Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερχεται αποχώρηση-έκπληξη απο ομάδα της Κρήτης!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 19:09

Βρέθηκε κρεμασμένος μάγειρας στη Χερσόνησο

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 18:53

O Γ. Μποροβήλος νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 18:38

Πιστώθηκε σε 351.000 δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 18:20

Κόβεται η εκπομπή της Στεφανίδου από το STAR;

LIFE STYLE
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 18:06

ΕΣΕΕ: Νέα καταγραφή λουκέτων σε Αθήνα και Πειραιά

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 16:56

Ξεπάτωσαν χονδρολιές με φορτωτή και τις πήραν

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 16:47

Σιέρα Λεόνε: Ιταλός γιατρός μολύνθηκε από Έμπολα

ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 16:13

Δείτε τον Χ. Χολίδη στο Gym Show! (Photo)

LIFE STYLE
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:55

Στο Ηράκλειο ο Διοικητής του ΙΚΑ

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:43

Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο ο Ρωμανός

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:35

Ο ΔΥΠΕάρχης για το θάνατο του Πέτρου Τζαννετάκη

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:21

Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

ΥΓΕΙΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:19

Κάλεσμα στην απεργία της Πέμπτης από το ΣΥΡΙΖΑ

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:12

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα ένδειας

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 15:05

Το νέο πρόγραμμα σπουδών στο Λύκειο

ΠΑΙΔΕΙΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:44

Με επιτυχία η συνάντηση Βάμβουκα-Χατζησωκράτη

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:44

Τον τσάκωσαν με την κάνναβη στο χέρι

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:31

Πώς να αποκτήσετε εκατομμύρια followers στο YouTube

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:27

Το όπλο του άλλαξε τα σχέδια

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:24

«Το θαύμα να νιώθεις Έλληνας» από τον Sam Chekwas

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:23

64 στο σκαμνί για το σκάνδαλο Siemens

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:14

Ο Ρίχτερ και η πολιτική ορθότητα

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:07

ΟΠΕΚ: Να μειώσει ή να μην μειώσει;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 14:02

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με ψευδές δημοσίευμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:52

Ρέθυμνο: Βάρδια στην κλινική με ένα λευκοπλάστ

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:39

8000 θέσεις εργασίας με το voucher στον Τουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:34

Στο Υπουργείο τα θέματα προσωπικού του Δήμου

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:17

Διήμερο αστυνομικών δράσεων με 89 συλλήψεις

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:16

Ηράκλειο: Κλειστά τα καταστήματα την Πέμπτη

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:15

Εκτός προϋπολογισμού ο Δήμος Φαιστού

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 13:10

Συνάντηση εργασίας για το έργο «LIFE Natura2000ValueCrete»

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 12:47

Θανατηφόρο το τροχαίο στην Εθνική Οδό

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 12:33

Μέσω offshore το νέο παλάτι του τέως

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 12:20

Αύριο ραντεβού κυβέρνησης-Τρόικα στο Παρίσι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 12:01

Ερωτήματα για την περιβόητη επέκταση του αεροδρομίου

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:59

H μεγάλη της ανασφάλεια της Ν. Γερμανού είναι...

LIFE STYLE
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:53

Δύο συλλήψεις για ναρκωτικά στον Άγιο Νικόλαο

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:38

Με μεγάλη συμμετοχή ο Ποδηλατικός Γύρος Μεσαράς

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:33

Βρήκαν πτώμα σε προχωρημένη σήψη

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:23

Ο πρώτος πραγματικός εξωγήινος!

ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:06

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:58

Νέος σεισμός στην Κεφαλονιά

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:53

Τα παιδιά κάνουν θέατρο στην Ιεράπετρα

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:43

Το iOS 8.1.1 δεν έλυσε τα προβλήματα στο iPhone 4s

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:40

Πυροβόλησε και τραυμάτισε τον γιο του

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:35

Πώς θα γίνεται η μονιμοποίηση στο Δημόσιο

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:28

Οριστικά τέλος η 15ετία στις συντάξεις από το 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:21

Στα ίχνη του δράστη της επίθεσης

ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:10

Στην Αθήνα για το νέο ΕΣΠΑ Μαμουλάκης - Βαρδαβάς

ΚΡΗΤΗ
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:02
Prismasport.gr