Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

Αποκλιμάκωση της έντασης αναζητούν Ε.Ε. και Κίνα στην σύνοδο κορυφής

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 12:06

Η 22η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας γίνεται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Η Κίνα ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα προωθήσει περαιτέρω την στρατηγική εμπιστοσύνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την Ευρώπη δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στην ΕΕ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει και εκείνη αποκλιμάκωση της έντασης για πρώτη φορά αφότου η διμερής σχέση δοκιμάστηκε, εξαιτίας της κατηγορίας των Ευρωπαίων ότι το Πεκίνο διασπείρει παραπληροφόρηση για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να προστατευτεί η εσωτερική αγορά. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέα εργαλεία για να προστατέψει τις Ευρωπαϊκές εταιρείες από την εξαγορά από ξένες και κυρίως κινεζικές. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν να κρατήσουν σκληρή στάση για την προστασία της εσωτερικής αγοράς.

Έτσι σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχουν βιντεοδιασκέψεις με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Αναμένεται να συμμετάσχει επίσης σε μέρος της συζήτησης ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Πάντως κανείς δεν περιμένει να δοθεί στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση μετά τη σύνοδο.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα. Αλλά αναμένουμε επίσης από την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της, ως μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», εξήγησε Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνόδου. «Η πανδημία (του νέου κορονοϊού) ενέτεινε ορισμένες ανησυχίες» στην ΕΕ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ακόμη και προτού ξεσπάσει η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, οι δύο εταίροι είχαν διαφορές, ιδίως για το Χονγκ Κονγκ και για τους όρους της συμφωνίας για τις επενδύσεις την οποία διαπραγματεύονται για καιρό.

Η ΕΕ πιέζεται και από τις ΗΠΑ , καθώς η Ουάσινγκτον απαιτεί οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Πεκίνου.

«Το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να σας υποχρεώσει να διαλέξετε» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, υποστήριξε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η ΕΕ από την πλευρά της δεν είναι διατεθειμένη να πάρει θέση στη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.
«Η Ευρώπη δεν θα παραταχθεί στο πεδίο της μάχης των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνιζε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Ωστόσο, ανεξάρτητα με την επιτυχία των μελλοντικών εμπορικών προτύπων και των κοινών συμφερόντων, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ζητήσει το λόγο από την Κίνα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως σε ότι αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για τη νομοθεσία για την ασφάλεια που προωθείται στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατά την άποψη ακτιβιστών, διπλωματών και επιχειρηματιών ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το ημιαυτόνομο καθεστώς της πόλης και τον ρόλο της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Το κινεζικό κοινοβούλιο αντέδρασε οργισμένα το Σάββατο στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επέκρινε τον επίμαχο νόμο.

Γι’α την ιστορία να υπενθυμίσουμε πως ΕΕ και η Κίνα είχαν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει σε ισχύ, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Κίνας στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η ΕΕ κατηγορεί την Κίνα ότι δεν άνοιξε ακόμη την οικονομία της, παρότι είχε υπογράψει διμερή συμφωνία για αυτό το 2019.

Η Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της ΕΕ, αποφάσισε να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής που προγραμματιζόταν τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή του προέδρου Σι, επισήμως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού· ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εν μέρει η απόφαση οφειλόταν στο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για τις επενδύσεις.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, AFP, Euronews, ert.gr 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)