Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015

Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 21:35
Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός Δήμος Σταρένιος, ένας Αιγυπτιώτης ηθοποιός

Αιγυπτιώτης ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Η κινηματογραφική ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε, έμεινε ιστορική...

Ο Δήμος (Δημήτρης) Σταρένιος γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Τον επόμενο χρόνο έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον θίασο της Αλίκης (Θεοδωρίδου) στην κομεντί του Μπέρνσταϊν Ευτυχία.

Το ταλέντο του αναγνωρίσθηκε αμέσως και το γεγονός αυτό του άνοιξε το δρόμο για να συνεργασθεί με σχεδόν όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής (Κατερίνα, Μελίνα Μερκούρη, Τίτο Βανδή, Αλέκο Αλεξανδράκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Βίλμα Κύρου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Χορν κ.ά.).

Στα χρόνια της Κατοχής δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στην Αριστερά. Το 1945 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εαμικού θιάσου Ενωμένοι Καλλιτέχνες (μαζί με τους Αιμίλιο Βεάκη, Λυκούργο Καλλέργη, Νάσο Κεδράκα, Θόδωρο Μορίδη, Τίτο Βανδή, Αλέξη Δαμιανό, Αλέκα Παΐζη) και υπέστη διώξεις, αναφέρει το δημοσίευμα του sansimera.gr.

Το 1943 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στη δραματική ταινία του Γιάννη Χριστοδούλου Μάγια η Τσιγγάνα. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές (Λέων της Σπάρτης, Αμέρικα Αμέρικα, Ποτέ την Κυριακή, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας κ.ά.). Στη μεγάλη οθόνη ενσάρκωσε κυρίως ρόλους προδότη, τοκογλύφου και μισάνθρωπου. Ιστορική έμεινε η ατάκα του Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε στο πολεμικό δράμα του Ντίμη Δαδήρα Η Χαραυγή της Νίκης, παραγωγής 1971.

Τη δεκαετία του '70 εμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, με κορυφαία στιγμή τη συμμετοχή του στο σήριαλ του Βασίλη Γεωργιάδη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο ρόλο του γερο-Λαδά. Τον ίδιο ρόλο είχε ερμηνεύσει τόσο στη θεατρική (με τον θίασο του Μάνου Κατράκη το1956), όσο και στην κινηματογραφική μεταφορά (του Ζιλ Ντασέν το1957) του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Δήμος Σταρένιος αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι το 1977, λόγω βαριάς αγγειοπάθειας. Πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 1983, σε ηλικία 74 ετών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Νίνα Βαρβέρη (1910-1988) και δεν απέκτησαν παιδιά.

Φιλμογραφία

Μάγια η Τσιγγάνα (1943)

Πρόσωπα λησμονημένα (1946)

Άννα Ροδίτη (1948)

Διαγωγή... μηδέν! (1949)

Τελευταία αποστολή (1949)

Δύο κόσμοι (1949)

Αρραβωνιάσματα (1950)

Ματωμένα Χριστούγεννα (1951)

Πικρό ψωμί (1951)

Λύκαινα (1951)

Πρέπει να τα παντρέψουμε (1953)

Το κλειδί της Ευτυχίας (1953)

Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956)

Οι Άσσοι των Γηπέδων (1956)Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)

Της τύχης τα γραμμένα (1957)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1957)

Ο άνθρωπος του τραίνου (1958)

Το τρελλοκόριτσο (1958)

Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς (1959)

Για το Ψωμί και τον Έρωτα (1959)

Ποτέ την Κυριακή (1960)

Έγκλημα στα παρασκήνια (1960)

Κασσιανή (1960)

Το σπίτι της ηδονής (1961)

Ο Τεν Τεν και το Χρυσόμαλλο Δέρας (1961)

Σαπφώ η Λεσβία (1961)

Ο Λέων της Σπάρτης (1962)

Ταξίδι (1962)

Λίγο πριν ξημερώσει (1963)

Αμέρικα Αμέρικα (1963)

Τα συντρίμμια της ζωής (1963)

Ο άσωτος (1963)

Μονεμβασιά (1964)

Δύσκολοι δρόμοι (1965)

Ου κλέψεις (1965)

Η 7η ημέρα της δημιουργίας (1966)

Ντάμα σπαθί (1966)

Πετώντας με τον  άνεμο (1966)

Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)

Οι βοσκοί (1967)

Αντίο για πάντα (1967)

Κιέριον (1968)

Ένας άνδρας με συνείδηση (1969)

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Ο Στρατής παραστράτησε (1969)

Στον ίλιγγο της ζωής (1969)

Παρθένες στους βάλτους (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)

Ο ακτύπητος κτυπήθηκε (1970)

Μάρθα, η γυναίκα του πόνου (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)

Σε ικετεύω αγάπη μου (1970)

Μια ζωή χωρίς αγάπη (1970)

Το μεθύσι της σάρκας (1970)

Η χαραυγή της νίκης (1971)

Της ζήλειας τα καμώματα (1971)

Φρενίτις (1971)

