Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έτσι θα κρατήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή!

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 17:59

Νέος διοικητής της ΕΥΠ ο Γιάννης Ρουμπάτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 17:51

Ζήτησε Σαρρή ο Εργοτέλης

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 17:40

Τουλάχιστον 100 περιστατικά ιλαράς στις ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 17:28

Σε κατάσταση συναγερμού από τις πλημμύρες η Άρτα

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 16:59

Αγωνία για τον Γιάννη που αγνοείται

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 16:46

Αλ.Τσίπρας: Θα αποπληρώσουμε τα δάνεια σε ΕΚΤ - ΔΝΤ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 16:22

Τραγωδία με έναν νεκρό στο Σουφλί

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 16:11

Βροχές, καταιγίδες ακόμη και χιόνια σήμερα

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 15:59

Τι έγινε τελικά με τον μικρό Μπεν;

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 15:27

Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Στέλιος Ρόκκος!

LIFE STYLE
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 15:12

Την 1η Μαρτίου ο 5ος Βουρεξάκειος δρόμος

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 15:00

Την Κυριακή η συνάντηση Βαρουφάκη - Σαπέν

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 14:42

Μαθήματα Yoga για... εκπαιδευτικούς

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 14:31

PlayStation Music σε συνεργασία με το Spotify

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 14:15

Επιδοτήσεις έως 100% για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 13:45

Ο καφές κατά της γήρανσης

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 13:27

Βρέθηκε αρχαίος τάφος με νομίσματα στις Σέρρες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 13:15

Που θα βρει ο Βαρουφάκης τα λεφτά;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 13:09

Ορκωμοσία για την Ε' ΕΣΣΟ στην ΣΕΑΠ

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 12:58

Η εξομολόγηση ενός ραγιά

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 12:50

Συνάντηση Τσίπρα - Ρέντσι στις 3 Φεβρουαρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 12:45

Κρυώνω συνέχεια – Τι φταίει;

ΥΓΕΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 12:14

Τιμούν οι Μαραθωνοδρόμοι τον Γιάννη Σμαραγδή

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 11:57

Κόβει την πίτα του ο σύλλογος προπονητών Ηρακλείου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 11:47

Αποζημίωση του δήμου Χανίων σε θύμα τροχαίου

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 11:11

Την Τετάρτη η συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ στο Παρίσι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 11:03

1o Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στην Επισκοπή

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:57

Το πρώτο post του Σαμαρά στο instagram

LIFE STYLE
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:53

Αύξηση τα πλαστά ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:46

Απέκλεισε τη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:40

Κόβει την πίτα του ο Σύλλογος Palso

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:24

Συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:15

Επιστροφή Μαυρία στον Παναθηναϊκό

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 10:08

Ένα διαφορετικό σεμινάριο με τουβλάκια... Lego

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:50

Φωτιά σε ΙΧ τα ξημερώματα

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:38

ΟΓΑ: Μεθαύριο οι συντάξεις Φεβρουαρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:25

Απαγόρευση απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:18

«3ο Κυνήγι ΘησαΔΡΩν» στο Δήμο Φαιστού

ΚΡΗΤΗ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:15

Το Ζάννειο στέλνει μια ευχή ξεχωριστή…

Prisma Choice
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:12

Ακόμα και για πόλεμο είναι έτοιμη η Βόρεια Κορέα

ΚΟΣΜΟΣ
Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 09:05

Facebook Lite: Το Facebook για Android smartphones χαμηλών επιδόσεων

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 23:00

Απλά συμπτώματα που ίσως δείχνουν καρκίνο

ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 22:30

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μας καταστρέψει

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 22:00

Ντάισελμπλουμ σε Βαρουφάκη: Μόλις σκότωσες την Τρόικα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 21:22

Ρ. Μακρή: Οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 21:13

Δείπνο στο Στρασβούργο για Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 20:19

Το πρώτο τρέιλερ της 5ης σεζόν του Game of Thrones [video]

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 20:01

Υπό κατάληψη η Σχολή του Ο.Α.Ε.Δ. στον Ταυρωνίτη

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 19:59

«Παγώνουν» οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 19:40

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 66,93% το ποσοστό του ΤΧΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 19:27

Τι είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή;

ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 19:17

Η χημεία της πίτσας [video]

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 19:09

Το ΠΑΣΟΚ για Ντάισεμπλουμ και Βαρουφάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:59

Η Χρυσής Αυγής για δηλώσεις Βαρουφάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:53

To KKE για τη συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:48

Διάνοιξη δρόμου στο Πανεπιστήμιο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:44

Αυτές είναι όλες οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:14

Oι ΑΝ.ΕΛ.για τον Ντάισελμπλουμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 18:03

Παιδιά και μικρόβια

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 17:54

Mε 9 μεταγραφές ετοιμάζει την αντεπίθεση του ο Εργοτέλης!

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 17:40

Πρόστιμα για τις εγκαταστάσεις της Καταλυκής;

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 17:30

Ρεκόρ: 1,28 δισ. νέα smartphones μπήκαν στην αγορά το 2014

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 17:15
Prismasport.gr