας κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού, δεν μπόρεσε κάποιος να εκπροσωπήσει το σωματείο μας στην κηδεία του εκλιπόντος.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει."

Φώτο από τα vianitikanea

  Η τελική αιτία θανάτου 4 συνάνθρώπων μας στην Κύπρο που είχαν κορωνοϊό και απεβίωσαν, δεν οφείλεται στον κορωνοϊό.

 

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή (03/04)  ο Δρ Μάριος Λοΐζου στην καθιερωμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Όπως εξήγησε ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης ΟΚΥπΥ Λευκωσίας, έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου με χρήση του λογισμικού IRIS.

Και πρόσθεσε ότι "ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια". 

 

Παρουσιάζουμε αναλυτικά τα όσα ανέφερε οι Δρ Κωστρίκκης και Δρ Λοΐζου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού: 

Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών:

Έχω μπροστά μου τα σημερινά δεδομένα για τα νέα περιστατικά COVID-19. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 40 από σύνολο 668 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
• 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 2 άτομο από ταξίδι, και
• 9 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 396 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Να σημειώσω ότι από περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα για 11. Για άλλα 10 συνεχίζεται η διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 396 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 9,447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και του και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 268 από τα 396 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Τα σημερινά αποτελέσματα έχουν μια αριθμητική και επιδημιολογική αλληλουχία με εκείνα των τελευταίων ημερών και υπό αυτή την έννοια δεν μας προκαλούν έκπληξη.

Είναι πέραν από εμφανές ότι υπήρξε διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Για το λόγο αυτό σας καλούμε όπως ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό και να τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Σήμερα έχουμε να σας ανακοινώσουμε τον θάνατο ακόμα ενός συνανθρώπου μας. Πρόκειται για άντρα 64 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 37 άτομαπέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης ΦροντίδαςΈντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμέναδύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση. Ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Λεμεσού χωρίς να είναι διασωληνωμένο. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μετά και τη χθεσινή παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου με χρήση του λογισμικού IRIS. Η χρήση αυτή αποφασίστηκε στην προσπάθεια να καθοριστεί όσο το δυνατό πιο σωστά η πραγματική αιτία θανάτου ασθενών θετικών στον ιό SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί και ο θάνατος. Με βάση τα δεδομένα στα οποία έγινε η επεξεργασία και τη θετικοποίηση εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης σε θανόντα προηγούμενων ημερών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19 είναι 66, 86% άντρες και 14% γυναίκες.

Αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε κάθε μέρα ότι πρέπει όταν λέμε να κερδίζουμε χρόνο. Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής στον οποίο καλούμαστε να προσαρμοστούμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν που ξέραμε. Ειδικά εμείς σαν μεσογειακός λαός έχουμε συνηθίσει να έχουμε την ελευθερία μας, να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Καλούμαστε να τα στερηθούμε. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα στερούμαστε τώρα, ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να το ξαναπολαύσουμε.

themaonline.gr

Η Δανία ήδη έχει ανακοινώσει μερικά μέτρα για σταδιακή άρση του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, γεγονός που τέθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Σωτήρη Τσιόδρα. Δείτε τι απάντησε για το πώς θεωρεί ότι θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε για το παράδειγμα της Δανίας που ήδη ξεκίνησε τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων από το lockdown και κλήθηκε να απαντήσει τι θα συμβούλευε ο ίδιος τον πρωθυπουργό.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τους Δανούς επιστήμονες, στη χώρα των οποία έχουν ανακοινωθεί κάποια μέτρα περιορισμού του lockdown. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι Δανοί λένε gradual δηλαδή σταδιακά, quiet δηλαδή ήσυχα και control δηλαδή ελεγχόμενα.«Θεωρώ ότι και εμείς πρέπει σιγά-σιγά να σκεφτούμε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι σταδιακή, ήσυχη και ελεγχόμενη. Ποτέ κάτι δεν γίνεται απότομα», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δίνοντας την εικόνα της επόμενης ημέρας μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της πανδημίας.

Πότε θα γίνει άρση του lockdown

αρση lockdown απαγορευση κυκλοφοριας

 

«Η παρατήρηση συνεχίζεται στη Δανία», συμπλήρωσε ότι τα μέτρα έχουν γλιτώσει τουλάχιστον 200 ζωές. «Φυσικά, η εμπειρία μας διδάσκει ότι πρέπει κάνεις να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά τα μέτρα για έναν τέτοιο ιό ο οποίος διασπείρεται ταχύτατα. Και φυσικά, όταν άλλες χώρες προηγούνται από μας, αυτή τη διαδικασία εμείς παρακολουθούμε επιστημονικά, βλέποντας τι γίνεται εκεί», εξήγησε.

