Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Υποβαθμίζεται και απαξιώνεται η διαδικτυακή πλατφόρμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 21:09

Την τάση της Κυβέρνησης ΝΔ να υποβαθμίσει και να απαξιώσει την διαδικτυακή πλατφόρμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία διαφάνειας στη χώρα μας, μια πλατφόρμα ανοικτή σε κάθε πολίτη έτσι ώστε να πληροφορείται τις αποφάσεις και τις πράξεις της δημόσιας διοίκησης, υποβαθμίζεται και οδηγείται προς την απαξίωση από την Κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ολοένα και πληθαίνουν οι φορές που η πλατφόρμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που προκαλούνται από την ελλιπή συντήρησή της και παρά τις εξαγγελίες, ουδεμία μέριμνα έχει ληφθεί. ».

 

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρώντας κανείς μια απλή αναζήτηση, εύκολα ανακαλύπτει επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών, προηγούμενων κυβερνήσεων, από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει (όπως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργείο Παιδείας κλπ). Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν κατά το έτος 2014, με την «απώλεια» ηλεκτρονικών συνδέσμων και συνεπώς της δυνατότητας ανεύρεσης στοιχείων και πληροφοριών.

 

Επειδή, η πλατφόρμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε υποδειγματικά και αποτελούσε μια πρωτοπόρα κατάκτηση της Δημόσιας Διοίκησης στο πεδίο της διαφάνεια, της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου.

Επειδή, με τη συνεχή απαξίωσή και την υποβάθμιση ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί πρόσφορο έδαφος για ανάθεση της διαχείρισής της σε ιδιώτες, με όποια συνέπεια έχει αυτό για την αξιοπιστία στου συστήματος.

Επειδή, τα κρούσματα παράκαμψης της ηλεκτρονικής «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» από το παρόν επιτελικό κράτος πληθαίνουν.

Επειδή, η ολιγωρία των αρμόδιων οργάνων της κυβέρνησης έχει καταστήσει δυσλειτουργική την πλατφόρμα.

 

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

 

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