Πρόκληση (1971)

Ο κύριος σταθμάρχης (1972)

Οι εκβιασταί (1972)

Αιχμάλωτοι της Ηδονής (1972)

Κυνηγημένοι εραστές (1973)

 

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Κεκλεισμένων των θυρών (1972, ΕΙΡΤ)

Κατοχή (1973, ΥΕΝΕΔ)

Χωρίς ανάσα (1973, ΕΙΡΤ)

Φωτεινή Ζάρκου (1975, ΥΕΝΕΔ)

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ)

Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)

Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)

Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείας (1977, ΕΡΤ)

Υποψίες: Η απαγωγή (1978, ΕΡΤ)

Συνταγματάρχης Λιάπκιν (1979, ΥΕΝΕΔ)

Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα (1980, ΕΡΤ)

Διαφήμιση: Συμβουλές Ομορφιάς, Διατροφής, Κατοικίας

Loading
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλληψη 19χρονης για κλοπή

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 22:45

Τα ζώδια της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 22:42

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ το Σάββατο

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 22:33

Ο μεσημεριανός ύπνος κατεβάζει την πίεση!

ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 22:15

Συνεχίζονται κανονικά το cinema on the road

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 21:56

«Μικρασιατικό Αντάμωμα» στη Σύλλαμο

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 21:40

Και σε Rose Gold έκδοση το iPhone 6s και 6s Plus

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 21:20

Αυτή την ώρα η ομιλία Μεϊμαράκη στο Ηράκλειο

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 20:20

Σκοτώθηκε την ημέρα των γενεθλίων του

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 19:35

Κουαρτέτο στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 19:27

Εντόπισαν το πτώμα άνδρα

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 19:24

Ζητούν τη στήριξη των γονέων

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 18:57

Αύριο η πρώτη δόση του επιδόματος ενοικίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 18:38

Τσίμπημα... με αντικαρκινικές ιδιότητες

ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 18:14

Η προπόνηση του Εργοτέλη

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 17:44

Αντιπροσωπεία από το Δήμο Χερσονήσου στο Δήμο Meiningen

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 17:23

Πως θα εξαφανιστούν τα κιλά των διακοπών;

ΥΓΕΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 16:52

Ο Ερωτόκριτος για μικρούς και μεγάλους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 16:45

Πυρκαγιά στο Στείρωνα

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 16:28

Τους έπιασαν για διακίνηση λαθραίων ποτών

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 16:15

Πρώτη προπόνηση στον ΟΦΗ για Σαχινίδη

ΟΦΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 15:37

Σεμινάριο διαχείρισης τεχνικών έργων

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 15:06

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία ... και αν

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 09:31

Χαρτογραφεί τον ουρανό η ισχυρότερη κάμερα του κόσμου

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 14:23

Που θα γίνουν διακοπές ρεύματος την Πέμπτη

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 14:21

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ στο Τεφέλι

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 14:00

To διαμάντι του «τριφυλλιού» σταματά το μπάσκετ

ΜΠΑΣΚΕΤ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 13:50

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη στη Ραυτοπούλου

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 13:44

Πήραν τα ρολόγια χωρίς να πληρώσουν

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 13:12

Πως θα μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα

PRISMA CHOICE
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 12:14

Συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 12:04

Στο πένθος η Μαίρη Χρονοπούλου

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 10:48

Γ. Παπανδρέου: Δεν θα κατέβει στις εκλογές το ΚΙΔΗΣΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 10:07

Κλείνει - και άλλο - η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 09:59

Νέο λογότυπο για το διαδικτυακό κολοσσό Google

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 09:45

Στα 600 εκ.οι ενεργοί χρήστες το μήνα στο Viber

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 09:10

Tα ζώδια της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 08:38

Τοποθέτησαν φανάρια με χρονομέτρηση

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 08:57

Στο Ηράκλειο ο Νικόλαος Δαγλαρτζής

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 08:55

Καλοκαιρία και σήμερα σε όλη τη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 08:02

Χωρίς ρεύμα την αρκετές περιοχές σήμερα

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 07:45

Στην Κρήτη σήμερα και αύριο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

ΚΡΗΤΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 01:25

Μείωση 1,7% στο λιανικό εμπόριο σε σχέση με πέρυσι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 23:25

Γιατί γελούν τα μωρά;

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΔΙ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 22:00

Πως να διατηρήσεις το μαύρισμα σου

ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 21:20

Εμπρησμός σε πολυτελές τζιπ στις Γούβες

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 20:51

Συνεχίζονται κανονικά το cinema on the road

ΚΡΗΤΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 20:44

Η δωδεκάδα της Ρωσίας για το Ευρωμπάσκετ

ΜΠΑΣΚΕΤ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 20:26

Πόσα είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη;

ΥΓΕΙΑ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 20:01

Τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 19:39

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Καστέλι Κισσάμου [video]

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 19:35

Ο Μπόικο «σφυρίζει» την Εθνική

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 19:31

Τέλος στις flash διαφημίσεις και από την Google

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 19:23