Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Διαφήμιση: Συμβουλές Ομορφιάς, Διατροφής, Κατοικίας

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συλλήψεις για οπλοκατοχή στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 16:32

Απίστευτη κλοπή στη Ρογδιά

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 15:43

Tα ζώδια της Παρασκευής 29 Μαΐου

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 10:42

Γιορτή σχολικής δημιουργίας 2015

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 14:59

“City Fresh” με την Ιωάννα Μαλέσκου

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 14:44

Ανατροπές στο Cretan Union Cup 2015

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 13:43

Παγκρήτια συνδιάσκεψη των ΟΕΒΕ

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 13:26

Πανελλήνιες 2015: Αυτές είναι οι απαντήσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης

Φυσική Κατεύθυνσης
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 13:00

Ηράκλειο: To θερινό ωράριο των καταστημάτων

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 12:41

Τα 20 δημοφιλέστερα μουσεία στον κόσμο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 12:35

Malware επιτίθεται σε social media μέσω οικιακών router

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 12:28

Ο «χορός» των Ρίχτερ καλά κρατεί

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 09:10

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Υποχωρούν τα spreads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 11:43

Δούρειος Ίππος η περίπτωση Τσαμπουράκη

ΜΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 11:32

Αισιόδοξος για τον τουριστικό κλάδο ο Γ. Σταθάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 11:31

Κλειστό σήμερα το φαράγγι της Σαμαριάς

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 08:00

Πάρτι γεννεθλίων για τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

LIFE STYLE
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 11:01

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ράμφη των παπαγάλων

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 10:49

Πανελλήνιες 2015: Αυτά είναι τα θέματα στη Φυσική Κατεύθυνσης

Φυσική Κατεύθυνσης
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 10:08

Πανελλήνιες 2015: Αυτά είναι τα θέματα στην Ιστορία Κατεύθυνσης

Ιστορία Κατεύθυνσης
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 10:03

Το Τζόκερ του έσωσε τη ζωή

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 09:40

Ψύξη από air condition: Τι μπορείτε να κάνετε

ΥΓΕΙΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 09:32

Κερδισμένοι και χαμένοι από τη νέα φορολογία στα ΙΧ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 09:00

Πότε έγινε το αρχαιότερο έγκλημα στον κόσμο;

ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 08:30

Συνεχίζεται και την Παρασκευή η κακοκαιρία

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 07:44

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σήμερα

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 07:30

Τον έπιασαν με την κόκα στο αυτοκίνητο

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 01:46

Και νέο θερμό επεισόδιο στον Προφήτη Ηλία

ΚΡΗΤΗ
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 01:33

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 21:00

Μια υγιεινή ιδέα

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 15:10

Ετοιμάζεται να γίνει πατέρας ο Τσάβι

ΔΙΕΘΝΗ
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 21:00

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα,Μέρκελ και Ολάντ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 20:36

Αποφάσεις για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

ΚΡΗΤΗ
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 19:25

Τουρνουά πράσινου γηπέδου απο το ΦΙΛΙΑ

ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 18:59

Prismasport.gr