Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Διαφήμιση: Συμβουλές Ομορφιάς, Διατροφής, Κατοικίας

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε Επισκοπή και Ανώπολη το 2ο Aegean Arts Festival

ΚΡΗΤΗ
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 09:49

Τους εκτέλεσαν στο αρχαίο θέατρο της Παλμύρας

ΚΟΣΜΟΣ
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 09:35

Rre-use art ή «(Δεν) πετάμε για την τέχνη»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 09:15

Γιατί ακριβώς πάμε σε δημοψήφισμα;

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 02:15

Η Χιλή κατέκτησε το Copa America

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2015 01:46

Το Candy Crush Saga στα Windows 10

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 22:27

Μάθε πού ψηφίζεις εδώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 21:41

Ψύξη από air condition: Τι μπορείτε να κάνετε

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 21:30

Ως τις 19 Ιουλίου το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΕΝΙΣ OPEN 2015»

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 21:17

Ποιος πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 20:22

Πως τα μάτια μας προειδοποιούν για έμφραγμα

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 19:24

5η Ιουλίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας Βενεζουέλας

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 17:39

Το κουτσομπολιό κάνει καλό στην υγεία μας

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 17:27

Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 17:24

Δύο πνιγμοί μέσα σε λίγες μόνο ώρες

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 17:03

O μικρότερος υπολογιστής στον κόσμο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 16:30

Πείτε ΝΑΙ! Πείτε ΝΑΙ! Πείτε ΝΑΙ στον μητρικό θηλασμό

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 15:39

Θάνατος εν ώρα σεξ – Πότε είναι πιο πιθανός

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 15:29

Πώς να βγάλετε λεφτά από το Instagram

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 14:30

Προσπάθεια για να βρεθούν 20ευρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 13:47

Χιλή - Αργεντινή: Το βράδυ ο τελικός του Copa America

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 13:33

Το fast food μάς κάνει κυκλοθυμικούς

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 11:35

Βγαίνουν δοκιμαστικά τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 10:27

Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

ΚΟΣΜΟΣ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 08:30

EFSF: Δεν θα ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 23:20

Σάλος για «ρατσιστική» εφαρμογή της Google

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 22:00

Καλός ο καιρός το Σάββατο

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 21:46

Νέες οδηγίες της ΕΕΤ για τη λειτουργία των τραπεζών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 21:16

Γεμάτο το Ηράκλειο παράνομες αφίσες το ΟΧΙ

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 21:01

Εκδήλωση υπέρ του ΟΧΙ αυτή την ώρα στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 20:20

Σ. Θεοδωράκης: Η επαιτεία θα είναι το μέλλον μας;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 19:28

ΣτΕ: Κανονικά το δημοψήφισμα την Κυριακή

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 19:24

Σεισμός ανατολικά της Κρήτης

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 19:18

Κότες σε ρόλο ... σεισμολόγου

ΠΑΡΑΞΕΝΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:39

Το 2ο Aegean Arts International Festival σε Επισκοπή και Ανώπολη

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:33

Τζιχανιστές έκαναν κομμάτια άγαλμα 2.000 ετών

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 18:22

Σενάρια τα περί παγώματος του νέου ΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 17:46

Η Κίνηση Πολιτών ψηφίζει ΟΧΙ

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 17:22