Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

«Το υπερωκεάνιον» αγκυροβόλησε στο Ηράκλειο

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 16:33

Με ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία ξεκίνησαν οι παραστάσεις της νέας δημιουργίας της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Άλλα τέσσερα σαββατοκύριακα για την «επιβίβαση» του φιλοθεάμονος κοινού και τον απόπλου σε άλλα μέρη της Κρήτης!

Σκηνοθετικά εγκλωβισμένη στο άγριο ορεινό τοπίο των Αστερουσίων, η αφηγήτρια δοκιμάζει νυχθημερόν τις αντοχές της στην πείνα, τη δίψα και τη μοναξιά. «Οι δυστυχισμένες μέρες» της Πιπίνας θα απομακρύνουν, για όσο έχει φως, το νου της από το δικό της δράμα και η συμφιλίωση με ένα πρόσωπο -με φαινομενικά καλύτερη τύχη από τη δική της- δεν θα αργήσει να επιτευχθεί μέσω μιας επίπονης και μακράς διαδικασίας.

Μετά την κοσμαγάπητη παράσταση «Η Ωραία Αθοκουτάλα», η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ -στην 39η δημιουργία της- καταπιάνεται με το υπερρεαλιστικό διήγημα του λαογράφου Γιώργη Γρ. Σταματάκη «Το υπερωκεάνιον».
Η Δεσποινιά του Αποστόλη και της Ψεβής που -στη Χώρα- θα γίνει Πιπίνα. Η Πιπίνα που «φτασμένη» πια –πίσω στο χωριό- θα αναδυθεί επίμονα σε μεγάλη ευεργέτιδα. Από τη δωρεά ενός «ολόχρυσου» στασιδιού στην τοποθέτηση ενός χρειαζούμενου σύρτη στο ξεχασμένο ξωκλήσι που θα σηματοδοτήσει και την αθόρυβη «αναχώρησή» της με το υπερωκεάνιο που χρόνια λαχταρούσε.
Αμεσότητα, προφορικότητα, απολαυστικός ιδιωματικός λόγος και σπάνιο χιούμορ στο βωμό της ανεπίδοτης αγάπης. Ένας σκηνικός φόρος τιμής στην αγνότητα της άσημης, πλην περήφανης κρητικής ψυχής.
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

Κείμενο: Γιώργης Γρ. Σταματάκης
Σκηνοθεσία - θεατρική προσαρμογή: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία: Πελαγία Μουρούζη
Όψη: Κωστής Μακάκης
Παραγωγή: Νόημα

Κάθε Σάββατο στις 9:15μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 7:15μ.μ.
Έως και την 1/12 στο artspace Materia Prima (Στρατηγού Βάσου 8 & Λεωφ. Πλαστήρα, Χανιόπορτα – Ηράκλειο).

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 70’

Πληροφορίες – κρατήσεις: 699 7166 210

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)