Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Κορωνοϊός: Ποια είναι πραγματικά η ατομική μας ευθύνη;

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 12:28 Γράφτηκε από τον

Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει και να εξελιχθεί χωρίς την κίνηση.

Της Νεφέλης Στριλιγκά

Ακόμα και οι φαινομενικά ακίνητοι. Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν επιβιώνει της εξελικτικής διαδικασίας αν δεν ακολουθήσει τη βασικότερη αρχή της ζωής  την προσαρμογή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τα τελευταία δέκα , τουλάχιστον, χρόνια ζούμε σ’ ένα τυφώνα κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής αστάθειας . Εργαζόμαστε για να ζούμε κι όχι το αντίθετο . Νιώθουμε παγιδευμένοι σε ένα τροχό με αέναη κίνηση και η ίδια αυτή ρουτίνα είναι ειρωνικά η ασφάλειά μας.

Η πανδημία του Κορωνοιού ήρθε να προσθέσει την καθήλωση στο σπίτι, την ακύρωση όποιου προσωπικού ή επαγγελματικού προγραμματισμού ,τη ματαίωση των προσπαθειών για μια καλύτερη ζωή και τελικά να καθιερώσει ένα συναίσθημα βαθειάς ανασφάλειας.

Στην περίοδο που διανύουμε ακόμη και άνθρωποι φύσει αισιόδοξοι και δραστήριοι έχουν αφεθεί στο φόβο και την απάθεια . Διάβασα εύστοχα σε ένα σύνθημα ·

Η ρομαντικοποίηση της καραντίνας είναι ταξικό προνόμιο ”.

Και είναι η αλήθεια ….

Όταν στερούμαστε τα στοιχειώδη για τον βιοπορισμό μας ή καταστρέφεται ό,τι με κόπο χτίζουμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε την ματαίωση ???

Ήρθε η ώρα να διαχειριστούμε τη νέα πραγματικότητα . Αυτό δε σημαίνει να την αποδεχτούμε καθολικά .Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε γνώμη θα πρέπει να μπορούμε να σκεφτούμε αντικειμενικά κι αυτό δύσκολα συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε συναισθηματικό αναβρασμό , όταν νιώθουμε αδικημένοι , ματαιωμένοι ή αδύναμοι.

Δεν υπάρχει τίποτα όμορφο, ρομαντικό ή λογικό σε αυτό που ζούμε γι αυτό θα πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή , στη βάση μας · στον εαυτό.

Καθημερινά ….

 • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας · Ντυθείτε ,πλυθείτε και μην μένετε με τις πιτζάμες .

Διαμορφώστε και οργανώστε το χώρο σας έτσι ώστε να τον απολαμβάνετε . Η τακτοποίηση του χώρου που ζούμε μας βοηθά να κρατάμε και τις σκέψεις μας σε τάξη.

( Εάν νιώθετε την ανάγκη να μην κάνετε τίποτα ,αφεθείτε στην απραξία...πιθανόν έχετε ανάγκη την ξεκούραση και είναι εντάξει ….δώστε , όμως ,ένα χρονικό όριο γι αυτό και επιστρέψτε στη δράση με γεμάτες μπαταρίες.)

 • Δρομολογήστε χωρίς άγχος απλές προληπτικές εξετάσεις ή προγραμματίστε επισκέψεις σε γιατρό που είχατε αμελήσει. Είναι σημαντικό όχι μόνο να νιώθουμε αλλά και να είμαστε υγιείς .

 • Οργανώστε την ημέρα σας με μια γραπτή λίστα για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε μέχρι το τέλος της.. one day at a time…

  Εάν δε τα καταφέρετε να θέσετε πιο ρεαλιστικούς στόχους για την επόμενη .

 • Μείνετε όσο είναι δυνατόν μακριά από τις οθόνες (κινητό/tablet / τηλεόραση ιδίως όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Δώστε στον οργανισμό την ευκαιρία να βρει τους ρυθμούς του.

 • Βγείτε έξω!!! έστω και για λίγο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες , απολαύστε την ομορφιά γύρω σας, περπατήστε τεντωθείτε.

 • Μαγειρέψτε υγιεινά φαγητά και κυρίως Απολαύστε το φαγητό σας . Μόνοι ή με την οικογένεια ...να τρώτε αργά και να μην ασχολείστε με άλλα πράγματα ...

 • Δημιουργήστε ή Συμμετέχετε σε δράσεις αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας ,βοηθήστε κάποιον στη γειτονιά σας, ή φροντίστε τα αδέσποτα ζωάκια με απλά υλικά ώστε να αντιμετωπίσουν το κρύο του χειμώνα . Πάντα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

 • Ακούστε μουσική που αγαπάτε …

 • Κρατήστε επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάτε . Όταν δεν νιώθετε καλά να το μοιράζεστε χωρίς ενοχές.. Εάν παρόλα αυτά νιώθετε πιεσμένοι απευθυνθείτε ς’ έναν επιστήμονα ψυχικής υγείας είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά

 •  

Πολύ σημαντικό ….

 • Μείνετε μόνοι έστω και για λίγα λεπτά κάθε ημέρα . Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας και πάρτε μια απόσταση από το χάος που σας περιβάλλει και τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας. Η ακινησία του νου ,η επιστροφή στο παρόν θα σας βοηθήσει να τιθασεύσετε το άγχος , η βαθειά αναπνοή θα οξυγονώσει τους ιστούς και θα σας αναζωογονήσει . Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο διαλογισμός αναδομεί τον εγκέφαλο!

 • Ασκηθείτε ! Ακολουθήστε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα από έναν Καθηγητή Φυσικής Αγωγής που εμπιστεύεστε ανάλογα με την άσκηση που επιθυμείτε . Διατηρείστε τη μορφή άσκησης που αγαπάτε ή ξεκινήστε κάτι καινούργιο πάντα με σεβασμό στα όριά σας . Αν δε σας αντιπροσωπεύει αυτή η μορφή εκγύμνασης βγείτε έξω και περπατήστε σχεδόν καθημερινά θέτοντας στόχους για το χρόνο και την απόσταση.

  Η κίνηση είναι ζωή...

Σε μια περίοδο που νιώθουμε ότι κανείς δε σέβεται τις ανάγκες ή τις προσωπικές μας ελευθερίες..το νόημα της ατομικής ευθύνης είναι ξεκάθαρο·

Αγάπησε τον εαυτό σου ,το σώμα σου και διατήρησε το πνεύμα διαυγές ..ώστε να μπορείς να σκέφτεσαι να πράττεις και να ζεις με τους δικούς σου όρους σε οποιεσδήποτε συνθήκες.”

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η Νεφέλη Στριλιγκά είναι απόφοιτος Τεφαα με ειδίκευση στην άσκηση και Ποιότητα Ζωής.

Τα τελευταία 12 χρόνια σχεδιάζει εξατομικευμένα προγράμματα με σκοπό την προαγωγή της Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει δημιουργήσει το LemonTree Studio στο Ηράκλειο ,Κρήτης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Search

Prisma Sport