Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Διαφήμιση: Συμβουλές Ομορφιάς, Διατροφής, Κατοικίας

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Λότζια

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 08:21

Και γυμνός στο Σύνταγμα μπορεί να βγει ο Βαρουφάκης

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 00:23

Όταν η Νέα Δημοκρατία πετάει χαρταετό στη Μύκονο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 00:20

Με ανάσες δροσιάς μπαίνει ο Αύγουστος

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 00:16

Δεν έχουν τέλος οι βιασμοί στη Χερσόνησο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 23:32

Αύξησε τα έσοδα αλλα μείωσε τα κέρδη του το Facebook

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 23:15

Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 22:38

Street basket 3Χ3 Chania Aquathlon 2015 από τον Δήμο Χανίων

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 22:07

Χωρίς ναυαγοσωστικό σκάφος ο νομός Λασιθίου

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 21:30

Κόβει 6.500 θέσεις εργασίας η Shell

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 21:00

Τελεία: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 20:59

Σύλληψη εφοριακού για χρηματισμό

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 20:15

Τραγωδία με ηλικιωμένη

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 20:11

Και ο Κουσίδης στον ΟΦΗ

ΟΦΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 20:10

Τη Δευτέρα η καταβολή των συντάξεων του Ο.Γ.Α.

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 19:54

Σύλληψη 44χρονου για οπλοκατοχή

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 19:35

Σεισμός βορειοανατολικά της Γαύδου

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 19:27

Μεταστέγαση του ΕΚΑΒ Χανίων

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 18:22

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτέλους ο κ. Παπασταύρου εκλήθη ως ύποπτος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 18:12

Τον έπιασαν με 3,5 κιλά λαθραίο καπνό

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 17:52

Πήγε για βουτιά και κατέληξε στο τμήμα

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 17:48

Βρέθηκε νεκρός με μαχαιριές στο σπίτι του

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 17:33

Oι Αμερικανοί θα εκδώσουν τον δολοφόνο του Σεσίλ

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 17:05

Το Σάββατο 8 Αυγούστου το TEDxAnogeia

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 16:35

Georges Bizet «Κάρμεν»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 16:24

Φωτιά σε εξέλιξη στο Μαρκόπουλο

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 16:22

Το Μαγικό Ταξίδι της Ευγενίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 16:05

Έπιασαν τον κλέφτη

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 15:50

Απέμειναν μόνο τέσσερις... στον πλανήτη

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 15:35

Συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων Evenos

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 15:24

Η ΑΕΚ στο 5ο Διεθνές τουρνουά «Πέτρος Οικονομάκης»

ΜΠΑΣΚΕΤ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 15:11

Ήθαλαν να ταξιδέψουν με πλαστά χαρτιά

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 14:20

Βρέθηκε ο κοντινότερος στη Γη βραχώδης εξωπλανήτης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 14:10

Πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 13:36

Ποια εξέταση αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου

ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 13:33

Στην Κρήτη για διακοπές η κόρη της Madonna

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 13:21

Προσφορά τροφίμων από τη Λέσχη Lions Ηρακλείου

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 13:08

Blue moon: Πώς επηρεάζει τα ζώδια η πανσέληνος Ιουλίου

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 11:58

Σε Πύργο και Ίλιον τα «χρυσά» δελτία του τζόκερ

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 09:57

«Tι κέρδισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική επιτροπή»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 09:27

Συνεχίζονται οι δράσεις του ORANGE WATER ART FESTIVAL

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 09:21

Oι Αμερικανοί θα εκδώσουν τον δολοφόνο του Σεσίλ

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 09:01

Απόψε η «μπλε πανσέληνος»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:46

Πνίγηκε 52χρονος στην παραλία του Παλίγκρεμου

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:39

Αλλάζουν όλα στην πώληση των τσιγάρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:31

Τα ζώδια της Παρασκευής 31 Ιουλίου

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:29

Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:00

Διακοπές ρεύματος σήμερα

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 07:45

Επιμένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 07:30