Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Δήμος Χερσονήσου, καιρός για κοινές αποφάσεις!

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 18:59

Του Μάνου Τσαγκαράκη 

Ειδικός συνεργάτης Δήμαρχου Χερσονήσου σε θέματα Περιβάλλοντος

Η στενή σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ Τουρισμού και Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια η βασική αρχή που ορίζει την αειφόρο ανάπτυξη και τον βιώσιμο τουρισμό.

Για να βρίσκεται σε ισορροπία η σχέση αυτή οφείλει να διέπεται από ρυθμιστικούς κανόνες, η τήρηση των οποίων πρέπει να είναι αμερόληπτα ακέραιη που θα εφαρμόζεται καθετοποιημένα και εξίσου για κάθε επενδεδυμένη δραστηριότητα στο εξής.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της, το Δήμο Χερσονήσου, οι παραπάνω ρυθμιστικοί κανόνες από τα πρώτα κιόλας χρόνια που ο τουρισμός έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα, έως και στις μέρες μας, η ραγδαία ανάπτυξη του όχι μόνο δεν βασίστηκε στην πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτών, αλλά απεναντίας θυσιάστηκε στο βωμό της απότομης κερδοφορίας.

Η περιβαλλοντική απαίτηση για διατήρηση της βιωσιμότητας των πλουσίων φυσικών πόρων του τόπου μας, εκείνων δηλαδή που είναι η βασική αιτία για την τεράστια επισκεψιμότητα- μαζί με το φιλόξενο πνεύμα των ανθρώπων μας και της με τα χρόνια- άρτιας τουριστικής κατάρτισης των εργαζομένων στον Τουρισμό- έγινε τις τελευταίες ημέρες επίκαιρη με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Το αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα τις τελευταίες δεκαετίες είναι αλήθεια ότι δημιούργησε ανάγκες για επενδύσεις, οι οποίες όμως ξεπέρασαν τη φέρουσα ικανότητα οικοσυστημάτων και που άγγιξαν τα φυσικά όρια αντοχής τους πλείστες όσες φορές, και που συγκυριακά μόνο, δεν προξένησαν ανάλογες των σημερινών καταστροφές.

Ειδικότερα, εμβληματικά και αναγκαία έργα όπως το φράγμα Αποσελέμη, ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, περισσότερο δε στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος, επιβάρυναν τα μέγιστα το παραλιακό μέτωπο αφού έγιναν χωρίς επικαιροποιημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος που διήρκεσε η υλοποίηση τους και που ,εύλογα, μετέβαλαν γεωμορφολογικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον οικιστικό ιστό της παραλίας.

Μετά την αποκατάσταση των ζημιών και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν, η επόμενη μέρα απαιτεί νέες, ταχείς και σύγχρονες μελέτες που οφείλουν, πρώτα από όλα να σεβαστούν τις αρχές της σχέσης Τουρισμού- Περιβάλλοντος. Μελέτες που θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και θα ενημερώνονται συμπληρωματικά, που θα συνθέσουν με τόλμη και αποφασιστικότητα μία ισόνομη και καθετοποιημένη εφαρμογή τους. Με βασικό σκοπό την αδιατάρακτη λειτουργία των οικοσυστημάτων, με κίνητρο τον βιώσιμο τουρισμό και αποτέλεσμα την αειφόρο τοπική ανάπτυξη.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν συγχωρεί!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