Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Συντυχάκης: Βορά στο κεφάλαιο οι θάλασσες και οι ακτές

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 22:47

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο που δίνει «γη και ύδωρ» στους «επενδυτές» του τουρισμού, προσφέροντας τους στο «πιάτο» τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τους βυθούς, τις ενάλιες αρχαιότητες, τα ευαίσθητα ενάλια οικοσυστήματα, τις λίμνες, τα ποτάμια και τα δάση.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο: «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη του λαού για τουρισμό και αναψυχή, στο όνομα της ανάπτυξης «ειδικών μορφών τουρισμού», δηλαδή τουρισμού για «μεγάλα πορτοφόλια».

Ανάμεσα σε άλλα, με το νομοσχέδιο προσφέρονται με συνοπτικές διαδικασίες η χρήση αιγιαλού και παραλίας για επιχειρηματική εκμετάλλευση, με την προσκόμιση κάποιων απλών δικαιολογητικών. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο χώρος σε παραλία και αιγιαλό, μέσα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, αίρονται οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν για την επιχειρηματική εκμετάλλευση που θα αφορά ειδικά προστατευόμενους ενάλιους χώρους (αρχαιολογικούς, Natura, σπήλαια, ευαίσθητα προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα, κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνεται η δυνατότητα παραχώρησης για 30 χρόνια των βυθών, προκειμένου να λειτουργήσουν καταδυτικά πάρκα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημείωσε πως το σχέδιο νόμου προωθεί με απροκάλυπτο τρόπο μια σειρά από τουριστικές δραστηριότητες, διευκολύνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν επενδύσεις με fast track διαδικασίες. Το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει επί της αρχής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε πως στόχος της ανάπτυξης αυτών των μορφών τουρισμού είναι η προσέλκυση τουριστών που έχουν υψηλά εισοδήματα. Παρουσίασε δε την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη που έχει το ΚΚΕ για τον τουρισμό, ο οποίος σήμερα είναι προϊόν που πουλιέται και αγοράζεται, ενώ μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των άλλων εργαζομένων του κλάδου.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, έχει κατατεθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα της εστίασης να διπλασιάσουν τον κοινόχρηστο χώρο τον οποίο καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα τους, εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορονοιό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολυμέσα