Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015
Σεμινάριο Προγραμματισμού Android

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Διαφήμιση: Συμβουλές Ομορφιάς & Διατροφής

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

ΥΓΕΙΑ
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 09:42

Χωρίς ρεύμα περιοχές στο Δήμο Χερσονήσου

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 07:47

Τα ζώδια 5 Μαρτίου (Βίντεο)

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2015 07:15

Ο ρατσισμός απέναvτι στους χοντρούς

ΚΟΣΜΟΣ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 21:31

Βρέφος έχασε τη ζωή του ενώ έπαιζε

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 21:17

Θηλασμός και κυστική ίνωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 20:53

Yπέβαλλε την παραίτηση του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ!

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 20:27

Στη Λευκωσία συνεδριάζει η ΕΚΤ

ΚΟΣΜΟΣ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 20:13

Το ΕΚΗ διαψεύδει το Διοικητή του ΙΚΑ

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 20:02

Tα πρώτα χελιδόνια στο Θύραθεν

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 19:37

Το κάπνισμα... δεν βοηθά στο αδυνάτισμα

ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 18:46

Χωρίς την παρουσία θεατών ξεκινάει το πρωτάθλημα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 18:42

Τρένο παρέσυρε και αναποδογύρισε όχημα!

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 17:49

Τι αλλάζει στις 100 δόσεις;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 17:37

Το νηπιάκι μου πόσο γάλα πρέπει να πίνει;

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 17:13

Όχι του ΟΑΕΔ στην αρπαγή των διαθεσίμων του

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 16:59

Eλεύθερος ο 32χρονος για την υπόθεση Ξηρού

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 16:49

Γέννησε η Μαριέττα Χρουσαλά!

LIFE STYLE
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 16:08

Συνελήφθη 70χρονος για απάτη

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 16:03

Υπάρχουν «αδελφές» στην Κρήτη?

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 15:05

Τηλεδιάσκεψη για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 15:01

Επιβεβαίωση για Ηγουμενίδη στη ΔΥΠΕ

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 14:43

Πρεμιέρα για Τα κορίτσια με τα μαύρα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 13:56

Δέκα νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο

ΚΟΣΜΟΣ
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2015 13:35

Prismasport.gr