Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με τρισδιάστατη εκτύπωση

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 18:39

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία που διαθέτει, είναι έτοιμο, όποτε χρειαστεί, να συμβάλει στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ένα από τα βασικά προβλήματα σε χώρες με μεγάλη έξαρση της πανδημίας, είναι η έλλειψη αναλώσιμου ιατρικού υλικού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή δεν επαρκεί να καλύψει την πρωτοφανή ζήτηση. Ακόμα και σε αναλώσιμα υλικά, που έχουν παραγγελθεί, είναι πιθανό ο χρόνος επανατροφοδότησης των νοσοκομείων, να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το προσωπικό.

Δύο βασικά ιατρικά εξαρτήματα/αναλώσιμα, για τα οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, είναι οι βαλβίδες των αναπνευστήρων των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και οι προστατευτικές μάσκες προσώπου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υλικά τα οποία απαιτούν αντικατάσταση σε σύντομα χρονικά διαστήματα, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας τόσο των ασθενών, όσο και του προσωπικού.

elmepa 3d PLAmask

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την υποδομή και την υπερδεκαετή τεχνογνωσία που έχει, κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, δείχνοντας ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, συμπληρώνοντας πιθανή έλλειψη αντίστοιχου ιατρικού υλικού στο άμεσο μέλλον.

Για την κατασκευή των βαλβίδων και των προστατευτικών μασκών προσώπου, το τρισδιάστατο γεωμετρικό μοντέλο από το λογισμικό CAD/CAM, μεταφέρθηκε σε μηχανή τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή των εξαρτημάτων ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους παρόμοιους ή αντίστοιχους τύπους ιατρικού υλικού. Δεν μπορεί, ως μέθοδος, να υποστηρίξει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες, κενά και ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του αναλώσιμου ιατρικού υλικού, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)