Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου: Τεράστια προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 13:06
MT MT

Με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, φέρνει στο προσκήνιο τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην αγορά οι συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, ένα από τα μέτρα που είχε πάρει η Κυβέρνηση για την πανδημία και με τα πολλά προβλήματα που πέρασε ο εμπορικός κόσμος και γενικότερα η αγορά ήταν και η παράταση της αποπληρωμής των επιταγών. Αυτό ίδως διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

 

Αναλυτικά παρακάτων η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου:

Προς:
- Yπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
- Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη.
Κοινοποίηση:
- Βουλευτές Κρήτης.
- Επιμελητήρια Κρήτης.
- ΕΣΕΕ.
- Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων.
- Εμπορικοί Σύλλογοι Κρήτης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.
Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.
Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.
Σας υπενθυμίζουμε όμως, ότι το εμπόριο, είναι το πιο αδικημένο μέρος του οικονομικού κυκλώματος.
Ενα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.
Κύριοι Υπουργοί,
Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.
Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.
Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 50%, της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Με Τιμή,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΣΑΜΑΝΔΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)