«Νομίζω ότι θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση» τόνισε. «Αλλά με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε “αποδεικτικά στοιχεία” και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας τη χώρα. Είναι νωρίς ακόμα για μας. Φυσικά θα περιμένω να δούμε και πώς θα περπατήσουν τα πράγματα στη Δανία».

dikaiologitika.gr

Βαρύτατο πλήγμα στη βιομηχανία της χώρας έχουν επιφέρει η υγειονομική και οικονομική κρίση και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή.

Το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα με την “Καθημερινή” και το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγκου, 4 μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους και πάνω από 600 εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, τα κλωστήρια “Βαρβαρέσου” στη Νάουσα, την “Φιερατέξ” και την “ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ” στα Φάρσαλα.

Οι διοικήσεις έλαβαν την απόφαση αναστολής λειτουργίας, επικαλούμενες την δραματική μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό.

Επιχειρηματίες του κλάδου, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια, για να επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν τον Ιανουάριο του 2020, πράγμα που δείχνει το βάθος της οικονομικής κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας που θα πλήξει την χώρα. Άλλοι εμπειρογνώμονες, δεν αποκλείουν οι κλωστοϋφαντουργίες αυτές ή ορισμένες εξ αυτών, να μην επανέλθουν ποτέ σε λειτουργία.

Να σημειώσουμε, ότι οι 4 αυτές κλωστοϋφαντουργίες εξήγαγαν το 70% του προϊόντος τους και οι εξαγωγές τους κάλυπταν το 10% των μεταποιητικών εξαγωγών της χώρας.

Οικονομικοί κύκλοι υπογράμμιζαν τον κίνδυνο πως αν δεν υπάρξουν δραστικότατα μέτρα η χώρα, ενδεχομένως, να κινδυνεύσει το επόμενο διάστημα να καταστεί βιομηχανική έρημος.

Αυτά τα μέτρα απαιτούν μια νέα στρατηγική για την παραγωγική βάση της χώρας, τη δυνατότητα διάθεσης από την κυβέρνηση “δωρεάν” χρήματος με προϋποθέσεις τη στήριξη των θέσεων εργασίας και επενδύσεις και φυσικά, την αμφισβήτηση της θέσης της χώρας στη γερμανική ευρωζώνη και την γερμανική Ε.Ε.

Συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών F-16 κατεγράφησαν το απόγευμα της Παρασκευής πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε διάστημα 21 λεπτών, σημειώθηκαν εννέα υπερπτήσεις πάνω από τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Φαρμακονήσι και τον Αγιο Μηνά.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν:

ΣΤΙΣ 16:04 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΛΕΙΨΟΙ ΣΤΑ 6.000 ΕΩΣ 10.000 ΠΟΔΙΑ,

16:05 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΑΡΚΟΙ ΣΤΑ 12.000 ΠΟΔΙΑ,

16:07 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΑΡΚΟΙ ΣΤΑ 29.000 ΠΟΔΙΑ,

16:08 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΛΕΙΨΟΙ ΣΤΑ 30.000 ΠΟΔΙΑ,

16:12 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ ΣΤΑ 30.000 ΠΟΔΙΑ,

16:14 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ ΣΤΑ 29.000 ΠΟΔΙΑ,

16:16 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΛΕΙΨΟΙ ΣΤΑ 36.000 ΠΟΔΙΑ,

16:18 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΑΡΚΟΙ ΣΤΑ 38.000 ΠΟΔΙΑ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ 16:25 ΑΝΩΘΕΝ Ν. ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑ 18.000 ΠΟΔΙΑ.

Η ΕΠΟΕΣ υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής

Αδυναμία να καταβάλλουν τα ενοίκια από την 1η Μαΐου δηλώνουν οι εταιρείες της οργανωμένης εστίασης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), εφόσον η έκτακτη κατάσταση συνεχιστεί δεν θα υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα κάλυψης οποιουδήποτε ποσοστού μισθωμάτων, σημειώνοντας πως «η καταβολή τους, θα πρέπει να ανασταλεί πλήρως έως ότου αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί».

 

Αυτή, σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ, είναι άλλωστε και «η πρακτική που ακολουθείται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήδη εξαγγέλλεται μηδενικό ενοίκιο για καταστήματα και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση».

