Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Το 4ο Amari Green Festival ξεκινά

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 18:38

Με τη γιορτή του Ηλία από το εκκλησάκι του Προφήτη στου Αποδούλου ξεκινά (Σάββατο 20 Ιουλίου) το 4ο Amari Green Festival, καθώς απ’ το χωριό θα ξεχειλίζουν οι μυρωδιές απ’ το φρέσκο ψωμί που θα βγαίνει από τους ξυλόφουρνους των σπιτιών, ενώ οι νυκοκυράδες θα στολίζουν κουλούρες ξομπλιαστές του γάμου!

Η μεγάλη γιορτή στην καρδιά της Κρήτης ξεκινά και θα κορυφωθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Σχολή Ασωμάτων και στα χωριά του Δήμου Αμαρίου!
Το Amari Green Festival 2019 διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρίου, την Κοινωφελή Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και την Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν, ενώ συνδιοργανωτές του είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Το πρώτο κάλεσμα είναι νωρίς το πρωί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο χωριό Αποδούλου και αμέσως μετά οι νοικοκυράδες του χωριού θα ξεφουρνίσουν ψωμί και θα δείξουν την τέχνη του στολίσματος των κουλουριών του γάμου!

Στις 10:30 οι μικροί αρχαιολόγοι θα συναντηθούν στο χωριό Μοναστηράκι, όπου στην αυλή του Δημοτικού σχολείου θα στήσουν το δικό τους εργαστήρι Αρχαιολογίας! Στις 18:00 το απόγευμα, θα γίνουμε όλοι παιδιά στο χωριό Βισταγή! Αφού ξεναγηθούμε στο Λαογραφικό Μουσείο, θα παίξουμε παλιά παιχνίδια, ενώ οι γιαγιάδες θα ετοιμάζουν παλαιϊνό κέρασμα για όλα τα παιδιά! Στις 19:30 στο Δημοτικό Σχολείο στο Νευς Αμάρι θα στηθεί εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού με φυσικά υλικά!

Στις 20:00 το βράδυ στην Ιερά Μονή Ασωμάτων, στη σχολή Ασωμάτων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Αγαπημένες θύμησες» της φωτογράφου Ελένης Χριστοδουλάκη, που αποτελείται από 26 έργα που απαθανατίζουν την ζωή των κατοίκων στο χωριό Βισταγή, απ’ όπου προέρχεται η φωτογράφος.

Την ίδια ώρα στη Σχ. Ασωμάτων στο Κτήμα Πάνακρον, θα γίνει Ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του εμπορίου και γενικότερα της επιχειρηματικότητας στο Αμάρι», με τη διοργάνωση του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ και εισηγητές τους Μ. Μανιούδη και Χ. Αράχωβα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 21:00 στη Σχ. Ασωμάτων, στο Κτήμα Πάνακρον: Με γενικό τίτλο «Από τον Κορνάρο στο Χατζιδάκι: 300 χρόνια ερωτικό τραγούδι στην Κρήτη», οι θεατές θα παρακολουθήσουν στο πρώτο μέρος το ρεσιτάλ με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Απ’ την ψυχή... ως την ψυχή...», με τους Βασίλη Γισδάκης και Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Αμέσως μετά τη σκυτάλη θα πάρει ο Μάνος Πυροβολάκης με μια μεγάλη συναυλία! Ο ιδιαίτερος τραγουδοποιός, που χρωμάτισε με τη λύρα και τη φωνή του αγαπημένα τραγούδια, έρχεται με μια μουσική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χρώμα!

Συναυλίες, θέατρα, χορός, εκθέσεις, τοπική γαστρονομία, έθιμα, εκδρομές, ημερίδες, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμός και πολλά άλλα καθιστούν το Amari Green Festival μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη.
Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων – στο Κτήμα Πάνακρον - στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

Ο θεσμός πλέον του Amari Green Festival είναι μια μεγάλη γιορτή για τον πολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα, που στοχεύει στην ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την αυθεντική Κρήτη και στη σύνδεση των πολιτισμών!

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό!

