Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

Ο ρόλος του σωστού μάνατζερ-προπονητή !

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 21:00

Του Στέλιου Κτιστάκη

Όλοι θυμούνται από το πέρασμά που είχα σε ποδοσφαιρικό πάγκο, αντιπάλους και παίκτες να με αποκαλούν «Ζοζέ».

Και όχι με το όνομά μου, μιας και πάντα δήλωνα λάτρης του τρόπου σκέψης του μάνατζερ που έφερε τεράστια επανάσταση στο άθλημα, αλλά λίγοι εδώ στην Ελλάδα το κατάλαβαν.

Όπως είδατε και όπως θέλει και ο ίδιος δεν τον αποκάλεσα προπονητή, αλλά μάνατζερ και εξηγώ : Ο ρόλος ενός προπονητή είναι παρόμοιος με εκείνον ενός στελέχους επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και οι δύο είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω της εργασίας άλλων ανθρώπων.

Ένας σωστός προπονητής ποδοσφαίρου λοιπόν πρέπει να στραφεί εκεί για να αντλήσει γνώση και όχι απλά να κάθεται σε ένα πάγκο αμειβόμενος ή μη. Ξέρω ότι σας ακούγεται παράλογο ή γελοίο αλλά σας δικαιολογώ εδώ στο τοπικό, γιατί απλά κάνεις δεν έχει δώσει βάση στον προπονητή που εμπιστεύεται την τύχη της ομάδας του ! Πες μου ποιον προπονητή έχεις, να σου πω τι παράγοντας είσαι, θα προσθέσω.

Όλα τα παραπάνω είναι μία σημαντική αδυναμία πολλών προπονητών στο τοπικό μας! Ο μάνατζερ (προπονητής) σε μία ομάδα λοιπόν είναι ο διευθυντής των φιλοδοξιών ενός ποδοσφαιριστή. Ένας ικανός μάνατζερ είναι ειδικός στο να δημιουργήσει αρχικά ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για τους αθλητές του και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει την εξειδίκευση που κατέχει ώστε να υλοποιήσει το πλάνο του. Είχα την τύχη να είμαι γνώστης βιοχημείας, αθλητικής ψυχολογίας και εργοφυσιολογίας, βασικά εργαλεία ώστε να ξέρω τι και πώς μπορώ να πάρω από τον κάθε παίκτη μου.

Στο ποδόσφαιρο αυτοί οι τομείς είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Γνώριζα εξ αρχής τι πρέπει να τρώει ο κάθε παίκτης μου, πώς να του δημιουργώ μία κατάλληλη ομαδική συμπεριφορά, την ψυχολογία, την ενδυνάμωση με βάρη σε όποιον την έχει ανάγκη και όχι, όλοι μαζί μπουλούκι...

Η προπονητική είναι μία συνεχή διαδικασία προσωπικού ψαξίματος για κάθε παίκτη ξεχωριστά.

Ο σωστός μάνατζερ μέσα στο γήπεδο έχει έναν και μοναδικό «αριθμό ταυτότητας» και εξηγώ : Οι μεγάλοι μάνατζερς στο εξωτερικό έχουν δουλέψει και συνεχίζουν να δουλεύουν ώστε να τελειοποιήσουν αυτόν τον αριθμό ταυτότητας που δεν είναι άλλο από το σύστημα της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Αν ακούσεις «τίκι-τάκα» αυτομάτως το μυαλό σου πάει σε έναν επιτυχημένο προπονητή, το ίδιο συμβαίνει αν ακούσεις τη λέξη «λεωφορείο» !

Επιλέγεις λοιπόν ένα σύστημα που θα είναι η ταυτότητά σου από δω και πέρα και προσπαθείς να το τελειοποιήσεις μέσα από τη δουλειά σου ως προπονητής και όχι να το αλλάζεις από παιχνίδι σε παιχνίδι, ή ακόμα χειρότερα μέσα στον ίδιο αγώνα.

Προπονητής χωρίς ταυτότητα παιχνιδιού είναι καταδικασμένος να κάνει τον γυρολόγο.

Μπορώ να γράψω πολλά αλλά δεν ήμουν ποτέ καλός φωτογράφος και δεν θέλω με τα γραφόμενά μου να συνεχίσω, γιατί σίγουρα θα φωτογραφίσω αρκετούς προπονητές μη μάνατζερς του τοπικού....

Καλό μήνα !

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)