Η ΕΠΟΕΣ προσδοκά «στην συνεργασία των ιδιοκτητών ακινήτων για εύλογη προσωρινή μείωση των  μισθωμάτων» και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως την πραγματική ανάκαμψη της αγοράς. «Η έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε όλοι επιφέρει βίαιες αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα. Απέναντι σε αυτές οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Να συνεργαστούμε ώστε να μείνουμε όλοι όρθιοι, ζωντανοί την επόμενη μέρα», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ, κατά το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου έχουν όχι μόνο εξαντλήσει αλλά και ξεπεράσει τις δυνατότητες τους βρίσκοντας ευτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις θετική ανταπόκριση από την πλευρά ιδιοκτητών, για να καλύψουν όποιο ποσοστό των μισθωμάτων τους επιτρέπει η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Το μίσθωμα, επισημαίνει, είναι «η μεγαλύτερη από τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις η αναλογία του οποίου, λόγω των εξαιρετικά μειωμένων εισπράξεων (η μείωση των εισπράξεων φθάνει έως και 90%), είναι εξαιρετικά υψηλή, καθιστά δε τη λειτουργία των καταστημάτων μη βιώσιμη και θα τα οδηγήσει, με βεβαιότητα, σε οικονομική καταστροφή, ιδίως αφού η υποχρέωση για εμπρόθεσμη καταβολή ολόκληρου του μισθώματος ισχύει στο ακέραιο, με όλες τις δυσμενείς έννομες συνέπειες (έξωση, έκδοση διαταγών πληρωμής κ.λπ.), δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό».

Υποστηρίζει δε ότι η νομοθετική θέσπιση καταβολής μειωμένου μισθώματος κατά 40%, για τις επιχειρήσεις των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με εντολή της Δημόσιας Αρχής, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αναγνώρισης του προβλήματος από το Κράτος. Ωστόσο, όπως λέει, η ρύθμιση είναι ατελής, καθώς:

-           το ποσοστό 60% του μισθώματος που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους κατά την παρούσα συγκυρία, και

-           δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του καταναλωτικού κοινού, μολονότι λειτουργούν σε εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο.

Η ΕΠΟΕΣ επισημαίνει πως όπως δείχνει παράδειγμα μεγάλων διεθνών αλυσίδων που σήμερα κηρύσσουν πτώχευση και το ακόμα και οι «ισχυροί» της αγοράς είναι ευάλωτοι στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της και επιβεβαιώνει ότι η «στήριξη των επιχειρήσεων από τα Κράτη είναι απολύτως αναγκαία και αποτελεί την βασική επιλογή για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών για όλους».

Ο κλάδος της εστίασης απασχολεί περίπου 700.000 εργαζομένους  και μισθώνει χιλιάδες σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα.

ethnos.gr

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ παιδικών σταθμών και γονιών για τα χαμένα δίδακτρα, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες διευθυντές στέλνουν μηνύματα σε γονείς πιέζοντάς τους να πληρώσουν.

Απάντηση στις καταγγελίες έδωσε ο Γιώργος Σταθόπουλος, Πρόεδρος Πανελ. Ομοσπονδίας Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμού.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι μέλη μας αυτοί οι οποίοι ζητούν δίδακτρα από τους γονείς για δύο λόγους. Υπάρχει ένας μηχανισμός σε όλα τα μέλη όλων των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τα δίδακτρα. Το δεύτερο είναι πως εμείς πρώτα απ ΄όλα είμαστε παιδαγωγοί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά και οι γονείς καθώς η ψυχική τους υγεία», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος.

Όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικα,ο πρόεδρος τόνισε πως θέλουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα έχει ανθρωπιά , ηθική και μέριμνα.
«Η πολιτεία έχει φροντίσει για την λειτουργία των επιχειρήσεων και για εμάς, οπότε εμείς είμαστε εδώ για να φροντίσουμε τα παιδιά», ανέφερε.

Στην ερώτηση για το αν τελικά οι γονείς θα πληρώσουν αυτούς τους μήνες που είναι κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε.
«Εμείς δεν κάνουμε τηλεδιασκέψεις, αλλά έχουμε ένα προτέρημα έχουμε τους γονείς συνεργάτες. Mόλις τελειώσει όλο αυτό θα εκτιμήσουμε τι θα γίνει. Όσοι γονείς έχουν δώσει προκαταβολές θα δούμε πως θα συμψηφισθούν. Όσοι γονείς έχουν υποχρεώσεις, ίσως γίνει κάποια έκπτωση και φυσικά θα σταλεί ερωτηματολόγιο ώστε να ξέρουμε κάθε γονιός τι έχει να αντιμετωπίσει.

pontiki.gr

Σελίδα 1 από 138

Search