Με ένα καθημερινό δρομολόγιο, το ΚΤΕΛ Χανιών Ρέθυμνου , θα σας μεταφέρει Δωρεάν από και προς το Ρέθυμνο, στη Σχολή Ασωμάτων. Από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου, θα αναχωρεί καθημερινά από το ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, 1 δρομολόγιο στις 19:00. Επιστροφή το ίδιο βράδυ από Σχολή Ασωματων: 00:30.

 

Xορηγοί του Amari Green Festival 2019 είναι: ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, DELTAnet, Περνιεντάκης Δ. ΑΕΒΕ., Μπύρα ΑΛΦΑ, Το Κτήμα Πάνακρον, Τυροκομείο Αμάρι, Αγροκτήματα Κρήτης, Mεταφραστικές Υπηρεσίες Πόπη Γ, Κοτσίφη, ΑΝΕΚ LINES, Blue Star Ferries, ΚΤΕΛ Ρεθύμνης – Χανίων, Ταβέρνα Δρυμός, Αναψυκτικά ΗΔΗ, Stampa Fun, Pixel Plus.

Χορηγοί Επικοινωνίας: STAR CHANNEL, ΚΡΗΤΗ TV, ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης.

 

Το πρόγραμμα: 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
09:30 - 14:00 Αποδούλου: Γιορτάζουμε τον Ηλία στο εκκλησάκι του χωριού και μετά παραδοσιακό ξεφούρνισμα ψωμιού και κουλούρες ξομπλιαστές του γάμου από τις νοικοκυράδες του χωριού.
10:30 -13:30 Μοναστηράκι (Δημοτικό Σχολείο): Εργαστήριο Αρχαιολογίας για παιδιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός.
18:00 - 20:00 Βισταγή: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο. Παίζουμε όπως παλιά: Αναβίωση παιδικών παιχνιδιών ενώ οι γιαγιάδες ετοιμάζουν παλαιϊνό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Εγκαίνια νέας παιδικής χαράς.
19:30 - 20:30 Νευς Αμάρι (Δημοτικό Σχολείο): Εργαστήριο παρασκευής με φυσικά υλικά προϊόντων για την υγιεινή και την περιποίηση.
20:00 - 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας: «Αγαπημένες θύμησες» της φωτογράφου Ελένης Χριστοδουλάκη. Η Συλλογή αποτελείται από 26 έργα που απαθανατίζουν την ζωή των κατοίκων στο χωριό Βισταγή, απ’ όπου προέρχεται η φωτογράφος.
20:00 - 21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του εμπορίου και γενικότερα της επιχειρηματικότητας στο Αμάρι». Διοργάνωση: ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ. Εισηγητές: Μ. Μανιούδης, Χ. Αράχωβας.
21:00 - 22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: «Από τον Κορνάρο στο Χατζιδάκι: 300 χρόνια ερωτικό τραγούδι στην Κρήτη». Ρεσιτάλ με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Απ’ την ψυχή... ως την ψυχή...». Τραγουδούν και παίζουν: Βασίλης Γισδάκης και Μανόλης Ανδρουλιδάκης.
22:30 - 00:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία με το Μάνο Πυροβολάκη. Ο ιδιαίτερος τραγουδοποιός, που χρωμάτισε με τη λύρα και τη φωνή του αγαπημένα τραγούδια, έρχεται με μια μουσική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χρώμα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
10:30 - 14:00 Μοναστηράκι (Δημοτικό Σχολείο): Συνεχίζοντας τις «ανασκαφές». Εργαστήριο για παιδιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός.
10:30 - 13:00 Μέρωνας: Οικοπεριηγητική δράση στο Μέρωνα - Αναβίωση Παλαιϊνής Μπουγάδας στη Μεσοχωριανή Βρύση. Σεριάνι στα σοκάκια του χωριού και επίσκεψη στους ναούς του. Η βόλτα θα καταλήξει στη Μεσοχωριανή βρύση όπου οι νοικοκυρές του χωριού αναβιώνουν τη μπουγάδα στη γούρνα της βρύσης, με το Μπουγαδοκόφινο, το αθομάντηλο, την κοπανίδα και το σαπούνι.
10:30 - 15:00 Φουρφουράς: Εκμάθηση και διαγωνισμός πρέφας στα καφενεία του χωριού.
18:30 - 20:00 Μοναστηράκι: Παρουσίαση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μαζί με έκθεση φωτογραφίας & σχεδίων από τις 40χρονες ανασκαφές στο Αμάρι.
18:00 - 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Οματιές: Αμαριώτισες νοικοκυράδες παρουσιάζουν τη λιχουδιά του χειμώνα.
18:00 - 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ: Ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών. Γίνε και εσύ δωρητής!
19:30 - 20.00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Μαγική κουτάλα από την Τόνια Δαβερώνα. Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους κρητική πίτσα!
19:30 - 21.00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα: «Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το μέλλον της ανάπτυξης του Αμαρίου» με κεντρικό ομιλητή το Δρ Ι. Κριτσωτάκι.
21:00 - 22.00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία «Στα χρόνια της υπομονής». Ένα Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου από το συνθέτη και τραγουδιστή Λεωνίδα Μαριδάκη και την Εύη Παπαδοπούλου.
22:00 - 00:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία «100 χρόνια Συρτού στην Κρήτη». Παίζουν και τραγουδούν: Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Χαράλαμπος Αγγελάκης, Κωνσταντίνος Βεργιανάκης, Αριστοτέλης Καλοειδάς, Στέλιος Μουλακάκης, Βλαδίμηρος Ουρανός, Σπύρος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Τζανής Τζανιδάκης. Επιμέλεια - παρουσίαση: Αριστέα Καλογρίδη. Χορεύουν οι χορευτικές ομάδες του Αμαρίου.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
18:00 - 19:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, πράσινα σημεία, καλές πρακτικές για το Αμάρι». Διοργάνωση ΕΣΔΑΚ - ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ.
18:30 - 19:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Η τέχνη του Χόντρου (Κρητικού Τραχανά). Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξινού χόντρου - γευσιγνωσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.
19:30 - 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Εργαστήριο μαγειρικής: πίτες, λαδοκούλουρα κτλ. από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου.
20:00 - 22:00 Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων: Αφιέρωμα στη λατρεία των Αγίων στην τοπική εκκλησία της επαρχίας Αμαρίου, με οπτικοακουστικό υλικό. Επιμέλεια - παρουσίαση: Μαρία Καναβά, Φιλόλογος - Ερευνήτρια.
22:30 - 00:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία: «Δυο Λαούτα, Μια Λύρα», με τους Γιώργο Μανωλάκη, Δημήτρη Σιδερή και Ζαχάρη Σπυριδάκη.

