Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Ο Αλ. Τσίπρας για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 13:59

Χαιρετισμό στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ανάδοχου κοινοπραξίας Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός

"Σήμερα η Ελλάδα εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας.H υπογραφή της σύμβασης με δυο κορυφαίες εταιρείες στο χώρο της Ενέργειας και με τα ΕΛΠΕ, είναι το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων. Δίνουν άλλον ορίζοντα και βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική", τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

"Ελλάδα και Κύπρος προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων. Προχωράμε συντονισμένα για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια", υπογράμμισε ο ίδιος.

Όπως επεσήμανε, "Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε, διασφαλίζει ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στο Δημόσιο. Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος -ήδη από την υπογραφή της σύμβασης- ενώ κατά τις φάσεις της έρευνας θα καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση."

"Ανοίγουν οι δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν. Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραγωγής, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα