Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρόνιος Πόνος-Το μεγάλο Taboo Μέρος Ά

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 20:28 Γράφτηκε από τον

 Της Νεφέλης Στριλιγκά

 

Ήρθε ο καινούργιος χρόνος,με έντονη την ανάγκη για αλλαγή ,για ανάταση σε όλους τους τομείς ,για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

  Σε μια νύχτα όμως δεν γινόμαστε αυτόματα πιο υγιείς .

  Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος τους είναι πάρα πολλοί και θα συνεχίσουν να "μεταφέρουν" το πρόβλημα τους μέσα στα χρόνια εάν δε το αντιμετωπίσουν.

  Ο πόνος και ο χρόνιος πόνος είναι όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ένα θέμα ταμπού.  Δημιουργεί συναισθήματα ματαίωσης , πρόωρης γήρανσης και κάνει το άτομο να νιώθει ανήμπορο και μη δημιουργικό .

  Οι αιτίες είναι πολυάριθμες και φυσικά δεν μπορούν να εξαντληθούν σε μια λίστα.

  Οι κυριότερες αιτίες είναι οι παρακάτω:

  • Παρατεταμένα λανθασμένη στάση σώματος στην εργασία και στην καθημερινότητα εν γένει.
  • Άγχος και ανησυχίες .
  • Κακή ποιότητα ύπνου (ελλιπής χρόνος ή/και  κακή θεση)
  • Ένα ατύχημα.
  • Παθολογία η οποία προσβάλλει τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους μυς .

Ο ανθρώπινος πόνος δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα.

  Αναρίθμητες μελέτες έχουν διεξαχθεί ώστε να ανακαλυφθεί η πηγή και κυρίως το γιατί κάποια συμπτώματα είναι ανυποχώρητα ή επιμένουν.

  Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται αυτό που η Ιατρική ονομάζει

"Ο κύκλος του Χρόνιου πόνου"

 

  Αρχικά το άτομο αισθάνεται πόνο· ως συνέπεια των αιτιών που αναφέραμε παραπάνω.

  Ακολουθεί το φυσικό ένστικτο του ατόμου για προστασία της πάσχουσας περιοχής και αυτό σημαίνει υποχώρηση από την δράση, μειωμένη κινητικότητα και φόβο. Μπορεί η ξεκούραση και η προστασία της περιοχής να μοιάζουν ως ο συνετός τρόπος αντιμετώπισης, όμως αυτό προκαλεί με της σειρά του μια αδυναμία των μυών που τους κάνει ακόμα πιο επιρρεπείς σε καταπόνηση και τέλος σε ακόμα περισσότερο πόνο .

  Το σχήμα δεν είναι τυχαία κυκλικό. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που τροφοδοτείται συνεχώς από:

Την άγνοια του πάσχοντα .

  Οι πόνοι που μας συνοδεύουν συνήθως δεν είναι ξαφνικοί. Λίγες είναι οι  φορές που ξεκινούν από ατύχημα μικρό ή μεγάλο.(πτώση, τροχαίο ατύχημα  κλπ). Συνηθέστερα πρόκειται για ενοχλήσεις που εμφανίζονται στο τέλος της ημέρας, όπου και είμαστε πιο κουρασμένοι (στην περιοχή των γονάτων,της οσφύος ,των ισχίων ,του αυχένα και της πλάτης).

  Ο πάσχων θεωρεί αυτές τις ενοχλήσεις φυσιολογικές μετά από μια ιδιαίτερα κοπιαστική μέρα ή περίοδο . Συνήθως υποχωρούν μετά από ένα καλό βραδινό ύπνο σε συνδυασμό με ένα ήπιο παυσίπονο.

  Ο πάσχων συνεχίζει την ίδια ρουτίνα στη ζωή του έως ότου ο πόνος επανέρχεται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση και τελικά τον καθηλώνει. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες/υποχρεώσεις και τελικά δεν μπορεί ούτε να κοιμηθεί χωρίς ισχυρά παυσίπονα.

  Σε μια συντριπτική πλειοψηφία σε αυτό το τελευταίο στάδιο το άτομο έχει ήδη εισέλθει στον κύκλο του πόνου επισκέπτεται τον γιατρο ώστε να κάνει το πρώτο και βασικότερο βήμα· να μάθει τι έχει!

Τον φόβο του ίδιου του πόνου.

Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αντί να δράσουν όταν πονούν,καθηλώνονται . Δεν επισκέπτονται το γιατρό με διάφορες προφάσεις : "δεν έχω χρόνο" , "που να τρέχω για εξετάσεις " , "δε θέλω να πάρω φάρμακα" και γενικότερα ΔΕΝ. Όλη αυτή η άρνηση -ας είμαστε ειλικρινείς - έχει τη βάση της α) στο ότι φοβόμαστε πως κάτι σοβαρό μας συμβαίνει και β) στην άρνηση για αλλαγή.

  Όταν ο πόνος μας απασχολεί πλέον καθημερινά σύντομα φτάνουμε στα χειρότερα σενάρια και πολλές φορές αρχίζουμε να ψάχνουμε τα συμπτωματα μας online ... το οποίο και...απαγορεύεται!!! Η διάγνωση είναι μια επιστήμη κι εμείς δεν είμαστε ούτε μπορούμε να γίνουμε αντικειμενικοί κριτές των συμπτωμάτων και κυρίως του τι έχουμε τελικά .

  Επίσης ,γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μετά την επίσκεψη στον γιατρό μας  θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να αλλάξουμε...

  Γνωρίζουμε τι κάνουμε λάθος και τι θα ακούσουμε...για τις διατροφικές μας συνήθειες ,το κάπνισμα ,για το τρόπο που δουλεύουμε και για το ότι οφείλουμε να βάλουμε την άσκηση ως προτεραιότητα στη ζωή μας...ν αλλάξουμε ως άτομα.

  Η αλλαγή στην καθημερινότητα χρειάζεται θέληση ,ξεβόλεμα και ισχυρό εσωτερικό κινητρο...ο φόβος του πόνου είναι αν μη τι άλλο ένα ισχυρότατο κίνητρο.!

  Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τον πόνο μας με φιλική διάθεση. Ο πόνος μας "αγαπά" ειλικρινά και χωρίς περιστροφές. Μας προστατεύει όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας . Μας υπενθυμίζει ότι κάνουμε κάτι λάθος κι ότι αν θέλουμε πραγματικά να φύγει θα πρεπει να βρούμε τι πραγματικά τον έφερε κοντά μας .

Η Νεφέλη Στριλιγκά είναι απόφοιτος Τεφαα με ειδίκευση στην ‘Άσκηση και Ποιότητα Ζωής.

Τα τελευταία 12 χρόνια σχεδιάζει εξατομικευμένα προγράμματα με σκοπό την προαγωγή της Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει δημιουργήσει το LemonTreeStudio στο Ηράκλειο ,Κρήτης.

 

 

fbpage :  https://www.facebook.com/nefelifitness/

Instagram: Nefelistriliga

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Prismasport

Τελευταία άρθρα από τον/την Prismasport

Σχετικά Άρθρα