Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

Χωρίς «Ελπίδα» - Η χώρα παράλυτη, χάος, ταλαιπωρία και lockdown

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 09:08
Δεν έχει προηγούμενο το χάος που επικρατεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, από την κακοκαιρία «Ελπίδα» την πλέον καλύτερα «προετοιμασμένη» περιφέρεια της χώρας.

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε ο Χρήστος Στυλιανίδης στις δυο ενημερώσεις της Δευτέρας ζητώντας εις διπλούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών και τους εγκλωβισμένους που έφτασαν ανά περίπτωση και τις 8 ώρες χάνοντας κάθε «Ελπίδα».

Δεν ήταν μόνο η Αττική Οδός, αλλά δεκάδες ακόμη κεντρικοί δρόμοι όπως η Μεσογείων και εκατοντάδες ακόμη που βρίσκονται μέσα στους δήμους. Χάος. Σταματημένα αυτοκίνητα που ξέμειναν από καύσιμα, οικογένειες με παιδιά μέσα στο ΙΧ τους και χιλιάδες ακόμη συμπολίτες που θα περάσουν ένα ακόμη βράδυ χωρίς ρεύμα.

Ναι η κακοκαιρία Ελπίδα ήταν και παραμένει ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μια ακόμη δικαιολογία. Το επιτελικό κράτος βυθίστηκε στις νιφάδες της Ελπίδας και ξέρουμε ότι θα μας πουν ότι όλα πήγαν καλά και πως η κρατική μηχανή άντεξε. Όχι δεν άντεξε και κατέρρευσε και μαζί του οι ελπίδες για το τι θα γίνεται κάθε φορά που ο καιρός θα αγριεύει είτε πρόκειται για φωτιά, είτε για πλημμύρα είτε για χιονόπτωση.

Κατά τον κ. Στυλιανίδη και τους υπόλοιπους κρυμμένους υπουργούς - μόνο τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είδαμε εν δράσει, οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού θα συνεχιστούν και το βράδυ.

«Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών που βρίσκονται στην Αττική Οδό, με συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και τη μεγάλη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη συνδρομή εθελοντών, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και το Χαμόγελο του Παιδιού. Συνδράμει βέβαια και το ΕΚΑΒ, όπως πάντα.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί που απεγκλωβίζονται από τα οχήματά τους οδηγούνται σε έξι σημεία (Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας, δαχτυλίδι Κηφισίας, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία), όπου τους υποδέχονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και τους καθοδηγούν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία. Στα σημεία αυτά θα παρέχεται και ιατρική περίθαλψη για όποιον τη χρειάζεται, ενώ επί τόπου υπάρχουν και ασθενοφόρα. Με αυτή η συνεργασία, τη συνέργεια των δυνάμεων Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων, σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία, θα υπάρχει ο αξιωματικός που θα συντονίζει την μεγάλη προσπάθεια απεγκλωβισμού».

Και η χώρα μπήκε σε αναγκαστική αργία την Τρίτη 25 Ιανουαρίου: «Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, οι Σποράδες και τα Δωδεκάνησα κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα, με βάση τη νομοθεσία, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, εξαιρουμένου των Υπηρεσιών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων Δομών Υγείας, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης δημόσια και ιδιωτική, ούτε με τηλεκπαίδευση, όπως και οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και ατόμων με αναπηρία, καθώς και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα παραλαμβάνουμε στα σημεία του απεγκλωβισμού, αλλά και άλλους οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν μπορούν να φύγουν από την Αθήνα, έχει εξασφαλιστεί από την Πολιτική Προστασία η φιλοξενία τους σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, όπου θα έχουν κάθε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης και ιατρικής, από όλες τις υπηρεσίες μας, το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία».

Διακοπές ρεύματος

Σε ό,τι αφορά τα θέματα παροχής ρεύματος, ο υπουργός ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα, σημειώνονται διακοπές ρεύματος στην περιοχή του Δήμου Μαραθώνα. Δυνάμεις εκχιονισμού των Δήμων της περιοχής, της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής δουλεύουν για τη διάνοιξη οδών, ώστε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να αποκτήσουν το συντομότερο πρόσβαση στα σημεία των βλαβών. Είναι περίπου οκτώ με δέκα τα σημεία των βλαβών και ελπίζουμε ότι το συντομότερο θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, όλες οι δυνάμεις του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μείνουν όλη τη νύχτα σε πλήρη ανάπτυξη, θα συνεχίζουν να παρεμβαίνουν όπου απαιτηθεί. Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. Είναι μια δύσκολη νύχτα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε επιπτώσεις οδυνηρές για όλους μας. Πάση θυσία, σκοπός μας είναι να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Οι δυνάμεις μας είναι παρατεταγμένες. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς το ύψος του χιονιού είναι πρωτόγνωρο σε ορισμένες περιοχές. Αλλά θεωρώ ότι οι δυνάμεις μας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κατάσταση» και κατέληξε λέγοντας: «Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη τις Πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας».

πηγή eiidisis.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ειδησεογραφικό Τμήμα  info@prismanews.gr  

Αθλητικό Τμήμα  info@prismasport.gr 

Τμήμα Πωλήσεων  marketing@prismanews.gr