Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στέλιος Ξενάκης: «Nα ξυπνήσουμε μνήμες με τo βιβλίο για την ιστορία του τοπικού ποδοσφαίρου»

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 18:01 Γράφτηκε από την
 Στη μέση ο Στέλιος Ξενάκης, ο οποίος έχει βραβευτεί για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο του τόπου του και όχι μόνο Στη μέση ο Στέλιος Ξενάκης, ο οποίος έχει βραβευτεί για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο του τόπου του και όχι μόνο

Το τοπικό ποδόσφαιρο του Ηρακλείου «κουβαλάει» μεγάλη ιστορία, την οποία καταγράφουν σε βιβλίο η Παλιανή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενεράτου. Οι δύο σύλλογοι έχουν συστήσει μια ομάδα έρευνας και συλλέγουν στοιχεία από τo 1897 έως και σήμερα. Πολύτιμος αρωγός τους είναι η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σημαντική βοήθεια τους προσφέρει η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.

Άνθρωποι ρομαντικοί, όπως μας λένε οι ίδιοι, που ορμώμενοι από την αγάπη τους για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τον τόπο τους προχωρούν στην εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να καταγράψουν την ιστορία του σε ένα βιβλίο, το οποίο θα αποτελεί ένα αρχείο «θησαυρό» για τα τοπικά δρώμενα του ποδοσφαίρου.

Μέχρι ωστόσο να ολοκληρωθεί το βιβλίο, οι δύο σύλλογοι έχουν ξεκινήσει και μια αξιέπαινη προσπάθεια στο facebook, με τη δημιουργία της σελίδας «Ηρακλειώτικο Ποδόσφαιρο».

Ο γραμματέας της Παλιανής , μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου και διαχειριστής της σελίδας «Ηρακλειώτικο Ποδόσφαιρο» στο facebook, Στέλιος Ξενάκης μίλησε στο Prismasport.gr για το καταπληκτικό αυτό εγχείρημα, για το πώς γεννήθηκε η ιδέα, ποιος είναι ο σκοπός των συντελεστών, ποιοι στέκονται στο πλευρό τους και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συγγραφή του βιβλίου.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα να καταγράψετε σε βιβλίο την ιστορία του τοπικού ποδοσφαίρου του Ηρακλείου;

«Η ιδέα γεννήθηκε όταν θελήσαμε να μάθουμε την ιστορία της ΑΣΠΙΔΑΣ η οποία ήταν πολύ ασαφής και μπερδεμένη στο μυαλό μας καθώς οι προφορικές πληροφορίες ήταν πολλές φορές συγκρουόμενες. Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε και γραπτά ντοκουμέντα για να βρούμε το δρόμο μας. Αυτό έγινε το 2002 όταν υπήρχε ακόμη η ομάδα της Ασπίδας και γιόρταζε 50 χρόνια από την ίδρυση της. Εκεί μας μπήκε και το μικρόβιο της έρευνας, το οποίο μεγάλωσε περισσότερο όταν ανακαλύψαμε και τον πλούτο των αρχείων της Βικελαίας βιβλιοθήκης».

-Ποιος είναι ο σκοπός του εγχειρήματος σας;

«Θέλουμε να το φτιάξουμε και να διανεμηθεί δωρεάν κατά πρώτον. Σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε το ποδοσφαιρικό δυναμικό του Ηρακλείου. Θέλουμε να ξυπνήσουμε μνήμες και να αφυπνίσουμε ανθρώπους. Είμαστε λάτρεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μεγαλώσαμε βλέποντας, παίζοντας με ιστορικές φανέλες, γίναμε πρόεδροι και παράγοντες και θέλουμε να υπάρχει συνέχεια όχι μόνο εδώ αλλά παντού. Την ιστορία που φτιάξαμε εμείς στην ΑΣΠΙΔΑ τιμώντας τους ανθρώπους που έκαναν ότι έκαναν να το κάνουν και όλα τα χωριά. Είμαστε λίγο ρομαντικοί, η παρέα που το κάνει αυτό λατρεύει και τις εκδρομές στο νησί μας. Όταν περνάμε από χωριά το πρώτο που ψάχνουμε είναι αν έχει ομάδα και πολιτιστικό σύλλογο ο τόπος αυτός. Αν ναι, τότε τον αγαπάμε αμέσως γιατί σημαίνει ότι έχουν ανθρώπους που τον αγαπάνε».

