Τσίπρας: «Το δίλημμα είναι εάν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσουμε πίσω»

10 Ιαν 2019

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV.

 

Ο Πρωθυπουργός για τη Συμφωνία των Πρεπών ανέφερε:

"Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου και το πρόσκαιρο όφελος. Αλλά από την οπτική του εθνικού και πατρωτικού συμφέροντος που θα έχει η χώρα από την επίλυση ενός ζητήματος που λιμνάζει.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια συνορά της ή από διάσπαση της ΠΓΔΜ. Ούτε απειλείται από την ΠΓΔΜ.

Η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι σήμερα θητείας μου. Αν το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η έξοδος από τα μνημόνια και η επιστροφή στη κανονικότητα, το δεύτερο είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Τον Ιανουάριο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή για το ζήτημα, η οποία χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή και αποτελεί τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Όταν είδε ότι αυτό ήταν που ακολουθούμε, συνέχισε μεταλλάσσοντας διαρκώς τη θέση του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνεί ο κυβερνητικός εταίρος στα εθνικά θέματα. Ο κος Καμμένος είχε διαφωνήσει με το Βουκουρέστι και είχε μείνει στην εθνική γραμμή του 1992 αντί του 2007. Σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη δεν άλλαξε τη θέση του.

Δυο φορές κάλεσα τους αρχηγούς των κομμάτων να συζητήσουμε το θέμα της ΠΓΔΜ, στο γραφείο μου. Δεν περιμένα ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική ισορροπία. Ο κ. Μητσοτάκης μετέθετε διαρκώς τον πήχη και μετά ανακάλυψε θέμα εθνότητας και γλώσσας, που είναι ανύπαρκτο. Βρίσκει διαρκώς αιτίες για να κερδοσκοπήσει πολιτικά.

Όλοι γνωρίζουμε όλα για τη συμφωνία των Πρεσπών και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Τίποτα δεν είναι κρυφό και όλοι θα πάρουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης στη βουλή των Σκοπίων θα είναι θετικό.

Αν μετά από την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ κλπ, έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κος Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κος Σαμαράς ή ο κος Καμμένος θα έχει πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς.

Μόλις κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια & διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ, θα ζητήσω από τον ΠτΔ να κινηθούμε άμεσα για την κύρωση της συμφωνίας."

 

Διακυβέρνηση

"Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων, και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε ν/σ που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι σαν όλα τα άλλα, βέβαια, αλλά απέναντι στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση.

Ο κος Καμμένος διαφέρει από τον κο Μητσοτάκη στο θέμα της ΠΓΔΜ γιατί και το 2007 είχε κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στη γραμμή Καραμανλή για καμμία ανάφορά στην όρο “Μακεδονία”.

Το ότι ο κος Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνησης ή να ψηφίσει μια πρόταση μομφής Μητσοτάκη, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση.

Πιστεύω ότι ο κος Καμμένος δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στο μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια του κο Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω στη συνάντηση μας την Παρασκευή.

Δεν γνωρίζω αν θα έχω τις ψήφους για μια ψήφο εμπιστοσύνης. Ξέρω ότι το βάρος αυτό είναι μεγάλο για τον κυβερνητικό μου εταίρο & δεν θα το αναλάβει. Αν το κάνει & πει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση θα πάμε στη Βουλή & θα μάθουμε αν έχουμε τις ψήφους.

Η κα Σπυράκη βγήκε και είπε ότι εξαγοράζουμε βουλευτές. Η ΝΔ είναι αυτή που πήρε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα. Εγώ δεν κάνω κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Η συμφωνία είναι εδώ και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του, πρώτα θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρω τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία, γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που βλέπω να έχει μεγάλο άγχος είναι ο κος Μητσοτάκης. Αλλά δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία. Ο κος Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο.

Δεν πιστεύω ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας η ΝΔ με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι αυτά που λέει εδώ για να «χαϊδέψει αυτιά» δεν μπορεί να τα στηρίξει στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί. Τον προκαλώ σήμερα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Το ποιος θα είναι υπουργός στο μέλλον, είναι δευτερεύον. Σημασία έχει να υπάρχει σταθερότητα στον τόπο. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών που δεν συμμετέχουν όλοι οι εταίροι πάντα με υπουργεία.

Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας.

Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω χωρίς πλειοψηφία 151 αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε.

Απολύτως ναι. Θα ξαναπροτείνω τον Πρ.Παυλόπουλο για ΠτΔ. Έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό, υπερκομματικό."

 

Για το σκάνδαλο NOVARTIS

"Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης.

Η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Μίλησα και στη Βουλή για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτό. Για τις ποινικές ευθύνες αρμόδια είναι η δικαιοσύνη.

Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει την επικοινωνία του αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. Ο αναπλ. υπ Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή. Αυτό ήταν λάθος και του το είπα.

Εγώ λέω να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχει προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη.

Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Ενεπλάκησαν 8 πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους 8 στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει."

 

Για την Οικονομία:

"Η οικονομία είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτή της κυβέρνησης.

Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Καθόλου δεν αφήνουμε στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός και κρίνομαι, η ευθύνη μου είναι να μοιράζω βάρη. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί μοιράζαν λεφτά, ελαφρύνσεις. Τώρα ξεκινήσαμε να μοιράζουμε και ελαφρύνσεις. Τώρα δείχνουμε το πρόσημο του τι σημαινει αριστερά."

 

Για την Τουρκία:

"Προγραμματίζω να επισκεφτώ την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν τον ερχόμενο μήνα. Επιλέγω να έχω άμεση και τακτική επικοινωνία με τον ίδιο τον Ερντογάν κάθε λίγους μήνες. Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, στην Τουρκία, ήρθε στην Ελλάδα κοκ.

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα στην περιοχή μας και την Τουρκία, η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοικτοί, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προβλήματα.

Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Για πρώτη φόρα -και σε αυτό παίζει ρόλο η αναβάθμιση της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα και οι συμμαχίες της- η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν μπορεί να απειλείται."

 

Για την επίσκεψη Μέρκελ

"Η κα Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μας έχει να κάνει με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και για τους δυο μας.

Ήθελε πολύ και η ίδια εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Ήθελα να την προσκαλέσω μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία για συνδιαλλαγή, φαντάζομαι ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις κάποια στιγμή. Αυτό είναι ο ορισμός αυτού για το οποίο με κατηγορεί. Λέει ότι εγώ είμαι λαϊκιστής, αλλά αυτός το κάνει.

Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα μέρος της λύσης, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην περιοχή μας. Πήραμε μια χώρα διαλυμένη, προστατεύσαμε τους αδύναμους και τελικά την βγάλαμε από τα μνημόνια. Το δίλημμα είναι πλέον εάν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης ή θα γυρίσουμε πίσω."

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

News & Life: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Sport: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Marketing: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο: +30 2810 300 265