Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΕ: Να αρχίσει η Τουρκία να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 10:58

Στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μέσω του διαλόγου και όχι των απειλών καλεί η ΕΕ την Τουρκία.

 Πιο συγκεκριμένα, πηγή της ΕΕ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό που θέλει να επιτύχει η ΕΕ είναι η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και τις αντιπαραθέσεις και να ξεκινήσει επιτέλους να συμπεριφέρεται σαν κανονικός πολιτισμένος εταίρος, ο οποίος επιλύει τα ανοιχτά ζητήματα μέσω του διαλόγου και όχι μέσω των απειλών και των μονομερών ενεργειών».

 Μπορέλ: Εξαιρετικά ανησυχητικές οι κινήσει της Τουρκίας

Νωρίτερα, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε αυτόν τον τομέα ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια. Ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και την Πολιτική Ασφάλειας, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου και για τη διευκόλυνση της επανέναρξης. Η παρούσα πορεία δράσης δεν θα εξυπηρετήσει ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Σε επαγρύπνηση το πολεμικό ναυτικό

Για σήμερα η Τουρκία έχει προαναγγείλει άσκηση, με τα πολεμικά της σκάφη να βρίσκονται στο Αιγαίο. Η διήμερη άσκηση έχει φέρει συναγερμό στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς που κατεβάζει πλοία νότια, σε διεθνή ύδατα, κοντά στη Ρόδο.

Πηγή: iefimerida.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)