 

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
10:00 - 13:00 Κέντρο Δρυμός: Περίπατος στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό. Φυσιολατρική, εκκλησιαστική & ιστορική ξενάγηση.
12:00 - 14:00 Οινοξενάγηση στο νεότερο οινοποιείο της Κρήτης, το οινοποιείο Κουρκουλού.
18:00 - 18:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συζήτηση: «Η συμβολή των μικρασιατών στον τοπικό πολιτισμό».
18:30 - 19:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συζήτηση: «Η επίδραση των μικρασιατών στην Αμαριώτικη κουζίνα». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολιώνων.
18:30 - 21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Βοτανικός - Γαστρονομικός περίπατος στο Αμάρι με τοπικά βιολογικά προϊόντα. Επιμέλεια ΔΗΩ.
19:30 - 21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα «Εμβλυματική δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης». Οργάνωση: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ& ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
21:30 - 23:00: Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019
11:00 - 1:00 (24ωρο) Φυσικό πάρκο Φουρφουρά: Παρεΐζοντας Αμαριώτικα. Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων, ενεργών πολιτών, μερακλήδων (ψήνουμε, παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια, συζητάμε, διασκεδάζουμε, κατασκηνώνουμε).

*Οι εκδηλώσεις στα χωριά πραγματοποιούνται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
*Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο κτήμα Πάνακρον.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)