Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Στην Αίγυπτο εκτάκτως ο Δένδιας - Προς συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 16:12

Μια ανάσα από την υπογραφή συμφωνίας για την μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών φαίνεται πως βρίσκονται Ελλάδα και Αίγυπτος. Όπως μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στο Κάιρο κι έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διάψευση ούτε επιβεβαίωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κορυφαίος Ελληνας διπλωμάτης έχει επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι με τους Αιγύπτιους να μεταδίδουν ότι η συμφωνία είναι θέμα ωρών. Την είδηση αναδημοσιεύει και το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διάψευση ούτε επιβεβαίωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου, κι εκτός από την προχωρημένη συμφωνία στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον τουρισμό και το εμπόριο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η συμφωνία, η οποία με βάση όλες τις ενδείξεις θα αφορά σε μερική οριοθέτηση, να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Τον Ελληνα υπουργό συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς οι τουρκικές πιέσεις είχαν ενταθεί το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται πως η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών απομένει απλά να επισημοποιηθεί.

Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία

Μιλάμε λοιπόν για μία περιοχή που θα ξεκινά νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι την Αίγυπτο, αφήνοντας έξω το τριεθνές που ενώνει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Καστελόριζο. Εφόσον υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου θα παρεμβαίνει στη θαλάσσια ζώνη που οριοθετεί το μνημόνιο που παρανόμως υπεγράφη στα τέλη του 2019 μεταξύ Σάρατζ και Ερντογάν και ουσιαστικά θα κόβει στη μέση και θα ακυρώνει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
 
Πηγή ethnos.gr 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