Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Χ. Μαμουλάκης: Να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης στους γονείς που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη

Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 11:06

Με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων και την οποία συνυπογράφουν 49 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναδεικνύει την αναγκαιότητα επέκτασης των μέτρων στήριξης, στους γονείς που καταβάλλουν ενοίκια για την φοιτητική στέγη των παιδιών τους.

Δεδομένου ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν κλείσει και οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου καταγωγή τους, επέστρεψαν στις οικογενειακές τους εστίες ενώ οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο για το φοιτητικό σπίτι, οι βουλευτές θέτουν στους αρμόδιους υπουργούς τα εξής ερωτήματα:

Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης για τους γονείς που καταβάλλουν ενοίκιο για φοιτητική στέγη, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους;

Αν συνεχιστεί η πανδημία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ανοίξουν μέχρι το τέλος του πανεπιστημιακού έτους - που σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν πέρα του προβλεπόμενου διμήνου (Μαρτίου-Απριλίου) - πώς η Πολιτεία θα στηρίξει τα νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές;

«Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί η κάλυψη του ενοικίου της φοιτητικής στέγης, στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Τα εισοδήματα των οικογενειών μειώθηκαν δραματικά και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η κάλυψη του φοιτητικού ενοικίου καθίσταται για πολλούς αδύνατη. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση χωρίς καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε μέχρι να ικανοποιηθεί αυτή η δίκαιη κοινωνική απαίτηση».

Στην ερώτηση υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοΐού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέπεται και μερική καταβολή των μισθωμάτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους, αλλά και τους εργαζόμενους τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, ενώ το υπόλοιπο 40% θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους ή αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εξαιτίας των επιπτώσεων του ιού.
Τα μέτρα όμως, αφορούν μόνο το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, αφήνοντας ακάλυπτο το ενοίκιο της φοιτητικής στέγης.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