Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Δ.Τριβιζαδάκης: Εφαρμογή της λειτουργικής προπόνησης (Functional training) στο ποδόσφαιρο

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 09:30 Γράφτηκε από τον
Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργική προπόνηση; Πρόκειται ουσιαστικά για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλαπλών μυϊκών ομάδων.
 
Με τη χρήση κατάλληλων ασκήσεων ενεργοποιούνται μυϊκές ομάδες που συμβάλλουν στην κινητοποίηση του ασκούμενου, ενώ συγχρόνως κινητοποιούνται πλήθος άλλων μυϊκών ομάδων που έχουν στόχο τη
σταθεροποίηση των υποκείμενων αρθρώσεων.
 
Μέσω αυτών των εξειδικευμένων ασκήσεων ενδυναμώνεται ταχύτερα και ασφαλέστερα ο κορμός, βελτιώνεται η συνολική ισορροπία  του σώματος, αυξάνονται η ευλυγισία και ευκινησία των μυών και αρθρώσεων.
 
Είναι σημαντική η επίδρασή της στην πρόληψη τραυματισμών, αλλά και στη βελτίωση της απόδοσης, καθώς έμφαση δίνεται κυρίως στην κίνηση.
 
Η εφαρμογή των αρχών της λειτουργικής προπόνησης μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε χώρο (σπίτι, γήπεδο, γυμναστήριο), πάντα με την καθοδήγηση εξειδικευμένου προπονητή  φυσικής κατάστασης.
 
Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πλήρες προπονητικό πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των νεαρών ποδοσφαιριστών. Ενδεικτικές ασκήσεις εφαρμογής της είναι τα καθίσματα, οι προβολές πλάγιες και εμπρός, πλειομετρικές ασκήσεις σε box, οι κάμψεις, οι έλξεις σε μονόζυγο, οι στροφές κορμού με medicine ball.
 
Στη σύγχρονη προπονητική μονάδα η λειτουργική προπόνηση αποτελεί αναπόσπαστο  κομμάτι των πρωτοκόλλων εκγύμνασης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης.
 
ΤΡΙΒΙΖΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Search

Prisma Sport