Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς «την ίδια ημέρα»

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 11:15

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως...είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φάρμακων και αν υπάρξει θετική απόφαση θα είναι θέμα τριών η τεσσάρων ήμερων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να γίνει η διανομή του εμβολίου στα 27 κράτη- μελή δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου. 

Τόνισε ότι στόχος είναι η διανομή σε όλες τις χώρες να γίνει ταυτόχρονα και αμέσως. 

Εξήγησε, επίσης, ότι δεν θα είναι μεγάλες οι ποσότητες που θα δοθούν στις ευρωπαϊκές χώρες το πρώτο διάστημα, δηλαδή τέλη Δεκεμβρίου αλλά και τον Ιανουάριο, καθώς η έγκριση αν δοθεί θα άφορα μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. 

Είπε, ωστόσο, ότι η ΕΕ έχει 6 εμβόλια στο χαρτοφυλάκιο της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η όλη επιχείρηση θα λάβει το όνομα “Ελευθερία” καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την “ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας” για “να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας”.

 

Πηγή: skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