Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σ. Θεοδωράκης: Κάποιοι διαδίδουν τέρατα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 15:10

Αιολικό πάρκο στη Βοιωτία εγκαινίασε η Intrakat

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:48

Πολιτικό ορμητήριο της ομάδας Γιώργου το Ατλαντίς

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:45

Έλεγχοι απο την εφορία στη Δυτική Κρήτη

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:25

7 άτομα στο νοσοκομείο από πυρκαγιά στο ΑΤΕΙΘ

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:15

Mεγάλη ζωοκλοπή στον Προφήτη Ηλία

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:09

H Νέλλη Γκίνη ξεσπά!

LIFE STYLE
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:02

Χανιά: 1ος Νυχτερινός Δρόμος 2014

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 14:00

Επιστολή Χαρωνίτη στον Πρωθυπουργό για τον BOAK

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 13:25

Μείωση μισθών 100 ευρώ το μήνα στο δημόσιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 13:03

Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ στη Μεσαρά

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:36

Πότε έρχονται τα νέα ipad στην Ελλάδα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:34

Βόμβα από την Standard Poor's για την ελληνική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:22

Ήταν οι τελευταίες του διακοπές στην Κρήτη

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:18

Στόχος των τζιχαντιστών ο Καναδάς

ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:15

Κάτι παραπάνω από φίλοι;

PRISMA LIFE
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:07

Όλο το πρόγραμμα ταινιών στο Odeon Talos Plaza

PRISMA LIFE
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:05

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Ν. Αναστασιάδης

ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 12:01

Apple: Ο πιο ακριβός υπολογιστής της είναι ο Apple 1 του 1976

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:52

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις [video]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:29

Όσα ξέραμε για το Gmail αλλάζει η Google

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:25

Φωτιά σε Ι.Χ. στα Χανιά

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:15

Συνεδρίαση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Χανίων, Ρεθύμνου

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 10:58

Απάτη με κοινοτικά κονδύλια ύψους 25 δισ. ευρώ

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 10:50

Τανζανία: Ερωτικές περιπτύξεις εν ώρα υπηρεσίας

ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 10:37

Πέθανε ο δημοσιογράφος Τ. Δραβαλιάρης

ΕΛΛΑΔΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 10:27

Ο Μαριάς καταψηφίζει τον Γιούνκερ και την παρέα του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 10:21

Καθαρίζοντας και βάφοντας την πλατεία Ελευθερίας [photo]

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 09:59

Συνελήφθη για οφειλές προς το Δημόσιο

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 09:46

Έτοιμοι για το “Cyta Rally Crete 2014”

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 09:38

Πρόστιμα και για ανασφάλιστους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 09:19

4ο Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ 2014

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 08:47

Ήρθη ο αποκλεισμός στο κέντρο της Οτάβα

ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 08:15

ΔΟΕ ΟΛΜΕ: εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 08:10

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 08:00

Διαμαρτυρία στο ΙΚΑ Ιεράπετρας την Πέμπτη

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 07:10

Κλειστές οι εφορίες Ανατολικής Κρήτης σήμερα

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 07:00

Άμεσα μεταφέρεται η Λαϊκή του Σαββάτου

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 01:46

Ωμή βία! Στο νοσοκομείο με τραύματα από λοστό

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 01:31

Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 01:03

Έρχεται η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 00:45

Τέλος εποχής για τα κινητά τηλέφωνα Nokia

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 00:34

Χαμός για τη Γενική Γραμματέα στο Δήμο Φαιστού

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 00:15