-Ποια πρόσωπα αποτελούν την ομάδα συλλογής στοιχείων;

«Τα άτομα της έρευνας είναι τα μέλη κυρίως του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου με επικεφαλής τον παλιό πρόεδρο Βαγγέλη Μαραγκάκη, ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος του χωριού. Αυτός έχει αναλάβει και την προσπάθεια συνεννόησης με την περιφέρεια Κρήτης, το τμήμα πολιτισμού και ιδιαίτερα με τον κ. Φασουλάκη καθώς και με τον κ. Συριγωνάκη. Το βιβλίο έχει πάρει την έγκριση να γίνει αν και του λείπει ένα κομμάτι του με τις ομάδες ξεχωριστά».

-Ποια πρόσωπα ή φορείς σας βοηθούν στην έρευνα;

«Βοήθεια δίνουν όπως προείπα τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Βενεράτου στο οποίο είμαι μέλος και εγώ, ο πρόεδρος του Μπρόκος Θεόφιλος, ο Μαυρονύκτης Νικόλαος, ο Καραβελάκης Νικόλαος μέλη και αυτοί του συλλόγου, βοηθάνε στο στήσιμο του βιβλίου. Το Δ.Σ. του Α.Σ. ΠΑΛΙΑΝΗ με τον εξαιρετικό Τυράκη Δημήτριο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και το τμήμα αρχείων, βιβλίων και περιοδικών με τον Γρατσέα Στέφανο που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο ψάχνουμε τα αρχεία και το πως στήνουμε την παράθεση των ερευνών σε βιβλίο. Και τον έτερο συνάδελφο του στο τμήμα αυτό, τον Βορεάδη-Σπανάκη Γεώργιο, ο οποίος ότι αθλητικό συναντά μας το φυλάει και μας το δίνει. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της Βικελαίας και χωρίς αυτήν δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Στην ΕΠΣΗ μας είπαν ότι δεν έχουν αρχεία. Αν αποκτούσαμε πρόσβαση στο φωτογραφικό τους υλικό ίσως να τελειώναμε γρηγορότερα το τελευταίο κομμάτι του βιβλίου και να εκδιδόταν γρηγορότερα. Έχουμε απευθυνθεί και στο πρωτοδικείο για να ψάξουμε για τα σωματεία αλλά δεν μας έχουν απαντήσει, μάλλον λόγω προσωπικών δεδομένων δεν θα μπούμε μέσα».

-Ποια θα είναι η δομή του βιβλίου για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

«Το βιβλίο θα έχει την εξής δομή. Την ιστορία του ποδοσφαίρου από το 1897 έως το 1929, μετά θα συνεχίζεται πάλι με την ιστορία αλλά και με όλα τα αποτελέσματα κάθε πρωταθλήματος. Στο τέλος κάθε πρωταθλήματος έχουμε βρει την ανασκόπηση του γιατί δεν θέλουμε να επεκταθούμε σε παίκτες ,απλά μια ανάλυση ζητάμε και αφήνουμε τα ρεπορτάζ των εφημερίδων να κάνουν την υπόλοιπη δουλειά. Ανά δεκαετία θα υπάρχει μια αναφορά στις συνθήκες του ποδοσφαίρου, στις ομάδες και στα γήπεδα και στο τέλος ένα ξεχωριστό κομμάτι με όλες τις ομάδες. 174 περίπου και αυτό που λείπει κυρίως και θα θέλαμε ήταν η πρώτη φωτογραφία κάθε ομάδος που πολλές από αυτές δεν βρίσκονται σε εφημερίδες. Ακόμη έχουμε και μια κοινωνιολογική μελέτη από ιστορικό για τα ονόματα των ομάδων και πως βγήκαν.Το βιβλίο έχει φτάσει στο σημείο μέχρι τις ομάδες και ψάχνουν τρόπο να το βελτιώσουν. Και φυσικά στα στοιχεία αναφέρονται όλες οι ομάδες και οι μεγάλες, ο ΟΦΗ, ο Ηρόδοτος, ο Εργοτέλης και τι πορεία είχαν κάθε χρονιά. Υπάρχει και ένα κεφάλαιο που δεν ξέρουμε αν μπει λόγω όγκου και ονομάζεται Αθλητικό Χαμόγελο και έχει ειδήσεις αυτού του τύπου που σε κάνουν να χαμογελάς».

Το Prismasport.gr σας παρουσιάζει αποκλειστικά φωτογραφίες από το βιβλίο:

vvvv

vivlio2

vivlio3

Παίζουμε μπάλα και στο facebook, ακολουθήστε μας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κατερίνα Σγουρού

Τελευταία άρθρα από τον/την Κατερίνα Σγουρού

Σχετικά Άρθρα