Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Διαφήμιση: Συμβουλές Ομορφιάς & Διατροφής

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως να προστατευθείτε από την αφρικανική σκόνη

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:46

Φορολογικό σεμινάριο την Κυριακή στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:42

Η Κρήτη στο πλευρό της Εθνικής στην Βουδαπέστη!

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:19

Από τα Γιάννενα ως τις Άλπεις

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:16

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα Συμφιλίωση

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:14

«Ώρα της Γης» : Το Σάββατο σβήνουν ξανά τα φώτα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 14:10

Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι παραιτείται ο Βαρουφάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:45

Το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το πρωτοσέλιδο της Αυγής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:41

ΟΦΗ: Θέλει κι ο γιατρός να μπει μπροστά;

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:35

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Χρ. Βαλαβανίδης

LIFE STYLE
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:17

Στο Δήμαρχο οι κάτοικοι του Αγίου Κωνσταντίνου

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:16

Η απάντηση των ΑΝΕΛ στο ΠΑΣΟΚ [video]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:08

Ηράκλειο: Έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 13:00

Σοκάρει η ομολογία του μητροκτόνου από τη Βούλα

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 12:59

Η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου ευχαριστεί

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 12:31

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τη «ρύθμιση-εξπρές»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 12:02

Διαμαρτυρία για τη δημόσια υγεία στο ΠΑΓΝΗ

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 11:51

Γέννησε δίδυμα η Λίλα των «Singles»

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 11:16

Ανακάλυψαν γονίδιο ένοχο για λευχαιμία

ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:53

To Κοινωνικό Παντοπωλείο ευχαριστεί

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:25

Τροχαίο με υλικές ζημιές

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:21

Εκδηλώσεις για το Πάσχα από το ΚΑΠΗ Φορτέτσας

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:06

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 09:39

Έβρεξε χώμα στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 09:18

Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 09:13

Σήμερα η κηδεία του 22χρονου φοιτητή

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 08:45

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 08:18

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο από την ΕΛΜΕ

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 08:12

Τραυματισμός μέλους πληρώματος στα Ψαρά

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 08:06

«Ζητάμε διάλυση της εταιρείας ΠΑΕ ΟΦΗ»

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 21:28

Prismasport.gr