Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Χάρης Θεοχάρης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 20:44

«Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Brexit, είναι την τρέχουσα περίοδο το πιο σοβαρό και σημαντικό ζήτημα για την Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, σήμερα, μιλώντας στη Βουλή για το Brexit.

O κ. Θεοχάρης είπε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τυπικά τουλάχιστον, σε λίγες ημέρες, στις 31 Ιανουαρίου». Και συνέχισε: «Αυτή η ημερομηνία είναι όμως μάλλον η αρχή παρά το τέλος της διαδικασίας αποχώρησης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Οι απαιτούμενες διεργασίες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και ευαίσθητες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη έχει εκφράσει την ανησυχία του για τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι εγκαθίστανται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Υπουργός Τουρισμού στάθηκε στην εντατική προσπάθεια που γίνεται από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο Τουρισμού για την αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών και την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη νέα κατάσταση, υπενθυμίζοντας πως «το 2019 οι επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν στην εθνική μας οικονομία περισσότερα από 2 δις ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 1% του ΑΕΠ της χώρας».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη σημασία της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία αποτελεί «τη δεύτερη πιο προσοδοφόρα πηγή τουριστικού εισοδήματος για την Ελλάδα».

Ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε επίσης τη σημασία του νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται το καθεστώς άσκησης επιχειρηματικής τουριστικής δραστηριότητας Βρετανών πολιτών ή νομικών προσώπων με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναφέρθηκε και σε περαιτέρω διευκολύνσεις που προωθούνται, όπως η αναθεώρηση του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θεωρήσεις (το Visa Regulation), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Βρετανούς πολίτες να επισκέπτονται για τουριστικούς σκοπούς τα κράτη-μέλη για 90 ημέρες, μέσα σε διάστημα 180 ημερών, αλλά και η δυνατότητα μίσθωσης οχημάτων στην Ελλάδα από Βρετανούς τουρίστες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολυμέσα