Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ήρθε ή δεν ήρθε ο Έμπολα στην Κρήτη;

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 20:15

12.363 αιτήσεις για 540 θέσεις του ΑΣΕΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 20:13

Εθελοντική αιμοδοσία στον Δήμο Χανίων

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 19:30

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Πλατανία

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 19:18

Αυτές είναι οι τιμές των iPhone6 στην Ελλάδα!

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 18:46

Ιταλία: Αποκαλύφθηκε φορολογική απάτη - μαμούθ

ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 18:10

Eξαλλος ο Γκατούζο με φίλαθλο του ΠΑΟ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 17:56

Σύλληψη παράνομων μεταναστών στο Φαρμακονήσι

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 16:58

Ωράριο Κοινωνικού Παντοπωλείου Χανίων

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 16:38

Πρόβλημα με Μέγι ενόψει Ατρομήτου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 16:12

Θεματικά εργαστήρια εκπαίδευσης εθελοντών

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 15:57

Επίσκεψη Τσίπρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 15:44

Ο Γ. Ορφανός για τα ζητήματα του νομού Ημαθίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 15:32

Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 15:26

Διαμαρτυρία στο ΙΚΑ Ιεράπετρας την Πέμπτη

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 14:29

Εξετάσεις για φυσικούς νοσοκομείου

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 14:25

Στο ΙΤΕ ο Κ. Δαμαβολίτης

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 14:16

Οι πιο απίστευτοι νόμοι σχετικά με το σεξ

ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 14:09

Εξετάσεις για οδοντοτεχνίτες

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 13:43

Μετρητής θερμίδων κρύβεται στον εγκέφαλο;

ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 13:29

ΔΕΗ: Ηλεκτρονική υπηρεσία λογαριασμών

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 13:14

Συνάντηση ΟΑΚ και δήμου Χανίων

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 13:09

Κάτι νέο και μαγικό φέρνει από το πρωί το Fellos!

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 12:39

Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2014[video]

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 12:38

Πενταετής φυλάκιση για τον Όσκαρ Πιστόριους

ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 11:58

Καρδάμυλα Χίου: Φωτιά σε εξέλιξη

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 11:32

2000 αποχαιρέτησαν τον Εραστή του Σοκαρά

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 11:39

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 11:03

Ηράκλειο: Κοινό μέτωπο κατά του... ΕΝΦΙΑ

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 10:59

Να μπουν ξανά τα Ισπανικά στα σχολεία

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 10:54