Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέχρι 10 Νοεμβρίου η εγκύκλιος για τα ληξιπρόθεσμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 14:29

Συνελήφθη 40χρονος με 5.000 πακέτα τσιγάρα

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 14:18

Τους έμεινε στη μέση του δρόμου το κλεμμένο φορτηγό

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 14:07

Λιγότερη ύλη για καλύτερη προετοιμασία στο Δημοτικό

ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 14:06

Χαμός στο Μega! Ποιοι κόβονται;

LIFE STYLE
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:58

Πρωτιά στην ανεργία για την Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:53

10 συμβουλές προς τις νέες γιαγιάδες

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:49

Το πρόγραμμα του Νότη Μηταράκη στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:40

Δολοφονία 7χρονου μαθητή με μαχαίρι

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:32

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τον Caveman

PRISMA LIFE
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:23

Νέος Υπουργός Άμυνας ο Νίκος Δένδιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:21

Ξενοδοχείο έκανε το δωμάτιο της Βardie

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:19

H δίκη Τσοχατζόπουλου θα συνεχιστεί 14 Νοεμβρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:06

Διήμερη επίσκεψη του Δ. Παπαδημούλη στην Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 13:02

Αυξήθηκαν οι επιβάτες στα λιμάνια

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:54

Αυξήθηκαν κατά 1,3% τα τροχαία

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:45

Τη Δευτέρα οι συντάξεις του ΟΓΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:32

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων [photos]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:27

Νταλίκα έπεσε σε σταθμευμένα οχήματα στον Πειραιά

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:21

Ιδρύεται έδρα UNESCO στο ΤΕΙ Κρήτης

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:17

Η εξήγηση για την άνοδο των τιμολογίων της ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:10

Η θνησιμότητα από τον έμπολα είναι θέμα γονιδίων

ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 12:03

Κρυφές δημοσκοπήσεις προκαλούν σοκ στο Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 11:53

Υπάρχουν εξωγήινοι κάποιοι είναι φιλικοί μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 11:52

Έπεσε σε γκρεμό 200 μέτρων και δεν έπαθε τίποτα

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 11:43

Λονδίνο: Δωμάτιο ξενοδοχείου με θέμα τον Χάρι Πότερ

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 11:29

Ξεχάστε ότι ξέρατε για τους υπολογιστές

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 11:22

Ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου για τους καταληψίες

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 10:45

2014 Air Transport News Leaders Forum στο Ηράκλειο!

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 10:34

Αρχαιολογική έρευνα στο αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 10:34

Financial Times: Τα stress tests είναι παραμύθια για την Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:43

Χανιά: Μπάζα σε υγροβιότοπο από ασυνείδητους

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:33

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης στη Θράκη

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:25

Ελλάδα: Παππούς βίαζε τα εγγόνια του

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:18

Συνέχεια της κόντρας Δούρου - Σγουρού

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 09:11

Παιχνίδια... θανάτου

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 08:49

Ευ. Βενιζέλος: Η Τρόικα θα έρθει το ταχύτερο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 08:33

Δήμος Χανίων: Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 08:20

Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 08:10

Ξεκαθάρισμα λογιαριασμών στην πλατεία Ομονοίας

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 07:59

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 07:30

Με βροχές και καταιγίδες κλείνει ο Οκτώβριος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 07:20

Άλλη μια ληστεία παρουσιάζεται σαν κλοπή

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 01:53

Νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ στο Τζόκερ

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 22:02

Γκρίνια με συγκεκριμένους αποδέκτες

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 21:46

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τις ψηφιακές συχνότητες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 21:30