Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 10:59

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, πραγματοποίησε περιοδεία στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και γενικότερα ο ευαίσθητος χώρος της Ειδικής Αγωγής. Ειδικότερα, το κλιμάκιο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συναντήθηκε με τον διευθυντή και το προσωπικό, στον αύλειο χώρο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), στον Άγιο Ιωάννη Χωστό, και αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης.

Συγκεκριμένα το σχολείο, που έχει δεκάδες εγγεγραμμένους μαθητές ηλικίας 15-21 χρονών με πολυαναπηρίες, τετραπληγίες, σύνδρομα, βαριά νοητική υστέρηση και αυτισμό, στεγάζεται -από το 2006- σε χώρους κυριολεκτικά παντελώς ακατάλληλους, σε λυόμενες εγκαταστάσεις, σκουριασμένες, με ταβάνια που στάζουν μέσα σε τάξεις που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, με εμφανή την υγρασία και τη μούχλα. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα με τα πρανή, που από τα νερά της βροχής κατολισθαίνουν, φεύγουν τα χώματα και καταλήγουν στον χώρο του σχολείου. Με λίγα λόγια οι συνθήκες είναι απαράδεκτες για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και ενέχουν κίνδυνο για την ασφάλεια τους. Αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη και εξέλιξη των μαθητών, αφού πολλές από τις δραστηριότητες συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται, λόγω έλλειψης χώρου και ακαταλληλότητας του κτιρίου.

Επίσης, αναδείχτηκε το σοβαρό ζήτημα ότι οι δεκάδες νέοι με αναπηρία, με ειδικές, σύνθετες ανάγκες, που αποφοιτούν κάθε χρόνο από το ΕΕΕΕΚ όπως και από οποιαδήποτε άλλη δομή Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης, μένουν μετέωροι στην ηλικία των 22-23 ετών, λόγω έλλειψης δημόσιων δωρεάν δομών ειδικής απασχόλησης – στήριξης. Με αυτόν τον τρόπο γιγαντώνονται οι διάφοροι μηχανισμοί εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των αγωνιών των γονιών και των αναγκών του παιδιού τους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου, οι εικόνες ντροπής, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης της Ειδικής Αγωγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Την πολιτική αυτή υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα και οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και την Ειδική Αγωγή ως «επιβάρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες τόσο της περιφέρειας όσο και της δημοτικής αρχής Ηρακλείου για την κατάσταση και τις ελλείψεις στο θέμα της σχολικής στέγης. Η δημοτική αρχή Ηρακλείου δεν έχει δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ΕΕΕΕΚ, όπως και δεκάδων άλλων σχολείων που στεγάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα να χρηματοδοτηθεί, με τα απαιτούμενα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου, που να καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου. Το ΚΚΕ -είπε- έχουμε ήδη κάνει σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή για το ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου και συνολικά για την Ειδική Αγωγή. Τουλάχιστον από τη μεριά μας, και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω απ’ αυτή, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις, προκειμένου να κατασκευαστούν σχολεία σύγχρονα και ασφαλή που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν τα παιδιά της πόλης του Ηρακλείου σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση. Για να συσταθούν και να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες δημόσιες και δωρεάν δομές, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, για παιδιά και εφήβους, αλλά και νέους με αναπηρία και μετά την αποφοίτησή τους από τη Β/θμια Ειδική Εκπαίδευση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα