Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χανιά: Τιμήθηκε η μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020 10:59

Η Ημέρα Μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εορτάστηκε σε τελετή, χθες, Κυριακή 24 Μαΐου 2020, το απόγευμα, στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης. Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκε η μνήμη των περίπου 353.000 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συστηματικών βασανιστηρίων, εκτελέσεων και εκτοπισμών του ελληνικού πληθυσμού του Πόντου από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914–1923, γενοκτονία η οποία υπήρξε μέρος μιας ενιαίας πολιτικής αφανισμού των Ελλήνων και γενικότερα των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

kalogeris xania genoktonia pontioi2

Το πρόγραμμα της λιτής αυτής εκδήλωσης λόγω των υγειονομικών περιορισμών του Υπουργείου Εσωτερικών εξαιτίας της πανδημίας του covid-19, περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για το χρονικό της Γενοκτονίας από την Πρόεδρο ου Συλλόγου Ποντίων "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ", κα Σιμέλα Καραβάνου.

kalogeris xania genoktonia pontioi1

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νίκο Καλογερή, τον Διοικητή του Πεδίου Βολής Κρήτης, Υποστράτηγο Κλεάνθη Καρατσίν, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αντιδήμαρχο Χανίων, κ. Νίκο Χαζηράκη, τον κ. Αναστάσιο Λουφαρδάκη, ως εκπρόσωπος του βουλευτή Χανίων, κ. Μανούσου Βολουδάκη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ", κα Σιμέλα Καραβάνου, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων "Η ΡΩΜΑΝΙΑ", κ. Γεράσιμο Τζεïρανίδη, και την Πρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων "ΑΓ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ”, κα Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο, τον οποίο έψαλλαν οι παραβρισκόμενοι.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα